Πολιτική

15 Σεπτεμβρίου 2021 14:38 Τελευταία ενημέρωση : 15 Σεπτεμβρίου 2021 21:18

Κυπριακό: Μητσοτάκης - Στεφάνου έστειλαν νέο μήνυμα στην Τουρκία

Διάβασέ μου το...

Τι ειπώθηκε στην συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον νέο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου.

Κυπριακό: Μητσοτάκης - Στεφάνου έστειλαν νέο μήνυμα στην Τουρκία
-


Με τον νέο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος του έδωσε συγχαρητήρια για την εκλογή του και τον διαβεβαίωσε για τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

«Θεωρώ υποχρέωσή μου συναντώ πάντα τους αρχηγούς των κομμάτων της Κύπρου για να έχουμε μία ειλικρινή συνομιλία. Τα θέματα, εξάλλου, τα οποία μας αφορούν απαιτούν πάντα απόλυτο συντονισμό Ελλάδος και Κύπρου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνάντησης.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι μοναδικό αποδεκτό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό αποτελούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες προβλέπουν λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Μητοτάκης - Στεφάνου - Κυπριακό

Προσέθεσε πως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λύση του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των Εγγυήσεων καθώς και η απόσυρση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκε η τουρκική προκλητικότητα, με έμφαση στις παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας, και δυσχεραίνουν ιδιαίτερα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Μητοτάκης - Στεφάνου - Κυπριακό

Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Συνάντηση Τσίπρα - Στεφάνου

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν το Κυπριακό και η θετική πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για δίκαιη και βιώσιμη λύση, καθώς επίσης και οι ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η προσπάθεια της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας να ανατρέψουν το πλαίσιο των Αποφάσεων του ΟΗΕ για επανένωση της Κύπρου και τις επικίνδυνες και παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια.

Αλέξης Τσίπρας και Στέφανος Στεφάνου υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η επανεκκίνηση των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν στο Κρανς Μοντάνα, με στόχο τη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων - λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Τέλος, συμφωνήθηκε να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους προς αυτήν την κατεύθυνση την επόμενη κρίσιμη περίοδο, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί για την αποτροπή τετελεσμένων και απέναντι σε επικίνδυνες λογικές μη λύσης και εφησυχασμού.

Συνάντηση Κουτσούμπα - Στεφάνου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε στην έδρα της ΚΕ, με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Τουμάζος Τσελεπής, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ, η Βέρα Πολυκάρπου και ο Γιώργος Λιασής μέλη της ΚΕ, καθώς και ο Γιώργος Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αλέξης Τσίπρας - Στέφανος Στεφάνου

Αλέξης Τσίπρας - Στέφανος Στεφάνου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, η πορεία του Κυπριακού και οι κίνδυνοι που διαγράφονται.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας καταδίκασε την πολύχρονη τουρκική κατοχή, αναφέρθηκε στη θέση του ΚΚΕ ενάντια σε κάθε μορφή διχοτόμησης της Κύπρου και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε η Γεωργία Παπαδοπούλου

Δολοφονία στο Μιντιλόγλι: Δις ισόβια στους δράστες της αιματηρής ληστείας

Επίθεση με βιτριόλι - Ιωάννα: Η δράστιδα απέδειξε πόσο δειλή είναι (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ