Οικονομία

24 Ιανουαρίου 2020 16:01

Σημαντική βελτίωση της Ελλάδας στην καταπολέμηση της διαφθοράς

Διάβασέ μου το...

Τι αποτύπωσε η Διεθνής Έκθεση για τη διαφθορά. Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη.

Σημαντική βελτίωση της Ελλάδας στην καταπολέμηση της διαφθοράς
-

Σημαντική βελτίωση κατά επτά θέσεις, στην 60η από το σύνολο των 180, έναντι της 67ης, καταγράφει η Ελλάδα στον "δείκτη αντίληψης διαφθοράς 2019" που εκδίδει και δημοσιοποιεί η Διεθνής Διαφάνεια.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η Ελλάδα ανήκει στην μικρή ομάδα των χωρών που βελτίωσε σημαντικά τη θέση της σε σχέση με το 2018.

Ειδικότερα, η Ελλάδα συγκεντρώνοντας 48 βαθμούς, κατατάσσεται το 2019 στην 60η θέση από την 67η το 2018, όταν συγκέντρωσε 45 βαθμούς. Η φετινή βελτιωμένη κατάταξη της χώρας μας στον δείκτη αντίληψης διαφθοράς, αποδίδεται στις μεταρρυθμίσεις που αναλήφθηκαν το β΄ εξάμηνο του έτους για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική έκθεση κάνει ειδική αναφορά στη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία ιδρύθηκε με το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης περί "επιτελικού κράτους".

Η ανάλυση καταδεικνύει ότι για το 2019 οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς δεν σημείωσαν σημαντική πρόοδο στις χώρες των G7, καθώς επίσης ότι η διαφθορά είναι περισσότερο εκτεταμένη στις χώρες στις οποίες δεν υπάρχει επαρκές πλαίσιο για τη ρύθμιση της πολιτικής χρηματοδότησης.