Υγεία - Περιβάλλον

09 Ιουνίου 2022 17:11

Ευλογιά των πιθήκων: Η κατάσταση της υγείας του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα

Διάβασέ μου το...

Τι είπε ο καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αλέξανδρος Στρατηγός

Ευλογιά των πιθήκων: Η κατάσταση της υγείας του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα
-


Για τον 49χρονο άνδρα, που είναι το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, μίλησε ο καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αλέξανδρος Στρατηγός, λέγοντας ότι ο πρώτος έλεγχος βγήκε θετικός αλλά εντός της ημέρας αναμένεται γονιδιωματική επιβεβαιωτική ανάλυση από το εργαστήριο μικροβιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Ο ασθενής είχε «ήπια συμπτώματα και τώρα είναι απύρετος, με δερματικές βλάβες περιορισμένες» είπε ο καθηγητής και επισήμανε «ταιριάζει με ευλογιά των πιθήκων ο χρόνος επώασης» αφού αναχώρησε πριν από 3 εβδομάδες για την Πορτογαλία και επέστρεψε πριν από ένα 15νθήμερο.

Ο χρόνος επώασης της ευλογιάς των πιθήκων είναι από 11 -14 ημέρες διευκρίνισε ο καθηγητής. Ο χρόνος που ο ιός μεταδίδεται είναι «συνήθως μια – δύο ημέρες πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων» είπε.

Χρειάζεται στενή παρατεταμένη σωματική επαφή ή επαφή με βιολογικά υγρά ή με μολυσμένα αντικείμενα ενώ, όπως ανέφερε ο καθηγητής, μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς αλλά με παρατεταμένη επαφή και από ασθενή με βαριά συμπτώματα, επισημαίνοντας ότι η μεταδοτικότητα είναι πιο περιορισμένη από τον κορονοϊό.

«Από καμία χώρα που έχουν αναφερθεί περιστατικά δεν ηχεί συναγερμός παρ’ όλα αυτά, είμαστε σε επιφυλακή» είπε ο κ. Στρατηγός.

 Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα

πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις σήμερα:

“Φώφη Γεννηματά” – δωρεάν μαστογραφία: Με sms η ενημέρωση των δικαιούχων

Ελληνοτουρκικά - ΥΠΕΞ: Χάρτες με τις παράνομες και μονομερείς τουρκικές αξιώσεις

“Καλημέρα Ελλάδα” - Δελλατόλας: θυροκόλλησαν κλήτευση σε σπίτι που έμενα πριν 20 χρόνια (βίντεο)