Κόσμος

13 Σεπτεμβρίου 2022 08:18 Τελευταία ενημέρωση : 13 Σεπτεμβρίου 2022 19:36

ΗΠΑ: Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία να σταματήσουν τις εχθροπραξίες

Διάβασέ μου το...

Φόβοι από τις ΗΠΑ, ότι μπορεί να κλιμακωθεί η ένταση και να επιστρέψουμε στα γεγονότα του 2020. Τι αναφέρει η ΕΕ για την ανάγκη διαλόγου.

ΗΠΑ: Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία να σταματήσουν τις εχθροπραξίες
-

Την έντονη ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης λόγω των αναφορών για εχθροπραξίες κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων.

«Όπως έχουμε καταστήσει σαφές εδώ και καιρό, δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Απευθύνουμε έκκληση να τερματιστούν άμεσα οι στρατιωτικές εχθροπραξίες», υπογραμμίζει.

Οι εχθροπραξίες στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας ξέσπασαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη και υπάρχουν αναφορές για θύματα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων εκατέρωθεν.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι τεταμένες από το 1991, λόγω του διαφιλονικούμενου θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η διένεξη για τον έλεγχό του κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος διάρκειας 44 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αζερικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αρκετών τομέων.

Ο πόλεμος έλαβε τέλος χάρη στην ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο Μπακού και Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται κατά περιόδους για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων.

ΥΠΕΞ: Έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση στα σύνορα Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν

«Εκφράζουμε την βαθιά ανησυχία μας για τις πρόσφατες εχθροπραξίες στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν που οδήγησαν στον θάνατο αρκετών ατόμων», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Καλούμε για άμεση αποκλιμάκωση και υπογραμμίζουμε την ελληνική θέση ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία όλων των κρατών πρέπει να γίνεται σεβαστή», προσθέτει.

ΕΕ: ανάγκη για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Την ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες κατά μήκος των συνόρων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΕΕ.

«Σοβαρές μάχες σημειώθηκαν κατά μήκος των συνόρων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν τις τελευταίες ώρες με αναφορές για απώλειες ζωών. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλες οι δυνάμεις θα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν πριν από αυτή την κλιμάκωση και η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να τηρηθεί πλήρως», αναφέρει στη δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες και των δύο χωρών και σήμερα μιλάει με τους αντίστοιχους Υπουργούς Εξωτερικών. «Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να ενεργεί ως έντιμος μεσολαβητής μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για να βοηθήσει στην επίτευξη του κοινού στόχου ενός Νότιου Καυκάσου που είναι ασφαλής, ευημερεύων και σε ειρήνη, προς όφελος όλου του λαού του», αναφέρεται στη δήλωση, ενώ σημειώνεται ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της ΕΕ θα ταξιδέψει στις δύο χώρες αμέσως για να υποστηρίξει την απαραίτητη αποκλιμάκωση και να συζητήσει τα επόμενα βήματα στη διαδικασία διαλόγου των Βρυξελλών μεταξύ των ηγετών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τροχαίο - Βραζιλία: Κορμοί δέντρων έπεσαν από νταλίκα και συνέθλιψαν αυτοκίνητο

Καιρός: πτώση θερμοκρασίας και νεφώσεις την Τρίτη

Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη