Κόσμος

26 Μαΐου 2022 14:30

Απειλές Τσαβούσογλου: Δεν μπλοφάρουμε για τα ελληνικά νησιά

Διάβασέ μου το...

"Όποιον λόγο και να βρει η Ελλάδα, δεν ισχύει" τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά την επιστροφή του από το Ισραήλ

Απειλές Τσαβούσογλου: Δεν μπλοφάρουμε για τα ελληνικά νησιά
-

O Τσαβούσογλου κατά την επιστροφή του από το Ισραήλ,ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς από το 1960 και είπε ότι αν δεν εγκαταλειφθεί αυτό, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία.

«Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Επειδή τους δίνονται υπό όρους νησιά, εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω το θέμα. Τα βήματα της Ελλάδας στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι ο Τσαβούσογλου ανέφερε: «είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να ακυρώνει το καθεστώς των νησιών που της είχαν δοθεί υπό όρους βάσει των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947.

Όποιον λόγο και να βρει η Ελλάδα, δεν ισχύει. Η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά από το 1960 και είπαμε, «αν δεν τα παρατήσει, θα αρχίσει η συζήτηση για την κυριαρχία.». 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε πως «το θέμα δεν πρέπει να απορριφθεί με κενά λόγια του τύπου ‘η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική, έχει τα μάτια της στα εδάφη μας’

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπολύοντας νέες απειλές κατά της χώρας μας, δήλωσε «δεν μπορούμε να πούμε «δεν πειράζει, όσα όπλα κι αν βάλει. Εφόσον δεν σταματήσουν την παραβίαση, θα σας κυνηγάμε».

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσαν τις ΗΠΑ για τη στάση μη ίσων αποστάσεων που εφαρμόζουν απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία.

«Είπαμε ανοιχτά στις ΗΠΑ ότι πρέπει να ακολουθούν μία πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία και την Ελλάδα. Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον Μπλίνκεν και τους προειδοποιήσαμε. Αν και οι Αμερικανοί είπαν ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η επιπλέον ενίσχυση δεν διέφυγε της προσοχής μας», είπε.

ΝΑΤΟ - ΥΠΕΞ - άτυπη σύνοδος

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ σχολιάζοντας τις εξελίξεις αναφέρει τα εξής:

"Η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και οι συνεχείς απειλές κατά της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, όπως διατυπώθηκαν από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Η πολιτική των "ίσων αποστάσεων" από το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δίνει περιθώριο στην Τουρκία να συνεχίζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου  και τους εκβιασμούς σχετικά με την επιθυμία της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη Συμμαχία.Οι ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ οφείλουν όχι μόνο να κρατήσουν σταθερή θέση υπέρ της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, αλλά και να το αποδεικνύουν στην πράξη με τις επιλογές τους. Πρωτίστως μη εξοπλίζοντας την γειτονική χώρα. Το πικρό πάθημα από την αντιμετώπιση του κ. Πούτιν είναι ένα τραγικό μάθημα και οφείλουμε τα συμπεράσματά του να είναι διδακτικά απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό".


Ειδήσεις σήμερα:

Λιμενικό - Ρόδος: Καταδίωξη διακινητή μεταναστών και προειδοποιητικές βολές (βίντεο)

Αρπαγή 6χρονου: ο Ράινερ ταξίδεψε στην Νορβηγία μαζί με τον πατέρα του

Πάτρα - Πισπιρίγκου: στην ανακρίτρια ο ιατροδικαστής Μπουζιάνης για την Τζωρτζίνα


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ