Κοινωνία

10 Αυγούστου 2020 16:02 Τελευταία ενημέρωση : 10 Αυγούστου 2020 20:59

Εύβοια: εισαγγελική έρευνα για τις καταστροφές

Διάβασέ μου το...

Θα οριστεί ειδικός πραγματογνώμονας, ενώ αύριο θα διενεργηθεί αυτοψία από αντεισαγγελέα και στελέχη του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής.

Εύβοια: εισαγγελική έρευνα για τις καταστροφές
-

Προκαταρκτική έρευνα για τυχόν ευθύνες για τη φονική πλημμύρα στην Εύβοια, ακόμα και σε βαθμό κακουργήματος, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημήτρης Προκοπίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα διερευνηθούν αφενός τυχόν λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στην πρόκληση πλημμύρας και αφετέρου τυχόν αυθαίρετες δομήσεις και επιχωματώσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα.

Η πρώτη παραγγελία του εισαγγελέα αφορά τη διενέργεια έρευνας από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής Χαλκίδας . Με αυτή ζητεί να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή» καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν.

Η δεύτερη, κατεπείγουσα παραγγελία, εστάλη κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τον κ.Προκοπίου στην πταισματοδίκη Χαλκίδας με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις από κατοίκους ή υπηρεσιακούς παράγοντες στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών. Θα οριστεί ειδικός πραγματογνώμονας, ενώ αύριο θα διενεργηθεί αυτοψία από αντεισαγγελέα και στελέχη του ανακριτικού τμήματος της πυροσβεστικής.


Θρήνος και οργή στην Εύβοια

Μακραίνει η λίστα των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν χθες την Εύβοια, αφαιρώντας ανθρώπινες ζωές και προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

Σήμερα το πρωί ξεβράστηκε μια σορός στην παραλία του Καλάμου κι από την πρώτη στιγμή υπήρχε η αίσθηση ότι πρόκειται για τον ηλικιωμένο που αγνοούνταν από το βράδυ της Κυριακής στην Εύβοια.  Δυστυχώς οι φόβοι επαληθεύτηκαν, η σορός ταυτοποιήθηκε κι έτσι τα θύματα από την φονική κακοκαιρία στην Εύβοια, έφτασαν τα οκτώ. Πρόκειται για τον 72χρονο Γιώργο Λιβέρα, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται σε δύο διαφορετικές πλευρές της Εύβοιας. Στο Λευκαντί και το Μπούρτζι, ο Λήλαντας ποταμός κυριολεκτικά, κάλυψε ότι βρήκε, ενώ στο πέρασμά του υποχώρησαν ακόμη και γεφύρια. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των κατοίκων ήταν δραματική και χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και ελικόπτερα.

ΕΥΒΟΙΑ - ΠΛΗΜΜΗΡΕΣ

Περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην κεντρική Εύβοια επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. O Πρωθυπουργός εξέφρασε και πάλι την οδύνη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Μετά την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και τη συνάντηση με κατοίκους και διασώστες τόνισε ότι «η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους και θα συμπαρασταθεί σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους, είτε μιλάμε για νοικοκυριά, είτε μιλάμε για επιχειρήσεις- μέσα σε αυτή την ξαφνική καταστροφή».

Ο Πρωθυπουργός προσγειώθηκε στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, όπου συναντήθηκε με άνδρες της ΕΜΑΚ, τους οποίους ευχαρίστησε και συνεχάρη για τις πολλές και δύσκολες διασώσεις πολιτών. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός συζήτησε με κατοίκους της περιοχής στην παραλία του Αγίου Νικολάου, όπου έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές κι έχουν συσσωρευτεί φερτά υλικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε από την Εύβοια ότι οι αποζημιώσεις για τη στήριξη των πληγέντων θα διατεθούν ταχύτατα από το εθνικό αποθεματικό, ειδικά σε περιπτώσεις πολιτών που έχασαν το βιός τους λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση αποζημιώσεων θα ανακοινωθεί αύριο, Τρίτη, από κυβερνητικό κλιμάκιο που θα κάνει αυτοψία στις πλημμυροπαθείς περιοχές της κεντρικής Εύβοιας.

Συγκλόνισε ο πυροσβέστης που έσωσε ένα μωρό, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλοκαίρι Μαζί” για τις δραματικές επιχειρήσεις διάσωσης και την... εικόνα Αποκάλυψης.

Δυτικότερα και είκοσι χιλιόμετρα μακριά από τη Χαλκίδα, στις περιοχές Ψαχνά και Πολιτικά, ρέματα αλλά και ο αρχαίος Μεσσάπιος ποταμός, παρέσυραν φερτά υλικά και χώμα, ενώ χρειάστηκαν ακόμη και σκαπτικά μηχανήματα για να τα απομακρυνθούν οι κάτοικοι που είχαν περικυκλωθεί μέσα στα σπίτια τους απ' το νερό.

ΕΥΒΟΙΑ - ΠΛΗΜΜΗΡΕΣ

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, που επισκέφθηκε την περιοχή, μίλησε για «φαινόμενα τα οποία δεν έχουμε ξαναζήσει», εξηγώντας ότι η ραγδαιότητα της βροχής έφτασε ακόμη και τους 350 τόνους νερού ανά στρέμμα, ξεπερνώντας κατά πολύ την καταστροφή στη Μάνδρα πριν από τρία χρόνια.

ΩΡΩΠΟΣ - ΠΑΡΑΛΙΑ - ΦΕΡΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Ακόμη και απέναντι από την Εύβοια, στις βόρειες ακτές τις Αττικής, οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με απίστευτες εικόνες. Σκουπίδια, μπάζα, ακόμη και φίδια ξεβράστηκαν στις ακτές.

ΕΥΒΟΙΑ - ΠΛΗΜΜΗΡΕΣ