Πολιτική

17 Ιανουαρίου 2020 12:49 Τελευταία ενημέρωση : 17 Ιανουαρίου 2020 15:55

Μητσοτάκης: το μήνυμα στη Μέρκελ για τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Διάβασέ μου το...

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο είχε ο πρωθυπουργός μετά την επιστολή που της έστειλε. Τι συζήτησαν οι δύο πλευρές.

Μητσοτάκης: το μήνυμα στη Μέρκελ για τη Διάσκεψη του Βερολίνου
-

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.

Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών. Κάλεσε την κυρία Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το σύμφωνο αυτό. Θα βάλουμε βέτο στην ΕΕ» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του.

Μήνυμα στο Βερολίνο έστειλε νωρίτερα και ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον στρατάρχη της Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ.  «Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε η Ελλάδα από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες» τόνισε ο κ. Δένδιας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ