Πολιτική

25 Μαρτίου 2020 11:44 Τελευταία ενημέρωση : 26 Μαρτίου 2020 01:48

Η Τουρκία κατέθεσε μονομερώς στον ΟΗΕ συντεταγμένες για την ανατολική Μεσόγειο

Διάβασέ μου το...

Τι απαντά η Αθήνα. Σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα. Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων και από αέρος!

Η Τουρκία κατέθεσε μονομερώς στον ΟΗΕ συντεταγμένες για την ανατολική Μεσόγειο
-

Προκαλεί και πάλι η Τουρκία, καθώς με νέα επιστολή της προς τον ΟΗΕ καταθέτει γεωγραφικές συντεταγμένες που απορρέουν από το παράνομο τουρκοελληνικο μνημόνιο και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς στερεί τα τέσσερα ελληνικά νησιά από ΑΟΖ, ενώ καταπατά κατάφωρα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Στην επιστολή του ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος τον ΟΗΕ, Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου, μιλάει για τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνείται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ, ενώ υπαινίσσεται ότι είναι νόμιμες οι τουρκικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «ελληνοκυπριακή διοίκηση», ενώ αναφέρει ότι η Τουρκία θα ορίσει θαλάσσιες ζώνες με όσες χώρες αυτή αναγνωρίζει και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις.

Σε απαντητική της επιστολή την επομένη μέρα, η ελληνίδα αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, επαναλαμβάνει την κατηγορηματική τοποθέτηση της Ελλάδας ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο «δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του». Ειδικότερα για το παράρτημα με τις συντεταγμένες του τουρκολιβυκού συμφώνου η κ. Θεοφίλη χαρακτηρίζει «δήθεν τουρκική υφαλοκρηπίδα» την θαλάσσια περιοχή που ορίζει η Τουρκία αυθαίρετα ως δική της.

Η απάντηση της Αθήνας

"Η Τουρκία χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους" αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας την κατάθεση στον ΟΗΕ συντεταγμένων που περιλαμβάνουν ελληνική υφαλοκρηπίδα"Ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ειρήνης και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση" αναφέρει το ΥΠΕΞ και προσθέτει:

"Για πολλοστή φορά επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, να μην αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Σε πείσμα της διεθνούς παραβατικότητας της Τουρκίας, η Ελλάδα, αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, καταδικάζει την τουρκική στάση, συνεχίζει να αναγνωρίζει τα νόμιμα κράτη μέλη της τελευταίας και να αποκηρύσσει παράνομες οντότητες".

Την ίδια ώρα, σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλει τη μονομερή κατάθεση συντεταγμένων εκ μέρους της Τουρκίας εις βάρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως αναφέρει, «η μονομερής κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία που καλύπτουν προκλητικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία έγινε γνωστή παραμονή της εθνικής μας επετείου, αποτελεί απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία για ενέργειες εταιρειών της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία ότι ως εδώ και μη παρέκει», καταλήγει.

Εξάλλου, μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων με F-16 σημειώθηκε σήμερα πάνω από το ΑιγαίοΕιναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα με υπερπτήσεις από μαχητικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πάνω απο ελληνικά νησιά.

Σε δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής και υπευθύνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εξωτερικών και Άμυνας, Ανδρέα Λοβέρδου, αναφέρεται «η τουρκική επιθετικότητα δεν αναστέλλεται ούτε από την πανδημία που έχει συνταράξει τον πλανήτη. Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε βάρος της χώρας μας γίνεται από την Τουρκία με τρόπο θρασύ και απροκάλυπτο. Συνεχίζουμε να τονίζουμε πως η χώρα μας χρειάζεται νέα στρατηγική αντιμετώπισης της Τουρκίας. Η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί τις ευθύνες της».

“ Η νέα επικίνδυνη κίνηση της Τουρκίας, με την κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες και με οδηγό την αυθαίρετη Τουρκο-Λιβυκή συμφωνία, παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας και καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα” τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ και προσθέτει:  

“Η νέα αυτή πρόκληση και οι επίμονες παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο είναι στοιχεία της επιθετικότητας της κυβέρνησης Ερντογάν, που αποθρασύνεται από τα παζάρια που κάνει με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, για τη διατήρηση της Τουρκίας στο «Δυτικό στρατόπεδο». Η πολιτική της συμμετοχής στις λυκοσυμμαχίες του πολέμου και των επεμβάσεων έχει χρεοκοπήσει και γίνεται συνεχώς πιο επικίνδυνη για το λαό μας. Ο «λύκος δεν γίνεται αρνί» και οι εξελίξεις εκθέτουν καθημερινά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ”.  

“Η πάλη του λαού για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι αναγκαία και επίκαιρη και το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή”, καταλήγει το Γραφείο Τύπου.  


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ