Πολιτική

16 Δεκεμβρίου 2022 19:37 Τελευταία ενημέρωση : 16 Δεκεμβρίου 2022 23:17

Παρακολουθήσεις - Euractiv: Κύρτσος και Τέλλογλου έπεσαν θύματα

Διάβασέ μου το...

Καταγγελίες για παρακολουθήσεις Τέλλογλου και Κύρτσου. Η αντίδραση Ντογιάκου, ΑΑΔΕ, Cosmote, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Παρακολουθήσεις - Euractiv: Κύρτσος και Τέλλογλου έπεσαν θύματα
-

Του Γιάννη Τσακίρη 

Άνω κάτω γίνεται το πολιτικό σκηνικό με το ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας EURACTIV που αποκαλύπτει ότι η ΑΔΑΕ ζήτησε χθες από την COSMOTE ενημέρωση για το αν ήταν υπό παρακολούθηση ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο έλεγχος επιβεβαίωσε τις παρακολουθήσεις και ότι την έρευνα της ΑΔΑΕ επιχείρησε να παρεμποδίσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος.

H εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής, ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της. Η COSMOTE εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται. Η COSMOTE συνεργάζεται πάντα με όλες τις αρμόδιες Αρχές σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους.

Σύμφωνα με το Ντοκούμεντο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συνομίλησε με τη νομική σύμβουλο της Cosmote που ζήτησε την γνωμοδότησή του.

Ωστόσο όπως έλεγαν κύκλοι της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου το ζήτημα θα επιλυθεί με γνωμοδότηση που αναμένεται τις επόμενες μέρες

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης να απαντήσει ποιος ο λόγος εθνικής ασφαλείας που η ΕΥΠ παρακολουθούσε Κύρτσο και Τέλλογλου

"Η δημοκρατική εκτροπή που επιχειρεί ο κος Μητσοτάκης δεν έχει τέλος", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην οποία επισημαίνεται ότι "σύμφωνα με την αποκάλυψη του ευρωπαϊκού ιστοτόπου Euractiv, κλιμάκιο της ΑΔΑΕ σε έρευνά του στην Cosmote διαπίστωσε χθες ότι έχουν τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ τα κινητά τηλέφωνα του κου Κύρτσου και του κου Τέλλογλου".

"Μετά την επιβεβαιωμένη παρακολούθηση Χατζηδάκη, πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της εκτροπής Μητσοτάκη, που οφείλει επιτέλους να απαντήσει στον ελληνικό λαό, χωρίς να το βάζει στα πόδια όπως τη περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο, διαπιστωμένα πλέον, παρακολουθούσε έναν ακόμη ευρωβουλευτή και έναν ακόμη δημοσιογράφο;", αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας πως "απαντήσεις ωστόσο οφείλουν και οι ταγοί της Δικαιοσύνης".

"Γιατί και πόσες φορές η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου υπέγραψε τις διατάξεις παρακολούθησης; Πως είναι δυνατόν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί να σπεύδει η ίδια για έρευνα στους παρόχους, να φέρεται να εμποδίζει την έρευνα από την συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή; Αναμένουμε απαντήσεις", καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΠΑΣΟΚ για Οικονόμου: Βαφτίζει το ψάρι κρέας – Να πάρει θέση για Κύρτσο και Τέλλογλου

«Αντί να επαναλαμβάνει, όμως, τα ίδια πολιτικάντικα επιχειρήματα, τον καλούμε να πάρει θέση δημόσια για τη φερόμενη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, στην έρευνα που διεξήγαγε η ΑΔΑΕ μετά τα αιτήματα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Κατηγορεί ακόμη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι ακολουθεί τα χνάρια του προκατόχου του, δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα, και «χρησιμοποιεί τους "αρμούς της εξουσίας" για να κρύψει την αλήθεια».

Απάντηση Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ: Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες

«Η σταθερή και καθαρή θέση μας είναι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε, με την αμέριστη συνδρομή των δημοσίων αρχών, έχει αναλάβει ήδη τη διερεύνηση για τα λογισμικά παρακολούθησης και ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της ΕΥΠ. Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες», επισημαίνει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου: «Η αλήθεια θα λάμψει και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν δικαίως μόνο εάν τηρηθούν ευλαβικά οι νόμιμες διαδικασίες. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων των θεσμικών οργάνων. Η λεγόμενη "πολιτική διαχείριση" θεμάτων της δικαιοσύνης και η καθ' οιονδήποτε τρόπο προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της, είναι το πρώτο βήμα της εκτροπής και της παραθεσμικότητας, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν. Η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των νοσταλγών του ολοκληρωτισμού».

Ηλιόπουλος: Σύντομα θα λογοδοτήσει ο Μητσοτάκης – Υπάρχει ακόμα Σύνταγμα

Απάντηση στην κυβέρνηση που επιχειρεί να παραβιάσει το Σύνταγμα και να βάλει εμπόδια στο έργο της ΑΔΑΕ που διερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών δίνει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απαντώντας στον Γιάννη Οικονόμου, «η χώρα έχει πράγματι “κράτος δικαίου” που παραβιάστηκε βάναυσα και κατά εξακολούθηση από τις παρακολουθήσεις υπουργών ευρωβουλευτών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ.

Η χώρα έχει πράγματι θεσμούς που ο κος Μητσοτάκης έχει επιχειρήσει να εξευτελίσει και να παραβιάσει κατ’ εξακολούθηση.

Ένας εκ των θεσμών της είναι και η Ανεξάρτητη Αρχή που εκ του Συντάγματος έχει την αρμοδιότητα να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών, η ΑΔΑΕ».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος τονίζει ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η παρεμπόδιση της διαλεύκανσης της υπόθεσης των υποκλοπών από την εκ του Συντάγματος αρμόδια αρχή μπορεί να γίνει ανεκτή, ας γνωρίζει ότι στη χώρα υπάρχει ακόμη Σύνταγμα αλλά και δικαστές που σέβονται το λειτούργημα και το ρόλο τους.

Και καλό είναι να θυμάται ότι θα υπάρχουν και την επόμενη ημέρα. Διότι δεν είναι ελέω θεού μονάρχης, αλλά εκλεγμένος από το λαό όπου πολύ σύντομα θα λογοδοτήσει».

 Ελληνική Λύση: Αν δεν διαψεύσει η κυβέρνηση, οι ευθύνες της δεν είναι μόνο πολιτικές

Η Ελληνική Λύση αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Το άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Euractiv προβάλλει μία εικόνα της Ελλάδας που παραπέμπει σε «μπανανία».  Η ελληνική δικαιοσύνη παρουσιάζεται ως «αρχιτέκτονας συσκότισης», η ανεξάρτητη αρχή φέρεται να λειτουργεί «εκτός νόμου» και η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία φέρεται ως «κλειδοκράτορας» αποδεικτικών στοιχείων για τις υποκλοπές. Εάν η κυβέρνηση δεν διαψεύσει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς στο σύνολο τους, οι ευθύνες της δεν θα είναι μόνο «πολιτικές».

Ειδήσεις σήμερα:

Μάτι – μάρτυρας: Η κόρη μου δεν μπορεί να δει ούτε φωτιά σε τζάκι

Κουραμπιέδες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

“Καλάθι του Άη Βασίλη”: αυξάνεται η συμμετοχή καταστημάτων


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ