Υγεία - Περιβάλλον

14 Ιανουαρίου 2021 07:50 Τελευταία ενημέρωση : 14 Ιανουαρίου 2021 20:15

Κορονοϊός: “Βράζει” η Αττική – Αυξάνονται τα τοπικά lockdown

Διάβασέ μου το...

Ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την κατάσταση στην Αττική. Σε ποιες περιοχές ισχύουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα.

Κορονοϊός: “Βράζει” η Αττική – Αυξάνονται τα τοπικά lockdown
-

Οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική, καθώς όσο περνούν οι ώρες «βράζει» με τα κρούσματα των μολύνσεων να αυξάνονται.

Πρωταθλήτρια είναι η Δυτική Αττική, ακολουθεί ο Πειραιάς, μετά ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών, ο Βόρειος Τομέας , η Ανατολική Αττική , ο Δυτικός Τομέας και ο Νότιος Τομέας. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην κορύφωση του δευτέρου κύματος στην Αττική ο δείκτης RT ήταν 0,88, με το που άνοιξαν τα καταστήματα με click away πήγε στο 0,92, ενώ την Τρίτη ήταν στο 0,93 λίγο πριν το 1, το επίπεδο συναγερμού. Την ιδιά ώρα ο δείκτης θετικότητας στη χωρά έχει πέσει από το 8,7% στο 2,45%.Δηλαδη είναι 3,5 φορές μικρότερος.

Η κάλυψη στις ΜΕΘ μειώνεται, όχι ικανοποιητικά, αλλά σταδιακά, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης για τον κορονοϊό διευκρινίζοντας ότι "παραμένει καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ της χώρας". Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις επτά περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο και συγκεκριμένα, όπως είπε, τις τελευταίες 7 μέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται σε δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβο, Κάλυμνο, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν την «προσοχή τους στραμμένη στην Αττική που είναι μια πολύ μεγάλη Περιφερειακή Ενότητα και τον τρόπο με τον οποίο κινείται οι νόσος. Ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ακόμα ότι η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα είναι τα 46 έτη. 

Το Σάββατο αρχίζει ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων σε όλη τη χωρά. Χθες παραλάβαμε και τις πρώτες 8.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna οι οποίες θα φτάσουν τις 20.000 μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ νέες δόσεις θα έρχονται κάθε μήνα με το πρώτο τρίμηνο να καταφθάνουν 240.000.Το συγκεκριμένο εμβόλιο συντηρείται σε απλό ψυγείο με διάρκεια ζωής έξι μήνες.

Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του χρόνου από τη Pfizer θα παραλάβουμε 1.348.425 δόσεις με σκοπό τέλος Ιουνίου να έχουμε φτάσει σε εάν επίπεδο ανοσίας

Παρά το γενικό lockdown των δύο και πλέον μηνών στο οποίο «ζει» η χώρα μας Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Ημαθία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβος, Ξάνθη, Πιερία, Σέρρες, Τρίκαλα είναι οι πιο επιβαρυμένες περιοχές. Σε καθεστώς σκληρού lockdown είναι και το νησί της Λέσβου, καθώς τα κρούσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Σε αυστηρό lockdown μπήκαν η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας αλλά και ο δήμος Σπάρτης, ενώ παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων στην Σπερχειάδα. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ