Πολιτική
Μητσοτάκης: Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν σήμερα διαφορετικά την Ελλάδα
Η αποτίμηση των συναντήσεων που είχε ο Πρωθυπουργός στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Περισσότερες από 17 διμερείς επαφές, με σημαντικούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες που βρέθηκαν στο Νταβός στο πλαίσιο του 50ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), πέρα από την συμμετοχή του σε δύο εκδηλώσεις της επίσημης ατζέντας και τις συνεντεύξεις σε ξένα μέσα (Bloomberg και Politico), είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκοντας να σηματοδοτήσει την αλλαγή κλίματος για τη χώρα στα μάτια της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας, μετά από δέκα χρόνια κρίσης.
Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής οικονομικό του σύμβουλο, Αλέξη Πατέλη, συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Ματ Μπρίτιν, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL, Φρανσέσκο Σταράσε, τον Πρόεδρο του Bloomberg, Πίτερ Γκράουερ, τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Σάρλοτ Χογκ, τον ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο του WEF Davos Κλάους Σβάμπ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC), Ταντάσι Μαέντα, την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Λοράνς Ντεμπρού, τον Μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, και τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Νετσιρβάν Μπαρζανί.
Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, από τις συναντήσεις με επιχειρηματικούς παράγοντες προέκυψε ότι μεγάλοι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα διαφορετικά από ό,τι πριν την 7η Ιουλίου, ενθαρρυμένοι από μια νέα Κυβέρνηση που μειώνει τους φόρους και τη γραφειοκρατία και υλοποιεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και από την πολιτική σταθερότητα που κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, υπήρξε, στο πλαίσιο αυτό, αυξημένο ενδιαφέρον για συνεργασία σε τομείς όπως η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση απορριμμάτων, η αγορά ακινήτων και άλλες επενδύσεις που καθιστούν την χώρα μας κεντρικό επενδυτικό πυλώνα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα ετοιμάζουν επιτόπιες επισκέψεις στην Ελλάδα για συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς αλλά και για να υλοποιηθούν τα σχέδιά τους.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα που παραχώρησε η δημοσιογράφος της Washington Post, Λάλι Γουέιμαουθ. Στο ίδιο τραπέζι με τον Πρωθυπουργό βρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος και η Υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Ελέιν Τσάο.
Επιπλέον, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψή του στο Παρίσι, για τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη συμμετοχή σε οικονομικό και επενδυτικό Forum με θέμα την ελληνική οικονομία (29 Ιανουαρίου), ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Νταβός με τον Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ. Στο ραντεβού αυτό ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και αναφέρθηκε στον smoothing mechanism, τον μηχανισμό για τη μεταφορά των υπερ-πλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο.
Μητσοτάκης σε Γκουαϊδό: Έχετε την πλήρη στήριξή μας
Κατά τη συνάντηση με τον Μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ο Πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διαφανούς διενέργειας ελεύθερων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, τονίζοντας πως η μοναδική βιώσιμη λύση μπορεί να προέλθει από την πολιτική οδό, δίχως τη χρήση βίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία της Ελλάδας για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη λατινοαμερικανική χώρα. Κατά την έναρξη της συνάντησης έλαβε χώρα ο εξής διάλογος:
- Μητσοτάκης: Ήταν η πρώτη απόφαση που λάβαμε σχετικά με την εξωτερική μας πολιτική (σ.σ. η αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό).
- Γκουαϊδό: Πρέπει και θέλουμε να σταματήσουμε αυτή την κρίση. Πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες αυτή τη στιγμή. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τραγωδία, ο λαός μας υποφέρει.
- Μητσοτάκης: Παρακολουθούμε στενά την τραγωδία στη Βενεζουέλα, ο ελληνικός λαός υποστηρίζει πλήρως τον δικό σας και θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί αυτό είναι ο λαός της Βενεζουέλας να μπορεί να εκφράζει τη βούλησή του δημοκρατικά. Γι’ αυτό ακριβώς σας αναγνωρίσαμε, έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας για το συμβαίνει υπό το ισχύον καθεστώς, το έχουν κάνει και άλλες χώρες. Είναι κρίμα, είναι μία τραγωδία αυτό που συμβαίνει. Μπορείτε να βασίζεστε στην πλήρη στήριξή μας, το ίδιο και ο λαός σας. Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία και πιστεύουμε ότι οι λαοί πρέπει να αποφασίζουν για το μέλλον τους. Είναι στον πυρήνα των αξιών που υποστηρίζουμε.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν. Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την αμοιβαία βούληση για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας. Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί ενημέρωσε αναλυτικά τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο Ιράκ και συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Διοικητή της Japan Bank for International Cooperation. Η συνάντηση έγινε σε συνέχεια της αποστολής της JBIC στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενόψει της επισκεψης ελληνικής αποστολής, υπό τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, στο Τόκυο την επόμενη εβδομάδα.
Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό εξετάστηκε μία ευρεία γκάμα πιθανών συνεργασιών σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι νέες τεχνολογίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως θέλουν να εργαστούν στην ανοικοδόμηση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία.