Πολιτική

13 Σεπτεμβρίου 2020 07:48 Τελευταία ενημέρωση : 13 Σεπτεμβρίου 2020 21:11

Δεν ανανέωσε την NAVTEX η Τουρκία

Διάβασέ μου το...

Προς τα τουρκικά παράλια πλέει το Oruc Reis. "Θετικό βήμα", λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αυστηρό μήνυμα Πομπέο από την Κύπρο.

Δεν ανανέωσε την NAVTEX η Τουρκία
-

Εκτός της παράνομα δεσμευμένης περιοχή δυτικά της Κύπρου βρίσκεται από τις 23:00 το βράδυ το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis και τα υποστηρικτικά του Ataman και Cengis Han.

Το Orus Reis φαίνεται να κατευθύνεται με βόρεια πορεία χωρίς να αποκλείεται να επιστρέφει στο λιμάνι της Αττάλειας.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis, η οποία είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφούσε στη χρονική περίοδο 2 - 12 Σεπτεμβρίου.

Με μήνυμά του, από τη Λευκωσία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας έκνομες τις ενέργειες της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, θετικό βήμα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τη μη ανανέωση της παράνομης τουρκικής Navtex και την επιστροφή του Oruc Reis προς την Τουρκία, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Εξήγησε ότι το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μια κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας και πως τώρα η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση και τις επόμενες ημέρες.

«Οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν δυστυχώς την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ που είχε καταδείξει πως η όλη η ιστορία ήταν ένα "θέατρο" με σκοπό την καλλιέργεια του φόβου, ώστε οι  Έλληνες να αποδεχθούν το "μη πόλεμος" και την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας (ΑΟΖ - Συνεκμετάλλευση ) στην Τουρκία ως δήθεν νίκη , με ανακούφιση και χαρά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.