Πολιτική

03 Ιουλίου 2020 06:28 Τελευταία ενημέρωση : 03 Ιουλίου 2020 15:07

Έκλεισε η επίσκεψη Μπορέλ στην Τουρκία

Διάβασέ μου το...

Την επίσκεψή του στην Τουρκία ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Έκλεισε η επίσκεψη Μπορέλ στην Τουρκία
-

Ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, ο Πέτερ Στάνο επιβεβαίωσε χθες το βράδυ στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέπ Μπορέλ, θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 6 και 7 Ιουλίου».

«Λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα του Ύπατου Εκπροσώπου θα ανακοινωθούν αργότερα», επισημαίνει ο Στάνο.

Με tweet του την Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας γνωστοποίησε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και πως υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου για την υπέρβαση των διαφορών.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης. Χρειαζόμαστε βιώσιμες λύσεις», δήλωσε ο Μπορέλ στην ανάρτησή του.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ανταπορκίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη:

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μεσόγειο και οι "εντάσεις" στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ-Τουρκίας, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει τη Δευτέρα 6 Ιουλίου στην Άγκυρα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο,  ο Ζοζέπ Μπορέλ θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συζητήσει τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία σε όλο τους το φάσμα και πιο συγκεκριμένα «για τις πρόσφατες εξελίξεις και τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, αλλά και διμερώς, με κράτη-μέλη της ΕΕ». 

«Η επίσκεψη του Ζ. Μπορέλ στην Άγκυρα καταδεικνύει τη σημασία που προσδίδουμε στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Είναι μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και σύμμαχος του ΝΑΤΟ και αυτό θα πρέπει να αντανακλάται και στις σχέσεις μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι σύντομα, εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ στην τουρκική πρωτεύουσα. 

Στις 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία, Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί το σύνολο των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία. Επί τάπητος θα τεθούν η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το ευρύτερο πλέγμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ