Πολιτική

25 Ιανουαρίου 2022 14:20 Τελευταία ενημέρωση : 25 Ιανουαρίου 2022 20:30

Καραμανλής σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αποζημίωση 1000 ευρώ στους επιβάτες τρένου

Διάβασέ μου το...

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση στους επιβάτες των αμαξοστοιχιών που ταλαιπωρήθηκαν.

Καραμανλής σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αποζημίωση 1000 ευρώ στους επιβάτες τρένου
-

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε με τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. (του Ομίλου Ferrovie dello Stato Italiane Group-FSI) και ζήτησε η εταιρεία να καταβάλει από 1.000 ευρώ αποζημίωση στους επιβάτες χθεσινών δρομολογίων στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη-Αθήνα, για τη μεγάλη ταλαιπωρία τους.

Πράγματι, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. συμφώνησε να καταβάλει από 1.000 ευρώ στους επιβάτες των αμαξοστοιχιών 885 Καλαμπάκα-Αθήνα, I/C 54 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), I/C 55 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα), I/C 56 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) και I/C 57 (Θεσσαλονίκη - Αθήνα).

Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής έδωσε εντολή και συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην Αττική Οδό. Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, μεταξύ άλλων, «το νομικό πλαίσιο για την απόδοση ευθυνών στους παραχωρησιούχους όταν κλείνουν οι αυτοκινητόδρομοι, θεσπίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση το 2020, για να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και μετά να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε κανέναν. Πλέον, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 (ΦΕΚ Α’ 30) προβλέπεται ότι αν διακοπεί η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, επιβάλλονται κυρώσεις σε φορείς επιφορτισμένους με τη λειτουργία ή/και τη συντήρηση του εν λόγω δικτύου, εφόσον ενέργεια ή παράλειψή τους συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας. Έτσι, όπως προβλέπει ο νόμος, η Επιτροπή διερευνά άμεσα τις ευθύνες του Παραχωρησιούχου ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. αλλά και του Λειτουργού ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., ώστε να εισηγηθεί στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται. Οι κυρώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες της αποζημίωσης που θα δώσει η εταιρεία στους οδηγούς των εγκλωβισμένων οχημάτων, όπως απαίτησε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Η τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, επιτάσσει να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις. Και αυτό θα γίνει» 

ΣΥΡΙΖΑ: η μόνη «Ελπίδα» είναι να φύγουν το συντομότερο

Σε δήλωση του Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, αναφέρεται «Ο κ. Καραμανλής επιτέλους εμφανίστηκε. Μετά από 30 και πλέον ώρες αποφάσισε να βγάλει μια ανακοίνωση. Μια ανακοίνωση χωρίς έστω μια συγγνώμη. Ίσως δεν έμαθε ότι εκτός από την Αττική Οδό:

  • Έκλεισε ο προαστιακός.
  • Έκλεισε ο ΗΣΑΠ.
  • Αποσύρθηκαν λεωφορεία και τρόλεϊ.
  • Έκλεισε η Μεσογείων.
  • Έκλεισε η Κατεχάκη.
  • Έκλεισε η Μαραθώνος.
  • Έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας.
  • Εγκλωβίστηκαν χιλιάδες πολίτες, εργαζόμενοι, παιδιά και ηλικιωμένοι, στα οχήματά τους.
  • Αποκλείστηκαν επιβάτες τρένων στην Οινόη, στην Τιθορέα, στον προαστιακό Αθήνας – Χαλκίδας.
  • Αποκλείστηκαν ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο.

Τώρα που τα έμαθε και αυτά, μήπως να ενημερώσει και τους πολίτες για το τι έπραξε και τι δεν έπραξε ο ίδιος τις ώρες του επιτελικού χάους;».

Οινόη - εγκλωβισμένοι επιβάτες - δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, σε δήλωση του Tομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, σημειώνονται τα εξής:

  • «Εγκλωβισμός σε παραχώρηση οδικού άξονα άνω των 12 ωρών: 2000 ευρώ. 
  • Εγκλωβισμός σε ιδιωτικοποιημένη εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών: 1000 ευρώ. 
  • Εγκλωβισμός σε αεροδρόμιο, δημόσια οδικά δίκτυα της περιφέρειας, σε οικίες χωρίς ρεύμα, σε δήμους χωρίς καμία ενέργεια αποχιονισμού: 0 ευρώ. 
  • Εγκλωβισμός σε δημόσια νοσοκομεία που δεν έδωσαν φαγητό στους ασθενείς λόγω αδυναμίας εκχιονισμού: 0 ευρώ. 

Γιατί: 

  1. η έκθεση σε κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή και οι αποζημιώσεις που μπορούν να διεκδικήσουν οι ταλαιπωρημένοι πολίτες λόγω της κρατικής ολιγωρίας και της ιδιωτικής ανεπάρκειας είναι πολλαπλά περισσότερα. 
  2. την ανεπάρκεια του κ. Μητσοτάκη, των υπουργών του, των περιφερειαρχών του και του επιτελικού του κράτους , έχουν μάθει να την πληρώνουν με τα χρήματα του ελληνικού λαού δηλαδή των ίδιων ανθρώπων που ταλαιπωρούν. Δείγμα της αλαζονικής νοοτροπίας, κακομαθημένων πλουσιόπαιδων. 
  3. για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τους υπουργούς και τα αυτοδιοικητικά της στελέχη για όλα φταίνε οι πολίτες και το έλλειμμα ατομικής ευθύνης στην υγειονομική κρίση, στις χιονοπτώσεις και στις φυσικές καταστροφές. 

Η μόνη «Ελπίδα» εκτός της χιονόπτωσης είναι να φύγουν το συντομότερο δυνατό».

Οινόη - εγκλωβισμένοι επιβάτες - δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Το ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωση του, «Αντί οι υπουργοί της κυβέρνησης να υπόσχονται επιτροπές διερεύνησης -δηλαδή κουκουλώματος- των ευθυνών και να προκαλούν, υποβαθμίζοντας το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός, ιδιαίτερα στο κομμάτι της ηλεκτροδότησης και των συγκοινωνιών, καλό θα ήταν να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να αναζητήσουν τις ευθύνες στην πολιτική που έχει παραδώσει κρίσιμους τομείς για την προστασία και τις ανάγκες του λαού στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αργά ή γρήγορα ο λαός θα αναζητήσει αυτές τις ευθύνες και θα αναμετρηθεί με αυτό το σάπιο κράτος, που θυσιάζει διαρκώς τις ανάγκες του στο βωμό του κέρδους».

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης για Αττική Οδό: 2000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο

“Ελπίδα” - Δρομολόγια πλοίων: Κανονικά από Πειραιά και Λαύριο

Θεσσαλονίκη: νεαρός σκότωσε τον πατέρα του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ