Πολιτική

14 Ιανουαρίου 2022 06:34

“Ενώπιος Ενωπίω” – Μητσοτάκης: Νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο

Διάβασέ μου το...

Τι είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, για την Οικονομία, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

“Ενώπιος Ενωπίω” – Μητσοτάκης: Νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο
-

Στα ζητήματα της πανδημίας, της Οικονομίας, των εθνικών θεμάτων, αλλά των εκλογών και των πολιτικών συνεργασιών εστιάστηκε η συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 κα τον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου, στην εκπομπή "Ενώπιος Ενωπίω".

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την παραλλαγή Όμικρον, ενώ επανέλαβε πως με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή το lockdown αποκλείεται.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η αναστάτωση στην αγορά ενέργειας. Παραμένοντας στον τομέα της οικονομίας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος είναι η δημιουργία 80.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2022.

Ενώπιος Ενωπίω - Κυριάκος Μητσοτάκης - Νίκος Χατζηνικολάου

Η μεγάλη είδηση της συνέντευξης του Πρωθυπουργού, ήταν ότι από την 1η Μαΐου θα δοθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο Πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, να βγει και να πει δημόσια αν θεωρεί ότι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί χειραγωγούνται από την Κυβέρνηση.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πρωθυπουργού

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωθυπουργός μιας άλλης χώρας

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα εξής:

«Στη χθεσινή του συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να σοκάρει ακόμη και τους πιο πιστούς οπαδούς καθώς δεν δίστασε να προσβάλει την μνήμη χιλιάδων νεκρών συμπολιτών μας και τις οικογένειες τους που θρηνούν θέλοντας να υπηρετήσει το αφήγημά του περί “επιτυχίας” που μόνος αυτός βλέπει. Πέρα από την κυνικότητα του απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι το ψέμα είναι η δεύτερή του φύση και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας το τελευταίο καταφύγιο ενός αποτυχημένου και αναξιόπιστου πρωθυπουργού. 

Ένα – ένα όλα τα ψέματα Μητσοτάκη:

1.“Γίνονται δωρεάν μοριακά τεστ στην Ελλάδα”

Προφανώς γίνονται και δωρεάν μοριακά τεστ στην Ελλάδα, αλλά μόνο σε δημόσιες δομές και είναι μόλις το 1/4 των τεστ που εκτελούνται καθημερινά. Τα υπόλοιπα 3/4 γίνονται στον ιδιωτικό τομέα και πληρώνονται από την τσέπη των πολιτών. Άλλωστε, στην απορία του δημοσιογράφου γι’ αυτόν τον ισχυρισμό, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ακριβώς αυτό, ότι δωρεάν μοριακά τεστ γίνονται μόνο πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Όχι δηλαδή στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης ή για να έχουμε αξιόπιστη επιδημιολογική επιτήρηση.

2. “Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν συνταγογραφούνται τα τεστ”

Προφανές ψέμα. Τα μοριακά τεστ είναι δωρεάν σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες είτε με συνταγή γιατρού, είτε σε δημόσιες δομές, είτε προληπτικά. Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία, Βέλγιο είναι μόνο μερικές από αυτές τις χώρες. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης ψευδώς είπε ότι δεν είναι ο κανόνας στην Ευρώπη, για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι θλιβερή εξαίρεση στον κανόνα.

3.“Το πρωτόκολλο του 50%+1 στα σχολεία το πρότεινε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων”

Άλλη γνώμη βέβαια είχαν τα μέλη της Επιτροπής Τάκης Παναγιωτόπουλος και Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Και οι δύο υποστήριξαν δημόσια ότι δεν ήταν ποτέ πρόταση της Επιτροπής, δεν αποφασίστηκε με επιδημιολογικά κριτήρια, δεν έχει επιδημιολογική λογική και ήρθε στην Επιτροπή ως πρόταση του Υπουργείου Παιδείας.

4. Υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση έχει προσλάβει στο ΕΣΥ όσους γιατρούς ήταν διαθέσιμοι. Γνωρίζει πολύ καλά τις λίστες εκατοντάδων διαθέσιμων γιατρών, που είναι επιλαχόντες σε προκηρύξεις μόνιμων θέσεων και δεν τους προσλαμβάνει.  Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν αριθμό που προσεγγίζει τους 800 γιατρούς σε κρίσιμες ειδικότητες.

5. “Περιστατικά Covid διακομίζονται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μεγάλο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο να επιτάξει το δημόσιο κρεβάτια για να είναι άδεια”

Στην πραγματικότητα τα κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα παραμένουν άδεια διότι με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας γίνεται από τους ιδιώτες επιλογή περιστατικών με ήπια συμπτώματα που  χρειάζονται νοσηλεία μόνο λίγων ημερών. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν στα φορεία μετά από κάθε εφημερία δημόσιου νοσοκομείου δεκάδες ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Αυτοί δηλαδή που κινδυνεύει περισσότερο η ζωή τους. Επομένως, με τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι Έλληνες φορολογούμενοι χρυσοπληρώνουν τις ιδιωτικές κλινικές και αυτές δεν συμμετέχουν όπως θα έπρεπε στη μάχη της πανδημίας.

6.Επανέλαβε τα χυδαία ψέματα για τη μελέτη Λύτρα -Τσιόδρα. Χαρακτήρισε «φραστικό λάθος» τα όσα ψευδώς είχε πει στη Βουλή και συνεχίζει και σήμερα να ψεύδεται, ισχυριζόμενος πως δεν παρέλαβε ποτέ τη μελέτη

7. 13 μέρες μετά την ανακοίνωση της κοροϊδίας 2%, και αφού η ακρίβεια σαρώνει το εισόδημα νοικοκυριών, έτρεξε να κάνει αυτό που έλεγε πως «δεν αντέχει η οικονομία». Να ανακοινώσει για το Μάιο νέα - ανεπαρκή - αύξηση του κατώτατου. Η ακρίβεια εδώ από τώρα, αλλά οι εργαζόμενοι “ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι”»

Ενώπιος Ενωπίω - Κυριάκος Μητσοτάκης - Νίκος Χατζηνικολάου

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε «Τώρα που επιβεβαιώνεται ότι η ακρίβεια, που σαρώνει τα νοικοκυριά, δεν είναι παροδικό φαινόμενο, όπως έλεγε τόσο καιρό ο κ. Μητσοτάκης, και 13 μέρες μετά τον εμπαιγμό της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 2%, ανακοίνωσε ανεπαρκή νέα αύξηση από το Μάιο. Η έκρηξη ανατιμήσεων είναι ήδη εδώ. Και ο κ. Μητσοτάκης, που μέχρι τώρα έλεγε πως δεν αντέχει η οικονομία άλλη αύξηση, τάζει αυξήσεις από Μάιο και βλέπουμε. Οι εξαγγελίες πανικού για να συγκρατήσει την οργή των πολιτών και την κατάρρευσή του πέφτουν στο κενό. Μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική αλλαγή, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, για την κατάργηση της εργασιακής ζούγκλας του κ. Μητσοτάκη και για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας σε ενέργεια και προϊόντα».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, σχετικά με την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνει τα εξής:

«Η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, πέρα από τις προκλητικές ωραιοποιήσεις για όσα βιώνει ο λαός, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση ότι υπάρχει μια άβυσσος που χωρίζει τις λαϊκές ανάγκες από τις προτεραιότητες της οικονομίας των λίγων κι από το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Συγκεκριμένα:

  • Η προστασία της υγείας από την πανδημία και η στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας θυσιάζεται στο βωμό των «αντοχών της οικονομίας» και της επιζήμιας «σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα», ενώ ήδη προωθείται η περαιτέρω εμπορευματοποίηση στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ».
  • Η προστασία του λαού από την ενεργειακή φτώχεια θυσιάζεται για να προχωρήσουν οι «πράσινες» μπίζνες, η «απολιγνιτοποιηση» και η «απελευθέρωση της ενέργειας».
  • Ακόμη και η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης για να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά από την ακρίβεια δε συζητείται γιατί «προέχει η δημοσιονομική προσαρμογή».
  • Ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας εναποτίθενται στα σχέδια των ενεργειακών κολοσσών που εκπονούνται κι αλλάζουν ανάλογα με τα συμφέροντα και τις συμμαχίες ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, όπως αποδεικνύει και η περίπτωση του αγωγού East Med.
  • Όσο για τις υποσχέσεις για τον κατώτατο μισθό εκεί η πρόκληση ξεπέρασε κάθε όριο. 10 χρόνια μετά την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της καθιέρωσης επιβολής του κατώτερου μισθού με υπουργική απόφαση, που στη συνέχεια υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται ο πρωθυπουργός να εμφανίσει ως επιτυχία μια μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού, στα επίπεδα του 2009 και μάλιστα σε συνθήκες τεράστιας ακρίβειας που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα. Όμως, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού ως βάση για αυξήσεις, πρέπει να είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων κι όχι της εκάστοτε κυβέρνησης, ανάλογα με τις «αντοχές της οικονομίας», δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου, συμπιέζοντας προς τα κάτω το μέσο μισθό κι αποφασίζοντας τελικά με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και αξιοποιώντας αυτό του νομοθετικό πλαίσιο που συνδιαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις την προηγούμενη δεκαετία, έχουμε φτάσει στο σημείο ο σημερινός μέσος μισθός να είναι στα επίπεδα που βρίσκονταν ο κατώτατος πριν μια δεκαετία.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη των λαϊκών αναγκών, όπως και κάθε άλλη κυβέρνηση που κινείται στις παραπάνω ράγες.
Σήμερα είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, επαναφορά της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης και πλήρη αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Να διεκδικήσουν την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης που έχουν οδηγήσει 1 στους 3 εργαζόμενους να αμείβονται πολύ κάτω και από αυτό τον κατώτερο μισθό. Γι’ αυτό και η πολιτική αλλαγή που χρειάζεται για το λαό δεν μπορεί να προέλθει από το ανακάτεμα του σημερινού σάπιου πολιτικού συστήματος, αλλά από την πάλη του, που θα ιεραρχεί τις δικές του ανάγκες και θα ανοίγει το δρόμο για την ικανοποίηση τους, γιατί τελικά μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!»

Ενώπιος Ενωπίω - Κυριάκος Μητσοτάκης - Νίκος Χατζηνικολάου

Το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωση με τίτλο «Πολύ αργά για μεταμεσονύχτιες υποσχέσεις» αναφέρει τα εξής:

«Η τραυματισμένη αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη δε διασώζεται με μεταμεσονύχτιες υποσχέσεις. Στο μέτωπο της πανδημίας, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η δημόσια υγεία παραμένει χαμηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, τα επαναλαμβανόμενα λάθη, η αδράνεια και οι καθυστερήσεις δεν αναχαιτίζουν το κύμα ακρίβειας και εξανεμίζουν το πραγματικό εισόδημα. Αν λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να είναι χρήσιμος, ιδού μερικά «συγκεκριμένα» μέτρα:

  • Περισσότερα σημεία για δωρεάν τεστ για τους πολίτες ώστε να γίνεται γρήγορη ιχνηλάτηση και να αποφεύγεται η ταλαιπωρία
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με μόνιμο προσωπικό
  • Μείωση των φόρων σε βασικά είδη διατροφής και καύσιμα
  • Γενναία και άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει στο δρόμο της ευθύνης και της αξιοπιστίας, που οδηγεί σε μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον Real FM και στον Νίκο Χατζηνικολάου, είπε «σας άκουσα χθες με τον Πρωθυπουργό, που ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό το Μάϊο. Είναι αστείο αυτό. Από το 2020 μέχρι σήμερα οι άνθρωποι που εισπράττουν τον κατώτατο μισθό, που ζουν με τον κατώτατο μισθό, έχουν έναν πληθωρισμό τεράστιο, καμία σχέση με τον επίσημο πληθωρισμό, καμία σχέση με τον πληθωρισμό τον δικό σου και τον δικό μου, γιατί εμείς είμαστε προνομιούχοι, δεν υπάρχει «μέσος πληθωρισμός», κάποιος που ζει στο Πέραμα και ζει στο νοίκι και πρέπει να πληρώσει το φαρμακείο, έχει ψηλότερο πληθωρισμό. Και το 6% να το έδινε σήμερα, όχι τον Μάη, θα είχαμε μία υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού τα τελευταία δύο χρόνια της τάξης του 20%. Αυτό το 20% προκύπτει από το ότι έχουμε μία μέση αύξηση τιμών του καλαθιού των αγαθών και των υπηρεσιών που αγοράζει κάποιος που ζει με τον κατώτατο μισθό του 28%, οπότε αν υπολογίσεις ότι υπήρξε μία αύξηση ακόμη και 8% στον ονομαστικό τους κατώτατο μισθό έχουν μία απώλεια 20%. Και αυτό που προτείνουμε εμείς ως ΜέΡΑ25 αυτός ο κατώτατος μισθός αυτομάτως μήνα-μήνα να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τον πληθωρισμό του μήνα. Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και βεβαίως και των επιδομάτων».

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορονοϊός - Βουλή: τα κρούσματα και οι ανεμβολίαστοι βουλευτές

Τουρισμός: Απογειώθηκε το Visit Greece app

Καιρός: βοριάδες και παγωνιά την Παρασκευή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ