Υγεία - Περιβάλλον

01 Ιουλίου 2020 20:53

Μητσοτάκης: Παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

Διάβασέ μου το...

Παρουσία του Πρωθυπουργού η εκδήλωση του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος, Σταύρος Νιάρχος για την covid-19.

Μητσοτάκης: Παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού
-

«Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο εξευτελιστικό από το να αναγκάζεται ένας συγγενής ενός βαριά αρρώστου να ζητά πολιτική παρέμβαση για να μπορέσει ο συγγενής του, ο φίλος του, να βρει περίθαλψη σε ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Και δυστυχώς αυτή ήταν η αλήθεια, αν θέλουμε να την κοιτάξουμε κατάματα, πριν μας χτυπήσει η κρίση του κορωνοϊού. Η οποία μέσα στην τραγωδία της ήταν μία ευκαιρία να ξεσκεπάσουμε χρόνιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να τις διορθώσουμε με μεγάλη ταχύτητα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον COVID-19

«Το πρώτο μεγάλο ευχαριστώ είναι στο υγειονομικό μας προσωπικό»

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως: «το πρώτο μεγάλο ευχαριστώ είναι στο υγειονομικό μας προσωπικό. Γιατρούς, νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό, υπηρεσίες καθαρισμού. Υπερέβαλαν εαυτόν για να μπορέσουμε, σήμερα, να έχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Και νομίζω ότι έχετε κάθε λόγο -όλοι σας- βλέποντας τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες να είστε πολύ υπερήφανοι. Διότι σώσατε πολλές ανθρώπινες ζωές».

«Δεν θα αφήσουμε ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο»

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι: «η δική μας δέσμευση είναι ότι δεν θα αφήσουμε ούτε ένα ευρώ να πάει αναξιοποίητο. Είχαμε πονεμένες ιστορίες δωρεών στο παρελθόν που είχαν κολλήσει στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας. Δεν είναι εύκολο πάντα. Αλλά, νομίζω, ότι με επιμονή και με σύστημα καταφέρνουμε να ξεπερνούμε αυτά τα εμπόδια. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και τώρα».

«Κράτος και κοινωνία πολιτών να ενώσουμε δυνάμεις»

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνεργασία μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα: «Κανείς δεν μπορεί μόνος του πια σε αυτόν τον σύνθετο κόσμο. Πρέπει να βρούμε σημεία σύζευξης και τομής μεταξύ του κράτους, το οποίο απεδείχθη ότι είναι παντελώς αναντικατάστατο αλλά και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών. Να έρθουμε μαζί να ενώσουμε δυνάμεις και από κοινού να σχεδιάσουμε αυτό που νομίζω ότι είναι το βασικό ζητούμενο και η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα -ειδικά για τον τομέα της υγείας- την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για πλήρη έλεγχο

Ο Kυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον πλήρη έλεγχο και τη διαφάνεια των διαδικασιών: «Χρέος μας -και το έχουμε δρομολογήσει αυτό ως πρωτοβουλία- είναι να δημιουργήσουμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα ταιριάζει στην ουσία, τις επιθυμίες των δωρητών με τις ανάγκες του συστήματος Υγείας. Θέλω να ξέρει ο κάθε δωρητής πού πήγαν τα λεφτά του. Και θέλω να μπαίνει και μία ταμπέλα εκεί που έχει δώσει τα χρήματα του, αν πρόκειται για φυσική υποδομή και να υπάρχει αυτή η αναγνώριση και αυτό το μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς οι οποίοι έσπευσαν να συνδράμουν στο κοινό καλό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του, ο *Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος*, παρουσιάζοντας τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης αλλά και τη συνεχή συμβολή του ΙΣΝ στην αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, επεσήμανε: «Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ελληνική πολιτεία ανταποκρίθηκε άμεσα στην αντιμετώπιση και διαχείριση της πανδημίας έως τώρα, με σύμμαχο την υπευθυνότητα που επέδειξαν όλοι οι πολίτες. Οφείλουμε να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και ελπίζουμε οι συγκεκριμένες δωρεές να βοηθήσουν τη Δημόσια Υγεία, για κάθε πιθανή, έκτακτη ανάγκη, στο άμεσο αλλά και στο μακρινό μέλλον. Έχουμε τη θέληση να στηρίξουμε οποιαδήποτε κοινή προσπάθεια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς μόνο μαζί μπορούμε να βρούμε απαντήσεις στα σύγχρονα, πολύπλοκα προβλήματα. Είμαστε εδώ, παρόντες, να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, προσφέροντας, στο μέτρο του δυνατού, τη βοήθειά μας σε εκείνους που έχουν ανάγκη».

Κυριάκος Μητσοτάκης - ομιλία - covi19 - ΙΣΝ

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού:

«Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κύριοι Υπουργοί, αγαπητέ Ανδρέα (Δρακόπουλος - Πρόεδρος ΔΣ του ΙΣΝ), Κυρίες και κύριοι,

Είχα ετοιμάσει μια ομιλία αλλά επιτρέψτε μου να μιλήσω από στήθους. Ξεκινώντας με ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι πέτυχαν σήμερα η χώρα να είναι παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς πανδημίας.

Και μιλώντας, εδώ, από αυτόν τον ιστορικό και εμβληματικό χώρο του νοσοκομείου «Σωτηρία», το πρώτο μεγάλο ευχαριστώ είναι στο υγειονομικό μας προσωπικό. Γιατρούς, νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό, υπηρεσίες καθαρισμού, υπερέβαλαν εαυτόν για να μπορέσουμε, σήμερα, να έχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Και νομίζω ότι έχετε κάθε λόγο -όλοι σας- βλέποντας τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες να είστε πολύ υπερήφανοι. Διότι σώσατε πολλές ανθρώπινες ζωές.

Βεβαίως, μπήκε και ένα λιθαράκι από την πολιτική ηγεσία. Και θέλω να ευχαριστήσω και τον Υπουργό Υγείας και όλους τους συντελεστές του Υπουργείου, τον Υφυπουργό, τους Γενικούς Γραμματείς, τους άξιους συνεργάτες οι οποίοι σε πνεύμα συνεργασίας υποστηριζόμενοι πάντα από τους Διοικητές των ΥΠΕ, τους Διοικητές των νοσοκομείων μας, αντιμετώπισαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα μια πρωτοφανή κρίση. Έναν άγνωστο ιό για τον οποίο ξέραμε πολύ λίγα πράγματα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση την οποία περιέγραψε με ακρίβεια και ο Ανδρέας (Δρακόπουλος) και η κυρία Κοτανίδου.

Γνωρίζαμε, στην αρχή της κρίσης ότι είχαμε έναν μικρό αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Και πρέπει να σας πω ότι η αύξηση των κρεβατιών εντατικής θεραπείας αποτελούσε προγραμματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και πριν μας χτυπήσει ο κορωνοϊός. Διότι δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο εξευτελιστικό από το να αναγκάζεται ένας συγγενής ενός βαριά αρρώστου να ζητά πολιτική παρέμβαση για να μπορέσει ο συγγενής του, ο φίλος του, να βρει περίθαλψη σε ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Και δυστυχώς αυτή ήταν η αλήθεια. Αν θέλουμε να την κοιτάξουμε κατάματα, πριν μας χτυπήσει η κρίση του κορωνοϊού. Η οποία μέσα στην τραγωδία της ήταν μία ευκαιρία να ξεσκεπάσουμε χρόνιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να τις διορθώσουμε με μεγάλη ταχύτητα. Ναι μπορέσαμε και επιστράτευσαμε ό,τι υπήρχε για να δημιουργήσουμε κρεβάτια εντατικής θεραπείας -προσωρινά σε πρώτη φάση- και φυσικά μόνιμα στη συνέχεια και θα έρθω σε αυτό. Για να μη βρεθούμε και εμείς αντιμέτωποι με αυτό το οποίο έζησαν άλλες χώρες. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε και πρέπει να σας πω ότι -και μιλάω σε ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή- ότι και στις πιο δύσκολες μέρες απήχαμε πάρα πολύ από το να γεμίσουν τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Και αυτό επέτρεψε φυσικά στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, να ασχοληθούν περισσότερο και με μεγαλύτερη
φροντίδα με τους ασθενείς τους οποίους είχαμε.

Και αυτό το πετύχαμε χάρη στην Ελληνική κοινωνία και χάρη στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι συμμορφώθηκαν με τις κατευθύνσεις μας, υπάκουσαν τις οδηγίες των ειδικών -όχι γιατί τους περίμενε η αστυνομία να τους βάλει πρόστιμο σε περίπτωση που δεν έστελναν το μήνυμα- αλλά γιατί κατάλαβαν ότι μέσα από την ατομική ευθύνη έρχεται τελικά η συλλογική ευημερία. Και ήταν μία μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα μας. Ένα μάθημα συλλογικής εμπιστοσύνης το οποίο εμπεδώθηκε και το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε ως “κόρην οφθαλμού”.

Και τώρα βρισκόμαστε στην επόμενη φάση. Το πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον. Και εκεί έρχεται η πολύ σημαντική, πρόσθετη, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την οποία σας μίλησε πολύ αναλυτικά και την παρουσίασε ο Ανδρέας σήμερα.

Γνωρίζετε όλοι ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει υπάρξει αρωγός του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με τα κοινά και με τα ειδικά ελληνικά προβλήματα, τα προβλήματα της χώρας μας. Και δεν θα ήθελα εδώ να απαριθμήσω όλες τις σημαντικές δωρεές, από τα νοσηλευτικά του ΕΚΑΒ τα οποία κάθε μέρα σώζουν ζωές, μέχρι την εμβληματική πρωτοβουλία για τη δημιουργία τριών νέων ψηφιακών νοσοκομείων, νέο παιδικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, νοσοκομείο στην Κομοτηνή, Γενικό Νοσοκομείο στην Κομοτηνή, γενικό νοσοκομείο στη Σπάρτη, γενέτειρα τόπο με τόσο σημαντικές αναφορές του Σταύρου Νιάρχου. Τα προγράμματα εκπαίδευσης, στέκομαι ειδικά σε αυτό για το τραύμα, πόσες ζωές χάνονται άραγε σε νοσοκομεία αυτές τις κρίσιμες στιγμές -το σκέφτομαι συχνά- όπου η ανθρώπινη ζωή παίζεται σε λίγα λεπτά και που το σωστό από το λάθος Είναι στην κυριολεξία η διαφορά μεταξύ της ζωής και του θανάτου. Και, βέβαια τώρα, η εμβληματική πρωτοβουλία για τον COVID-19, 31 εκατομμύρια από τα 60 που έχουν ήδη διατεθεί, διατίθενται στην Ελλάδα για μόνιμες δομές, κρεβάτια εντατικής θεραπείας -174 τον αριθμό- συν αυτά τα οποία θα προστεθούν στα τρία εμβληματικά νοσοκομεία.

Αλλά και μία δωρεά με διαφορετικό χαρακτήρα στην οποία συμφωνήσαμε, παρότι είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και θέλω να το τονίσω αυτό. Ένα ιδιωτικό ίδρυμα να έρθει στην ουσία και να δώσει μία πρόσθετη αμοιβή -πέρα και πάνω από αυτά τα οποία έκανε το ελληνικό κράτος το οποίο στήριξε όλο το υγειονομικό προσωπικό με έκτακτο επίδομα Πάσχα- ήρθε το Ιδρυμα Νιάρχος και στήριξε αυτούς τους τέσσερις και κάτι χιλιάδες ανθρώπους που έδωσαν πραγματικά τη μάχη της πρώτης γραμμής. Όχι μόνο γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό καθαριότητας, με το ίδιο ποσό ως μία επιπρόσθετη έμπρακτη αναγνώριση ως ένα μεγάλο ευχαριστώ από το Ίδρυμα αλλά και από όλη την ελληνική κοινωνία γι’ αυτά τα οποία οι άνθρωποι αυτοί, έκαναν.

Αλλά φυσικά και τα προγράμματα εκπαίδευσης και η κυρία Κοτανίδου, ο κύριος καθηγητής, ο κύριος Ρούσσος, όλοι όσοι έχουν φέρει την εντατική σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα παγκόσμια θα έχουν τώρα την ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσουν αυτές τις γνώσεις σε μία επόμενη γενιά γιατρών και ελπίζω να βρούμε περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι να θέλουν να αγκαλιάσουν αυτό το δύσκολο εγχείρημα του να είσαι σε μία μονάδα εντατικής. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εντατικές δεν είναι μόνο για τον covid, είναι όπως είπατε για όλα τα δύσκολα περιστατικά. Οι εντατικές είναι και για τη γρίπη -θα τις ξαναχρειαστούμε- και ο δικός μου ο στόχος ήταν από την πρώτη στιγμή να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και θα φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα φτάσουμε από δημόσιες επενδύσεις, από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, από την εμβληματική πρωτοβουλία της Βουλής η οποία, εδώ στο «Σωτηρία», θα έρθει να προσθέσει 50 καινούργια κρεβάτια εντατικής. Και αυτή η δέσμευση μας μέχρι το τέλος του έτους να είμαστε περίπου στα 11 με 12 κρεβάτια εντατικής ανα 100.000 κατοίκους θα έχει γίνει πράξη από την Ελληνική Κυβέρνηση. Αλλά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε μόνοι μας.

Και, εδώ έρχομαι, να σταθώ ιδιαίτερα σε κάτι το οποίο είπε ο Ανδρέας. Κανείς δεν μπορεί μόνος του πια σε αυτόν τον σύνθετο κόσμο. Πρέπει να βρούμε σημεία σύζευξης και τομής μεταξύ του κράτους, το οποίο απεδείχθη ότι είναι παντελώς αναντικατάστατο αλλά και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών. Να έρθουμε μαζί να ενώσουμε δυνάμεις και από κοινού να σχεδιάσουμε αυτό που νομίζω ότι είναι το βασικό ζητούμενο και η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα -ειδικά για τον τομέα της υγείας- την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Και επειδή είχα την ευκαιρία -το ξέρουν όλοι οι συνεργάτες οι οποίοι βρίσκονταν στις καθημερινές συσκέψεις- δεν υπήρξε μέρα κατά τη διάρκεια της κρίσης όπου δεν είχαμε καθημερινή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη άσκηση. Και θέλω να πω και εδώ ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στο να μπορέσει να προχωρήσει η δωρεά με την απαραίτητη ταχύτητα. Σήμερα ψηφίστηκε στη Βουλή και η κύρωση της τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αν είστε μερικές φορές απαιτητικοί, μας βοηθάτε να γίνουμε και εμείς καλύτεροι. Μέσα από τη συνεργασία μαθαίνουμε και εμείς και γίνεται και το Εθνικό Σύστημα Υγείας καλύτερο γιατί εδώ δεν συζητάμε μόνο -και αυτό είναι κάτι που θέλω να τονίσω- δεν συζητάμε μόνο για υποδομές, η επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κατά την άποψή μου, έχει τρεις βασικούς πυλώνες. Η πρώτη είναι οι υποδομές, ναι, χρειαζόμαστε κρεβάτια εντατικής όπως το είπατε κυρία Κοτανίδου σε έναν κόσμο όπου πια περισσότερα πράγματα θα γίνονται κατ’ οίκον από το σπίτι, μέσω τηλεϊατρικής, μέσω απόστασης, τα νοσοκομεία θα πρέπει να δίνουν έμφαση στα περιστατικά τα οποία πραγματικά θα πρέπει να νοσηλεύονται και βέβαια τα πιο δύσκολα από αυτά τα περιστατικά, είναι τα περιστατικά τα οποία καταλήγουν τελικά στις Μονάδες Εντατικής και στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας οπότε ένα σκέλος είναι οι υποδομές.

Κυριάκος Μητσοτάκης - ομιλία - covi19 - ΙΣΝ

Το δεύτερο είναι οι άνθρωποι. Έχουμε προσθέσει σχεδόν 5.000 νέο προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ναι κάναμε express διαδικασίες εκεί που έπρεπε να πάρουν πολύ καιρό. Θα κρατήσουμε αυτή την προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν για να μείνουν, όχι για να φύγουν. Και γνωρίζαμε ότι είχαμε ελλείψεις, κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε νέους γιατρούς οι οποίοι θα κληθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Και βέβαια οι άνθρωποι δεν κάνουν τίποτα αν δεν εκπαιδεύονται. Η Ιατρική προχωράει τόσο γρήγορα πια που η συνεχής εκπαίδευση, η συνεχής κατάρτιση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί κανείς να είναι πιστός στον Όρκο του Ιπποκράτη τον οποίο έχει δώσει. Να μαθαίνει συνέχεια και για αυτό και αποδίδω τόσο μεγάλη σημασία στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ιδρύματος. Μπορεί ως ποσό να είναι σχετικά μικρό, γιατί πάντα οι υποδομές στοιχίζουν πιο πολύ, αλλά η προστιθέμενη αξία αυτών των προγραμμάτων είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Και ο τρίτος πυλώνας είναι η ψηφιακή επανάσταση και το πώς η τεχνολογία αλλάζει συνολικά την ιατρική. Είτε μιλάμε για τον ιατρικό φάκελο ασθενούς, εμβληματική πρωτοβουλία. Συνδρομολογείται από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, δεν γίνεται να μην έχουμε όλη την πληροφορία τον ασθενών σε ένα σημείο συγκεντρωμένη, πάντα διασφαλίζοντας το απόρρητο της πληροφορίας είτε μιλάμε για την οργάνωση των νέων νοσοκομείων -και χαίρομαι γιατί τα νέα νοσοκομεία, τα τρία εμβληματικά- δεν θα είναι απλά πανέμορφα και φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά θα είναι και νοσοκομεία τα οποία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του τι σημαίνει να μετασχηματίζουμε ψηφιακά τα νοσοκομεία μας, πόσο χρόνο κερδίζουμε, πόσες δαπάνες γλιτώνουμε, πόσο καλύτερη εικόνα έχουμε για το κόστος παροχής της υγείας και βέβαια τι τεράστιες δυνατότητες ανοίγονται πια. Βρίσκω συναρπαστικό όλο αυτόν τον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας και τις εφαρμογές στην ιατρική. Είτε θα είναι συσκευές που θα φοράνε και θα μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με το γιατρό μας να μας προειδοποιούν για περιστατικά, είτε είναι η δυνατότητα κάλυψης αναγκών στα απομακρυσμένα μας νησιά μέσα από τηλεϊατρική -όπου έχουνε γίνει βήματα αλλά μπορούν να γίνουν τόσα πολλά περισσότερα- και βέβαια μιας και μιλάμε για νησιά ένα μεγάλο ευχαριστώ ειδικά στη δωρεά που αφορά τα δύο αεροπλάνα και τα δύο ελικόπτερα για τις αεροδιακομιδές οι οποίες θα γίνονται, πια, για να μπορούμε να τις κάνουμε στοχευμένα να μην επιβαρύνουμε την Πολεμική Αεροπορία με εξοπλισμό, με αεροπλάνα, με ελικόπτερα, ειδικά σχεδιασμένα σε αυτή την κατεύθυνση.

Βέβαια αυτοί οι τρεις βασικοί πυλώνες στους οποίους θα δουλέψουμε. Πηγαίνοντας προς τα μπροστά, διότι η δουλειά δεν σταματάει, και βέβαια με μία ειδική φροντίδα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, που νομίζω, ότι είναι ο μεγάλος ασθενής στη χώρα μας και χρειάζεται να την ξαναδούμε από την αρχή, τολμώ να πω μέσα από μία δημιουργική σύμπραξη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα ώστε να φτάνουν στα νοσοκομεία τα περιστατικά τα οποία πρέπει να φτάνουν πραγματικά, γιατί τα νοσοκομεία είναι για να κάνω συγκεκριμένα πράγματα και δεν χρειάζεται να κάνουν πράγματα τα οποία μπορεί να κάνει κάποιος άλλος.

Έχουμε πολύ φιλόδοξους στόχους και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας υπερπολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια την οποία κάνουμε. Τονίζω -όχι μόνο στα χρήματα- αλλά και στην τεχνογνωσία την οποία μας δίνει, καθώς είναι ένα Ίδρυμα το οποίο έχει το δάχτυλό του πάνω στον παλμό όλων των σημαντικών εξελίξεων, ειδικά στον τομέα της ιατρικής επιστήμης.

Κλείνω με μία αναφορά πιο γενική στην σημασία της μεγάλης ευεργεσίας και της φιλανθρωπίας. Σε μία συνέντευξη που έδωσε ο Ανδρέας είπε ότι «ναι, όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα». Κινητοποιήθηκαν πολλά υγιή στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας με αφορμή την κρίση του COVID-19. Και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι στάθηκαν δίπλα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προσφέροντας ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, εξοπλισμό που θα μπει στις εντατικές. Σημαντικές δωρεές που πλησίασαν τα 90 εκατομμύρια σε είδος και σε χρήμα. Xρέος μας -και το έχουμε δρομολογήσει αυτό ως πρωτοβουλία- είναι να δημιουργήσουμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα ταιριάζει στην ουσία, τις επιθυμίες των δωρητών με τις ανάγκες του συστήματος υγείας. Θέλω να ξέρει ο κάθε δωρητής πού πήγαν τα λεφτά του. Kαι θέλω να μπαίνει και μία ταμπέλα εκεί που έχει δώσει τα χρήματα του, αν πρόκειται για φυσική υποδομή και να υπάρχει αυτή η αναγνώριση και αυτό το μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς οι οποίοι έσπευσαν να συνδράμουν στο κοινό καλό.

Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα και σε αυτόν τον τομέα και το Ίδρυμα είναι εμβληματικό ως προς την δράση του και, νομίζω, δείχνει το δρόμο τον οποίον πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι και τον ακολουθούν. Πιστέψτε με. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, ειδικά στη φάση και στην κρίση την οποία αντιμετωπίζει.

Η δική μας δέσμευση είναι ότι δεν θα αφήσουμε ούτε ένα ευρώ να πάει αναξιοποίητο. Είχαμε πονεμένες ιστορίες δωρεών στο παρελθόν που είχαν κολλήσει στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας. Δεν είναι εύκολο πάντα. Αλλά, νομίζω, ότι με επιμονή και με σύστημα καταφέρνουμε να ξεπερνούμε αυτά τα εμπόδια. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και τώρα.

Θα κλείσω από εκεί που ξεκίνησα: Λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι στους ήρωες πίσω από τις μάσκες. Σε αυτούς που μας έμαθαν ότι μπορεί κανείς να χαμογελάει και με τα μάτια, δεν χρειάζεται να βλέπουμε το στόμα του, και σε όλους αυτούς οι οποίοι έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή μη λογαριάζοντας τον κίνδυνο, ξεπερνώντας το φόβο μιας ασθένειας καινούργιας για την οποία δεν ξέραμε πολλά πράγματα, και που έβγαλαν ασπροπρόσωπους τη χώρα ώστε σήμερα να μπορούμε πρώτη μέρα να ανοίγουμε τον τουρισμό και να έχουμε αυτές τις πολύ ωραίες σκηνές στα αεροδρόμια μας να έρχονται επισκέπτες και να μας λένε: Ναι ερχόμαστε στην Ελλάδα γιατί είναι πραγματικά ασφαλής χώρα. Χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε και αυτήν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να το υποστηρίξουμε. Ο ιός, βέβαια, δεν έχει φύγει γι’ αυτό και τα μέτρα προστασίας, τα βασικά μέτρα, πρέπει να τηρούνται. Κάναμε, όμως, ένα μεγάλο βήμα, κερδίσαμε μία μεγάλη μάχη και όλοι μαζί κράτος, ιδιωτικός τομέας, κοινωνία των πολιτών, θα πορευτούμε προς ένα πιο αισιόδοξο και πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Κυριάκος Μητσοτάκης - ομιλία - covi19 - ΙΣΝ

174 νέες ΜΕΘ και ΜΑΦ σε 15 δημόσια νοσοκομεία της χώρας

Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθεί για τη δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 υπερσύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία ανά τη χώρα.

Συγκεκριμένα, 155 κλίνες θα δημιουργηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιπες 19 θα υπάγονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Η δωρεά καλύπτει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, ανακατασκευή ή ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου θα εγκατασταθούν οι νέες κλίνες, με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ενισχυθεί με σύγχρονες υποδομές συνολικού εμβαδού 8.000 τετραγωνικών μέτρων. Το Δημόσιο θα αναλάβει να εξοπλίσει και να στελεχώσει τις νέες δομές, αξιοποιώντας κρατικούς πόρους και ιδιωτικές χορηγίες, οι οποίες έχουν εξασφαλιστεί. Τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και η πλειονότητά τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος έξι μηνών.

Η γεωγραφική κατανομή των κλινών αποσκοπεί στην ενίσχυση τόσο των μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων όσο και της περιφέρειας. Στην Αττική και στα νησιά του Αιγαίου θα εγκατασταθούν 98 κλίνες, στη Μακεδονία-Θράκη 44, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία επτά και στην Κρήτη 25.

Η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο

Η δωρεά του ΙΣΝ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός, δηλαδή η Ελλάδα να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 12 κλινών εντατικής θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η αύξηση των κρεβατιών θα «θωρακίσει» περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας έναντι ενδεχόμενου δεύτερου κύματος του κορονοϊού και ταυτόχρονα αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την μακρόπνοη προστασία της δημόσιας υγείας.

Στις αρχές του 2020 η Ελλάδα διέθετε 565 λειτουργικές κλίνες σε ΜΕΘ, λιγότερες από έξι ανά 100.000 κατοίκους, γεγονός που την τοποθετούσε κάτω από το μισό του κοινοτικού μέσου όρου. Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία, η κυβέρνηση κατάφερε πολύ γρήγορα να αυξήσει σε 1.017 τον αριθμό των κρεβατιών, αναβαθμίζοντας υφιστάμενες κλίνες, ανοίγοντας άλλες που είχαν κλείσει λόγω ελλείψεων, αξιοποιώντας τις υποδομές στρατιωτικών νοσοκομείων και χρησιμοποιώντας Μονάδες ιδιωτικών κλινικών δίχως οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της Covid-19 έδωσε στη χώρα το χρονικό περιθώριο ώστε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μακροπρόθεσμες λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, καθώς κάποιες κλίνες εντατικής θεραπείας που επιστρατεύτηκαν τους προηγούμενους μήνες επανέρχονται στην αρχική τους χρήση, αποφασίστηκε να αυξηθούν τα μόνιμα κρεβάτια σε 1.200 -δηλαδή 12 ανά 100.000 άτομα- ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι δυνατότητες του συστήματος υγείας έως το τέλος του 2020.

Η δωρεά του ΙΣΝ συμπληρώνεται από άλλες δωρεές που έγιναν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και από το έργο ανασχεδιασμού και ενίσχυσης των ΜΕΘ που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση.

Πρόγραμμα για την εκπαίδευση των εργαζομένων στις ΜΕΘ

Πέραν της δημιουργίας των νέων κλινών, το ΙΣΝ θα χρηματοδοτήσει πρόγραμμα ξεχωριστού κόστους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση 7.000 εργαζόμενων σε ΜΕΘ, σε βάθος πενταετίας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε περισσότερες από 5.000 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με στόχο την ενίσχυση του ΕΣΥ. Χάρη στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού συστάθηκαν 1.800 θέσεις εξειδικευμένων και εξειδικευόμενων γιατρών αλλά και νοσηλευτών για τη στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Τα νοσοκομεία που θα ενισχυθούν μέσω της δωρεάς είναι τα εξής

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ