Πολιτική

24 Φεβρουαρίου 2020 16:01 Τελευταία ενημέρωση : 24 Φεβρουαρίου 2020 16:11

Προανακριτική: καταθέτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Διάβασέ μου το...

«Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» καταθέτουν εν μέσω θυέλλης!

Προανακριτική: καταθέτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες
-

Καταθέτουν, με προστασία του προσώπου και της ανωνυμίας τους, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, "Μάξιμος Σαράφης" στις 16:00 και "Αικατερίνη Κελέση" στις 20:30.

Προηγουμένως, στις 11:00 το πρωί, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης συνεδρίασε ενόψει της λήψης καταθέσεων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας ανέφερε ότι "εξαιτίας της πλειοψηφίας η Επιτροπή έγινε... ρεντικολο στην Ελλάδα και την Ευρώπη", ζητώντας "να αναθεωρηθεί η αρχική απόφαση και να παραστούν στην εξέταση των μαρτύρων όλα τα μέλη".

Σε παρέμβαση του, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος της ΝΔ είπε για τους προστατευόμενους μάρτυρες ότι "εμείς θέλαμε εξέταση στο φως. Ευθυγραμμιζομαστε με την απόφαση του Αρείου Πάγου ως κόμμα που σέβεται τους θεσμούς. Όμως δεν θα λειτουργούσαμε σαν συνήγοροι των κουκουλοφόρων όπως οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ".

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Πλευρης της ΝΔ είπε "είχαμε ψηφίσει οι μάρτυρες να εξετασθούν κατά τον ίδιο τρόπο με εκείνον που τους εξέτασε ο Αντιεισαγγελέας Σοφουλάκης. Η πλειοψηφία ωστόσο θεωρεί απολύτως σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Από την στιγμή που ο κ.Μπρακουμάτσος μας λέει να λάβουμε υπόψιν την επιθυμία των μαρτύρων οφείλουμε να σεβαστούμε αυτή την θέση. Το μείζον είναι η εξέταση των μαρτύρων. Ωστόσο οι μάρτυρες προτείνουμε να μην έχουν μαζί τους κινητά ή έγγραφα. Αυτή είναι η πρότασή μας.

Απαντώντας ο Σπ. Λάππας του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε "εμείς προτείνουμε να πάει το σύνολο των μελών της Επιτροπής. Όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα να ρωτήσουν. Διαφωνούμε στο να μην έχουν μαζί τους υλικό. Προφανώς και θα έχουν και κινητά και έγγραφα. Εκεί μπορεί να έχουν το υλικό και το αρχείο τους. Είναι δυνατόν να τους στερήσουμε το αρχείο τους;"

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε "εμείς επιμένουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας. Να εξετασθούν οι μάρτυρες για τη διαλεύκανση της αλήθειας".

Εξάλλου, αποχωρεί από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης το ΚΚΕ, διότι «δεν νομιμοποιεί τις κουκούλες». Όπως ανέφερε ο εισηγητής Νίκος Καραθανασόπουλος, το ΚΚΕ θα επανεξετάσει τη στάση του αν αλλάξουν τα δεδομένα, δηλαδή αν αρθεί το καθεστώς προστασίας.

«Το ΚΚΕ, από την αρχή συμμετείχε ανελλιπώς στις εργασίες της επιτροπής και με την υπεύθυνη στάση του στις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες, επεδίωξε την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και του σκανδάλου Novartis. Από την αρχή ανέδειξε την ανάγκη να εξετασθούν όλα τα στοιχεία και οι μάρτυρες, ιδίως οι ανώνυμοι, οι λεγόμενοι «προστατευόμενοι», που είναι πλέον ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης. Να εξετασθούν χωρίς κουκούλα, με την φυσική τους παρουσία, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και με πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους», αναφέρει η ΚΟ του ΚΚΕ και προσθέτει: «Τόσο με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ όσο και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, οι μάρτυρες αυτοί θα εξετασθούν κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εξέτασή τους, δηλαδή χωρίς τη φυσική τους παρουσία, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και χωρίς γνωστοποίηση των στοιχείων τους».

«Η στάση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν συμβάλλει, αλλά παρεμποδίζει την περαιτέρω ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και κουκουλώνει τα παιχνίδια που παίχθηκαν με το σκάνδαλο Novartis», καταγγέλλει το ΚΚΕ και τονίζει: «Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες που αντικειμενικά παρεμποδίζουν τη διερεύνηση της υπόθεσης και αποχωρεί από τις λειτουργίες της επιτροπής. Μια στάση που θα επανεξετάσουμε αν αλλάξουν τα δεδομένα. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».¨

«Το θέατρο του παραλόγου ζούμε, με την υπόθεση NOVARTIS, το τελευταίο διάστημα. Ενώ οι προστατευόμενοι μάρτυρες, κατέθεσαν στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώπιος- ενωπίω, τώρα ζητούν να καταθέσουν, στην Προανακριτική Επιτροπή - η οποία έχει εισαγγελική αρμοδιότητα- πίσω από τοίχους με αλλοιωμένη φωνή. Ενώ η προανακριτική  Επιτροπή, είχε εγκρίνει την κατάθεση των μαρτύρων, με φυσική παρουσία, τώρα την αναιρεί και δέχεται την εξέτασή τους πίσω από τοίχους!  Κι όλοι «ξέχασαν», να διεκδικήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια από την NOVARTIS, για την παραβίαση της ελληνικής νομοθεσίας , όπως έκαναν άλλες χώρες.  Από την πρώτη στιγμή  ζητήσαμε και ζητούμε, να βγουν οι κουκούλες. Να σταματήσει το κρυφτούλι και τα πολιτικά παιχνίδια, να βγουν όλα στο φως! Εμείς θέλουμε να «ξεκουκουλώσουμε» και τους μάρτυρες και το σκάνδαλο! Εκείνοι κουκουλώνουν και τα δύο!», αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Το "ραντεβού" του "Μάξιμου Σαράφη" κλείστηκε μετά απο επίσκεψη του προστατευόμενου μάρτυρα στην ΓΑΔΑ, όπου θα παρουσιαστεί και σήμερα, προκειμένου χωρίς να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του, να απαντήσει στα ερωτήματα των βουλευτών, αναφορικά με την Novartis και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η "Αικατερίνη Κελέση", η μάρτυρας που μέχρι τώρα αρνείτο να καταθέσει, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην έρευνα των Αρχών, παρουσιάστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη ΓΑΔΑ. Η κατάθεσή της θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα και με αλλοιωμένη τη φωνή και την εικόνα.

Εν τω μεταξύ, το Κίνημα Αλλαγής σε σχόλιο του αναφέρει «Το παραδικαστικό κύκλωμα καλά κρατεί. Ο κ.Παπαγγελλόπουλος εμφανίζεται σήμερα σε μέσα ενημέρωσης να προαναγγέλλει – όπως επί ΣΥΡΙΖΑ – τα αποτελέσματα δικαστικής έρευνας. Αυτή τη φορά για να καλύψει την κα Τουλουπάκη, «γνωμοδοτώντας» ότι η υπόθεση της έρευνας εις βάρος της πρέπει να τεθεί στο αρχείο. Γνωρίζει κάτι ; Και πέρα απ’ αυτόν τι γνωρίζει η κυβέρνηση και σιωπά; Πάλι η Δικαιοσύνη γίνεται «ενδοοικογενειακή» υπόθεση της δεξιάς;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ