Τεχνολογία - Επιστήμη

20 Νοεμβρίου 2020 22:26 Τελευταία ενημέρωση : 21 Νοεμβρίου 2020 08:39

Κορονοϊός: Υπεγράφη η συμφωνία EE-Pfizer για το εμβόλιο

Διάβασέ μου το...

H φαρμακοβιομηχανία Pfizer κατέθεσε την αίτηση στην FDA των ΗΠΑ για επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου.

Κορονοϊός: Υπεγράφη η συμφωνία EE-Pfizer για το εμβόλιο
-

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία με την κοινοπραξία BioNTech/Pfizer για τη διάθεση του εμβολίου που παρασκευάζει για την COVID-19, όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

«Αυτή η 5η συμφωνία είναι άλλο ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να παράσχουμε σε όλους τους πολίτες έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία», αναφέρει η Επίτροπος Υγείας σε ανάρτησή της στο Twitter.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ PFIZER ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε: «Έχουμε υπογράψει το 5ο συμβόλαιό μας με έναν παραγωγό εμβολίων, για να εξασφαλίσουμε ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια για τους Ευρωπαίους». Σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν «συνολικά, έχουμε εξασφαλίσει 1,2 δισ. δόσεις μελλοντικών εμβολίων μέχρι στιγμής. Περισσότερα θα ακολουθήσουν. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή».

Ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer, επικεφαλής του οποίου είναι ο ελληνικής καταγωγής Άλμπερτ Μπουρλά, κατέθεσε τον φάκελο της αίτησης στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, προκειμένου να λάβει έγκριση για το εμβόλιο που αναπτύσσει. Όπως έχει πει ο κ. Μπουρλά, η Pfizer είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία παραγωγής των δόσεων λίγες ώρες αφότου λάβει την απαραίτητη έγκριση.

Μετά την κατάθεση της αίτησης τίθεται σε κίνηση μια ταχεία ρυθμιστική διαδικασία που θα μπορούσε να επιτρέψει τους πρώτους εμβολιασμούς.

Η Pfizer έχει, ήδη, ανακοινώσει ότι η παραγωγή του εμβολίου αναμένεται να ανέλθει στις 50 εκατομμύρια δόσεις φέτος και τις 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί για την παράδοση 100 εκατ. δόσεων στις ΗΠΑ και κατέληξε την Παρασκευή σε συμφωνία και με την ΕΕ για 300 εκατομμύρια δόσεις.

Στις ΗΠΑ, η συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής της FDA για την έγκριση κυκλοφορίας προγραμματίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου, μεταδίδουν αμερικανικά μέσα

Η εταιρεία δεν έχει ακόμα υποβάλλει αίτημα άδειας κυκλοφορίας στην Ευρώπη, έχει όμως ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε φθάσει σε προκαταρκτική συμφωνία με τις δύο εταιρείες τον Σεπτέμβριο για την προπαραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, με την επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Η Ε.Ε. έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με την AstraZeneca, τη Sanofi, τη Johnson & Johnson και την CureVac, για προμήθεια των εμβολίων που αναπτύσσουν, ενώ βρίσκεται παράλληλα σε συνομιλίες με τη Moderna.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ