Οικονομία

27 Ιουνίου 2020 08:14 Τελευταία ενημέρωση : 27 Ιουνίου 2020 21:20

ΕΕ: “ανοίγει τα σύνορα” με 15 χώρες - Εκτός λίστας οι ΗΠΑ

Διάβασέ μου το...

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την μετακίνηση ταξιδιωτών, βάσει της "κατάστασης" κάθε Κράτους και την εξάπλωση του κορονοϊού.

 ΕΕ: “ανοίγει τα σύνορα” με 15 χώρες - Εκτός λίστας οι ΗΠΑ
-

Της Μαρίας Αρώνη, ανταποκρίτριας του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες 

Η ΕΕ και οι χώρες της ζώνης Σένγκεν προσανατολίζονται να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορά τους, από την 1η Ιουλίου, σε 15 τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με μια προκαταρκτική λίστα χωρών στην οποία κατέληξαν χθες βράδυ τα κράτη-μέλη της ΕΕ και οι χώρες της ζώνης Σένγκεν  (συνεδρίαση σε επίπεδο Πρεσβευτών), από την 1η Ιουλίου θα μπορούν να έρθουν στην ΕΕ, ταξιδιώτες από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Γεωργία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Τυνησία, τη Ρουάντα και την Ουρουγουάη. Στις χώρες αυτές προστίθεται και η Κίνα, υπό την προϋπόθεση ότι και αυτή θα ανοίξει τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της ΕΕ.

Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει ούτε τη Ρωσία, ούτε τις ΗΠΑ, ούτε τη Βραζιλία που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορανοϊού όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό.

Η συνεδρίαση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ και των χωρών της ζώνης Σένγκεν, συνεχίζεται και σήμερα μέχρι το απόγευμα, οπότε και θα πρέπει να συμφωνηθεί ο κατάλογος με τις τρίτες χώρες για τις οποίες η ΕΕ θα ανοίξει τα εξωτερικά σύνορά της από 1ης Ιουλίου. Ο κατάλογος αυτός θα αναθεωρείται κάθε 15 ημέρες.

Η ΕΕ έχει κλείσει τα εξωτερικά της σύνορα για τα «μη απαραίτητα ταξίδια» από τα μέσα Μαρτίου. Ο έλεγχος των συνόρων παραμένει αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους, όμως η ΕΕ προσπαθεί να συντονίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ζήτημα των ταξιδιωτών από τρίτες χώρες που θα μπαίνουν στην ΕΕ, λόγω του ότι τα σύνορα εντός της ζώνης Σένγκεν έχουν ξανανοίξει με άρση των περιορισμών.

Τα κριτήρια για το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων σε τρίτες χώρες είναι επιδημιολογικά. Για να συμπεριληφθεί μια χώρα στον κατάλογο θα πρέπει τις τελευταίες 14 ημέρες, τα κρούσματα covid-19 που καταγράφουν, να είναι κοντά τα 16 ανά 100.000 κατοίκους που είναι ο μέσος όρος αυτή τη στιγμή στην ΕΕ.

Πολλά κράτη μέλη, ωστόσο, θεώρησαν ότι η αξιοπιστία των επιδημιολογικών δεδομένων που παρέχονται από τρίτες χώρες, ιδίως από την Κίνα, είναι "προβληματική".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ