Πολιτική

17 Μαρτίου 2022 12:01 Τελευταία ενημέρωση : 17 Μαρτίου 2022 19:06

Ακάρ για Αιγαίο: Συνεκμετάλλευση όλου του πλούτου

Διάβασέ μου το...

Τι είπε ο Τούρκος Υπ. Άμυνας, σε δηλώσεις που έκανε μετά από την έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ακάρ για Αιγαίο: Συνεκμετάλλευση όλου του πλούτου
-



Την από κοινού τουριστική και πλουτοπαραγωγική εκμετάλλευση του Αιγαίου προτείνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς για το πώς είναι η κατάσταση τελευταία στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ απάντησε: «Με την Ελλάδα διεξήχθησαν θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες για θέματα της επικαιρότητας. Βάλαμε στο τραπέζι τα θέματά μας με ειλικρίνεια, ανοιχτά, έντιμα και με διαφάνεια».

Υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη και η τρίτη από τις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών έγιναν στην Αθήνα, η δεύτερη στην Τουρκία, ο Ακάρ σημείωσε ότι είναι η σειρά της Τουρκίας τώρα για την τέταρτη συνάντηση.

AP - Ουκρανία - Κίεβο - έκρηξη

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Χουλουσί Ακάρ υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.

Ανέφερε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να κηρυχθεί επειγόντως κατάπαυση του πυρός.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι μία από τις πιο σημαντικές εργασίες για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή είναι η εφαρμογή της Σύμβαση του Μοντρέ.

"Μιλώντας και διαπραγματευόμενοι με όλα τα μέρη για αυτό το θέμα, θέλουμε η Σύμβαση του Μοντρέ να εφαρμοστεί με πολύ σοβαρό, ειλικρινή, ανοιχτό και διαφανή τρόπο, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα. Μέχρι στιγμής τα μέρη έχουν συμμορφωθεί. Πάντα λέμε ότι η Σύμβαση του Μοντρέ είναι επωφελής για όλα τα μέρη. Η παραβίαση του καθεστώτος του Μοντρέ δεν ωφελεί κανέναν. Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι η παρακολούθηση και η συμμόρφωση με αυτήν τη συμφωνία από τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο προς την ειρήνη και τη σταθερότητα. Συνεχίζουμε”, ανέφερε

Παναγιωτόπουλος - Ακάρ

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να διεκδικεί άλλα δικαιώματα από αυτά που αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο. Ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη να  θέτει κόκκινες γραμμές στο πλαισιο ουσιαστικου διαλογου», αναφέρει σε ανάρτηση του ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε ανάρτηση του Δημήτρη Μάντζου, εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται «λίγα 24ωρα μετά τους κυβερνητικούς διθυράμβους ότι μπήκε νέο θεμέλιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ξεδιπλώνει εκ νέου την αναθεωρητική ατζέντα της χώρας του στο Αιγαίο. Αυτό είναι το πλαίσιο συμφωνίας, που διασφάλισε ο Πρωθυπουργός προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις των στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τον επόμενο μήνα;».

«Σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο ΥΠΑΜ της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ισχυρίστηκε πως κατά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν ετέθη ευθέως θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, το οποίο μάλιστα ο «συνομιλητής» είδε θετικά. Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να διαψεύσει τους τουρκικούς ισχυρισμούς και να ανακοινώσει επίσημα το περιεχόμενο της συνομιλίας Μητσοτάκη – Ερντογάν. Είναι αδιανόητο να ενημερωνόμαστε για την συνάντηση από τα τουρκικά ΜΜΕ και να επιτρέπουμε στους Τούρκους να διασπείρουν προπαγάνδα παρουσιάζοντας την Ελλάδα σε κατάσταση «συνθηκολόγησης». Υπενθυμίζουμε ότι οι εθνικές γραμμές που ισχύουν εδώ και δεκαετίες είναι δεσμευτικές για όλες τις κυβερνήσεις και ουδείς δικαιούται να τις παραβιάσει», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Λύση.

Ειδήσεις σήμερα:


Νέα Υόρκη: Άγρια δολοφονία ομογενούς από την Τήλο

Μέτρα στήριξης - Καύσιμα: η επιδότηση για κάθε δικαιούχο

Νεκρά αδέλφια στην Πάτρα - Λέων: όσοι μιλούν, “βοηθούν” τον δράστη… εάν υπάρχει (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ