Κοινωνία

16 Ιουλίου 2020 15:31

Πανεπιστήμια: Πώς θα γίνει η εισαγωγή μαθητών που διακρίθηκαν σε επιστημονικούς διαγωνισμούς

Διάβασέ μου το...

Οι προϋποθέσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των μαθητών που διακρίθηκαν σε διεθνείς επιστημονικούς διαγωνισμούς.

Πανεπιστήμια: Πώς θα γίνει η εισαγωγή μαθητών που διακρίθηκαν σε επιστημονικούς διαγωνισμούς
-

Τις προϋποθέσεις, με βάση τις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα μαθητές του λυκείου που διακρίθηκαν σε διεθνείς επιστημονικούς διαγωνισμούς να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος (2020-21), διευκρίνισε το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, με βάση τον πρόσφατα ψηφισθέν νόμο (4692/2020), προβλέπεται η εγγραφή εφ’ όσον κατά τη διάρκεια φοίτησης σε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ ο μαθητής έχει διακριθεί στη Βαλκανική, την Ευρωπαϊκή ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής ή Ρομποτικής, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας ή Οικονομικών και του έχει απονεμηθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο) ή έχει διακριθεί στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες (EUCYS), την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (EUSO), με την απονομή σε αυτούς του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βραβείου, είτε έχει διακριθεί στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Μαθηματικών Κοριτσιών (EGMO) με την απονομή σε αυτές του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βραβείου.

Επιπλέον, προϋπόθεση για την εγγραφή των κατόχων απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η επίτευξη μέσου όρου βαθμών στα μαθήματα που εξετάστηκαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τουλάχιστον ίσου με το μισό του μέγιστου.

Τα παραπάνω θα ισχύουν από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και αφορούν τους κατόχους απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, που εκδίδεται από το σχολικό έτος 2019-20 και εφεξής.