Κοινωνία

06 Φεβρουαρίου 2020 11:19 Τελευταία ενημέρωση : 06 Φεβρουαρίου 2020 22:34

Στα λευκά ολόκληρη η χώρα

Διάβασέ μου το...

Χιόνια στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας. Σε ποια περιοχή το θερμόμετρο έδειξε -12 βαθμούς Κελσίου.

Στα λευκά ολόκληρη η χώρα
-

Ισχυρό ψύχος, βροχοπτώσεις στα κεντρικά και νότια, τοπικές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα.

Στη Βλάστη Κοζάνης το θερμόμετρο έδειξε σήμερα -6.4 βαθμούς Κελσίου, στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας -4.6, ενώ στην Τριανταφυλλιά Φλώρινας ο υδράργυρος κατρακύλησε στους -4.3 βαθμούς!

Σε χιονοδρομικά κέντρα και καταφύγια καταγράφηκαν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως στο Καϊμακτσαλάν, όπου η ελάχιστη τιμή της ήταν ίση με -12.3 βαθμούς Κελσίου.

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται σε περιοχές των βορείων προαστίων και συγκεκριμένα σε Πεντέλη, Άνοιξη, Άγιο Στέφανο, Δροσιά, Διόνυσο, Νέα Κηφισιά, Βαρυμπόμπη αλλά και στο Ντράφι.

Στη λεωφόρο Πάρνηθας διακόπηκε το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω της χιονόπτωσης. Η διακοπή επιβλήθηκε, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας.

Η κυκλοφορία διεκόπη, λόγω χιονόπτωσης, και στην περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του Αγίου Πέτρου έως το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πεντέλης «414» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ωστόσο λίγο πριν τις 13:00 ο δρόμος δόθηκε εκ νέου στην κυκλοφορία.

Σε ισχύ τέθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την γέφυρα Καλυφτάκη έως τον ημικόμβο Σχηματαρίου, λόγω χιονόπτωσης. Η απαγόρευση, πάντως, ήρθη λίγο μετά το μεσημέρι.

Πυκνή χιονόπτωση σημειώνεται σε όλον τον ορεινό όγκο του Πηλίου, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Πυκνό χιόνι πέφτει αδιάκοπα από το ύψος της Πορταριάς, αλλά τα εκχιονιστικά μηχανήματα διατηρούν τους δρόμους ανοιχτούς προς όλους τους προορισμούς, ενώ τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Μαγνησίας εκτελούνται κανονικά ακόμα και στους ορεινούς οικισμούς.

Στα Χάνια το χιόνι έφθασε τα 30 εκατοστά και τα θερμόμετρα έδειξαν -7 βαθμούς, αλλά η αίσθηση του κρύου είναι εντονότερη εξαιτίας των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Άφθονο χιόνι υπάρχει και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου στις Αγριόλευκες, το οποίο όμως είναι κλειστό λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν.

Στον Βόλο έβρεχε όλη τη νύχτα, ενώ από το πρωί πέφτει χιονόνερο, φυσάει δυνατά και το κρύο είναι πολύ έντονο. Στη θάλασσα οι άνεμοι πνέουν με ένταση 7 μποφόρ. Το οχηματαγωγό "Εξπρες Σκιάθος" που εκτελούσε το πρωινό δρομολόγιο Βόλος - Σποράδες μετά τη Σκιάθο δεν μπόρεσε να δέσει στο λιμάνι της Γλώσσας, αφού έπνεαν τοπικά άνεμοι 8 μποφόρ.

Καρυδοχώρι Σερρών

Κατά το υπόλοιπο της μέρας χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και των Βορείων Κυκλάδων καθώς και στα ορεινά της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις επίσης αναμένονται και στα ορεινά της Κρήτης από το μεσημέρι.

Βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές των νοτών και νοτιοανατολικών ηπειρωτικών, του Αιγαίου και της Κρήτης. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη έως το μεσημέρι. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως το πρωί της Παρασκευής.

Στην Αττική θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά του νομού και σε περιοχές στα βόρεια του λεκανοπεδίου έως το πρωί της Παρασκευής. Βροχή ή χιονόνερο αναμένεται στις υπόλοιπες περιοχές.

Καρυδοχώρι Σερρών

Που απαιτούνται αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε ορισμένα τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω παγετού και χιονοπτώσεων. Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο νομό Ημαθίας, αλυσίδες χρειάζονται από το 12ο έως 17ο χλμ της δημοτικής οδού Νάουσας -Τριών Πέντε Πηγαδίων, στη δημοτική οδό Νάουσας - Σελίου,από 12ο έως 17ο χλμ στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης μέσω Καστανιάς και στις επαρχιακές οδούς Βέροιας - Σελίου και Βέροιας - Δασκίου.

Στο οδικό δίκτυο του νομού Πέλλας αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Άρνισσας-χιονοδρομικού κέντρου «Βόρας», από το 17ο χλμ έως το χιονοδρομικό και στον δρόμο Κερασιάς έως το χιονοδρομικό κέντρο «Βόρας». Στις Σέρρες, αλυσίδες απαιτούνται για τα οχήματα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Σερρών -Χιονοδρομικού Κέντρου Λαιλιά, Σερρών - Άνω Βροντούς και Νιγρίτας - Σοχού.

Στην Χαλκιδική αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να έχουν οι οδηγοί που κινούνται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού από το 65ο έως το 74ο χλμ., από το 54ο έως το 85ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), στους επαρχιακούς δρόμους Αρναίας - Στανού, Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδας και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ταξιάρχη. Στην Πιερία, η κίνηση διεξάγεται με αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ελατοχωρίου προς το Χιονοδρομικό Κέντρο, ενώ στο νομό Κιλκίς αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας -Λιβαδίου.

Καρυδοχώρι Σερρών

Καρυδοχώρι Σερρών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ