Καιρός

07 Φεβρουαρίου 2020 06:06

Καιρός: καταιγίδες, παγετός, χιόνια και στα πεδινά την Παρασκευή

Διάβασέ μου το...

Που αναμένονται τα εντονότερα φαινόμενα. Ποια ένταση θα έχουν οι άνεμοι. Μέχρι που θα φτάσει ο υδράργυρος. Τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

Στην δυτική χώρα και στην Μακεδονία την Παρασκευή αναμένεται γενικά βελτιωμένος καιρός. Στα ανατολικά και τα νότια, θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο, στα Δωδεκάνησα και σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της κεντρικής χώρας και από το απόγευμα της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 7 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, τις πρωινές και βραδινές ώρες, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές στα βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Από το απόγευμα, ο καιρός θα είναι αίθριος. Θα πνέουν βόρειοι άνεμοι, 5-6 μποφόρ, νωρίς το πρωί στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι, 5 με 6-7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από το μηδέν έως τους 06 βαθμούς Κελσίου.

Στην δυτική και στην κεντρική Μακεδονία αναμένεται γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας και στην Θράκη, αναμένονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες από το βράδυ με χιονόνερο ή χιόνι στη Θράκη. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 5-6 μποφόρ, τοπικά 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί μεταξύ -03 και 06 βαθμών Κελσίου. Στην δυτική Μακεδονία, το θερμόμετρο θα δείξει από τους -12 έως τους 4 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Θα πνέουν βόρειοι άνεμοι, εντάσεως 5 με 6 μποφόρ, πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από -04 έως 13 βαθμούς Κελσίου (σημ: στο εσωτερικό της Ηπείρου, 4-6 βαθμούς χαμηλότερα).

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια, όπου τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα).Σταδιακή βελτίωση θα υπάρξει από το απόγευμα. Θα πνέουν βορείων διευθύνσεων άνεμοι, 5-6 μποφόρ, στα ανατολικά το πρωί τοπικά 7-8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα ανατολικά. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα. Θα πνέουν βόρειοι άνεμοι, 6 με 8 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένονται λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες με βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, με βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 4-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Ο καιρός το Σάββατο

Για το Σάββατο, στα δυτικά αναμένονται λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στα νοτιοδυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές θα εκδηλωθούν νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της κεντρικής και τις πρωινές ώρες της βόρειας χώρας. Τις βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια τα φαινόμενα θα σταματήσουν. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, τις πρωινές και βραδινές ώρες, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια, όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

Ο καιρός την Κυριακή

Για την Κυριακή προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και στα νότια, όπου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές, στα ορεινά της Κρήτης και παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, ως προς τις μέγιστες τιμές, όμως παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ