Συνταγές

13 Σεπτεμβρίου 2022 14:19

Πιπερόπιτα με φέτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Η δροσερή και λαχταριστή συνταγή για πιπερόπιτα με φέτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σην εκπομπή "Το Πρωινό" του ΑΝΤ1.

Πιπερόπιτα με φέτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (βίντεο)
-

Μια νόστιμη και εύκολη πιπερόπιτα με φέτα, έφτιαξε η σεφ της εκπομπής  «Το Πρωινό».

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράστηκε τα μυστικά για τη λαχταριστή και απλή συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. 

Υλικά

Για την πιπερόπιτα

  • 1 συσκ. φύλλο σφολιάτας (800 γραμ.) ή 6 χωριάτικα φύλλα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
  • 3 μεγάλα αυγά χτυπημένα
  • 500 γρ. φέτα σε τρίμματα
  • 250 γρ. μαλακό φρέσκο τυρί της αρεσκείας σας
  • 1/3 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μπούκοβο (νιφάδες πιπεριάς)
  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό ή τραχανά
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο για το φύλλο
  • 2 κ.σ. μαυροσίσαμο
Ανεπιλέξετε σφολιάτα
  • Πλένουμε και καθαρίζουμε πρώτα, τα κοτσάνια της πιπεριάς Φλωρίνης, την κόβουμε κατά μήκος και αφαιρούμε σπόρους και ίνες.
  • Κόβουμε σε χοντρές φέτες.
  • Σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια για 5-6? να πάρουν ελαφρώς ξανθό χρώμα και να μαλακώσουν.
  • Ανακατεύουμε τακτικά.
  • Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις αφήνουμε για 5-6? να μαραθούν, ανακατεύοντας.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά.
  • Αφού κρυώσει προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, το μαϊντανό, το μπούκοβο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Αλείφουμε ελαφρά το ταψί με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας να καλύπτει τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε να φυλακίσουμε τη γέμιση.
  • Αν χρειαστεί, τεντώνουμε ελαφρά την ελαστική σφολιάτα ώστε να καλύψουμε τα πλαϊνά.
  • Πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι.
  • Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση την κρύα γέμιση.
  • Καλύπτουμε με δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
  • Τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν.
  • Χαράζουμε την επιφάνεια της σφολιάτας σε κομμάτια, ή τρυπάμε όλη την επιφάνεια με τη μύτη του μαχαιριού.
  • Αλείφουμε την πίτα με ελάχιστο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μαυροσίσαμο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα ή στους 200°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.
  • 10? μετά το ψήσιμο χαμηλώνουμε στους 180°C ή στους 160°C, αντίστοιχα.
  • Ψήνουμε συνολικά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από το ταψί.

Πιπερόπιτα με χωριάτικο φύλλο

  • Στρώνουμε σε ταψί 40 εκ. 3 χωριάτικα φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  • Απλώνουμε τη γέμιση σε μια στρώση.
  • Σκεπάζουμε την πιπερόπιτα με άλλα 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. στρώνουμε τα φύλλα μας ελαφρώς τσαλακωμένα.
  • Γυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν περιμετρικά, πάνω στην πίτα.
  • Χαράζουμε την πιπερόπιτα και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια. ραντίζουμε πεταχτά με λίγες σταγόνες νερού όλη την πιπερόπιτα.
  • Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για 1 ώρα και 10? μέχρι να ξεκολλάει όλη η πίτα από το ταψί.
  • Αφήνουμε την πιπερόπιτα να σταθεί για 10 λεπτά και μετά τη σερβίρουμε.


Μυστικό

Αν χρησιμοποιήσετε τη σφολιάτα, πριν βάλετε τη γέμιση πάνω στο φύλλο πασπαλίστε ελάχιστο σιμιγδάλι ή φρυγανιά πάνω στη σφολιάτα, για να μαζέψει όλα τα υγρά της πίτας και να ξεροψήσει καλά τη βάση της.


Ειδήσεις σήμερα: 

Πάτρα: χειροπέδες σε νεαρό που άφησε δεμένο σκύλο και πέθανε

“Καλημέρα Ελλάδα” - Πισπιρίγκου: Οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Κούγια (βίντεο)

“Παγιδευμένοι”: Γνωρίστε τους δύο πρωταγωνιστές της δραματικής σειράς (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ