Κόσμος

03 Φεβρουαρίου 2020 16:42

“Εδώ Βρυξέλλες”…

Διάβασέ μου το...

Υπό όρους, αλλά “φιλόδοξη” η εμπορική συμφωνία που θα διαπραγματευτεί η ΕΕ με το Λονδίνο.

“Εδώ Βρυξέλλες”…
-

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.

Η διαπραγματευτική πρόταση της ΕΕ προς το Λονδίνο

Τις διαπραγματευτικές θέσεις της ΕΕ για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε μία πολύ φιλόδοξη εμπορική συμφωνία ως κεντρικό άξονα της σύμπραξής μας », δήλωσε ο Μπαρνιέ, προειδοποιώντας παράλληλα το Λονδίνο κατά οποιασδήποτε απόπειρας αθέμιτου ανταγωνισμού. Η συμφωνία αυτή θα έχει ως στόχο την εξάλειψη δασμών και ποσοστώσεων επί των ανταλλασσόμενων προϊόντων, «μία πρόταση που δεν έχει γίνει ποτέ από την ΕΕ προς εταίρους της», είπε ο Μπαρνιέ.

Γι’ αυτήν την προνομιακή τελωνειακή συμφωνία που θα ανοίγει τις πόρτες της ενιαίας αγοράς των 440 εκατομμυρίων καταναλωτών της ΕΕ στα βρετανικά προϊόντα, οι Βρυξέλλες θέτουν ως όρο το σεβασμό μιας σειράς κοινοτικών κανόνων που αφορούν την υγεία, το περιβάλλον, την κοινωνική προστασία, τη φορολογία, τις επιδοτήσεις, τον ανταγωνισμό κτλ.

«Η πρόσβαση στην εσωτερική αγορά θα είναι ανάλογη των δεσμεύσεων που θα αναλάβουν οι Βρετανοί ως προς το σεβασμό μιας σειράς κανόνων», ανέφερε ο Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς ο μεγαλύτερος φόβος της ΕΕ είναι η ανάδειξη ενός ανεξέλεγκτου και αθέμιτου ανταγωνιστή στις πόρτες της.

Μισέλ Μπαρνιέ - Βρυξέλλες

Το ευαίσθητο κεφάλαιο της αλιείας

Η αλιεία είναι ένα από τα πλέον «ευαίσθητα» θέματα της διαπραγμάτευσης, καθώς οι αλιείς χωρών-μελών της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Δανία, εξαρτώνται από τα χωρικά ύδατα της Βρετανίας.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ υπενθύμισε ότι είναι ένα ζήτημα ως προς το οποίο υπάρχει ο κίνδυνος της σοβαρότερης ρήξης. Η μελλοντική συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να εγγυάται «αμοιβαία διαρκή πρόσβαση στις αγορές και τα ύδατα με σταθερές ποσοστώσεις», δήλωσε ο Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι η διευθέτηση του φακέλου της αλιείας είναι «αδιαχώριστη» από την επίτευξης της εμπορικής συμφωνίας.

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να καταλήξουν σε συμφωνία για την αλιεία πριν από την 1η Ιουλίου.

Βρυξέλλες - σημαίες - αγγλική σημαία

Στενά χρονικά περιθώρια

Το Συμβούλιο των κρατών-μελών της ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει, περί τα τέλη Φεβρουαρίου, το προσχέδιο με τις διαπραγματευτικές οδηγίες της Επιτροπής, εξουσιοδοτώντας την να ξεκινήσει επίσημα τις συνομιλίες με το Λονδίνο.

Οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένου Βασίλειο αναμένεται να ξεκινήσουν επισήμως στις αρχές Μαρτίου και θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της οικονομικής συνεργασίας, τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την άμυνα και τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και σε άλλες θεματικές ενότητες συνεργασίας.

Η μεταβατική περίοδος, κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να εφαρμόζει τους κοινοτικούς κανόνες, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Ωστόσο, πριν την 1η Ιουλίου 2020, το Λονδίνο μπορεί να ζητήσει επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου κατά ένα ή δύο έτη. Για πολλούς αναλυτές αυτό σημαίνει ότι το φάντασμα της «μη συμφωνίας» με τις καταστροφικές του συνέπειες θα συνεχίσει να πλανάται στις συνομιλίες Λονδίνου-Βρυξελλών.

«Τώρα ξεκινάμε δουλειά. Ο χρόνος είναι λίγος. Θα διαπραγματευτούμε με δίκαιο και διαφανή τρόπο, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της ΕΕ και των πολιτών της μέχρι τέλους», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.