Υγεία - Περιβάλλον

30 Δεκεμβρίου 2019 18:15 Τελευταία ενημέρωση : 31 Δεκεμβρίου 2019 21:49

Αντικαπνιστικός νόμος: πρόστιμα σε δεκάδες καπνιστές και εκατοντάδες καταστήματα

Διάβασέ μου το...

Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του απολογισμού των ελέγχων των τελευταίων εβδομάδων, για την εφαρμογή του μέτρου.

Αντικαπνιστικός νόμος: πρόστιμα σε δεκάδες καπνιστές και εκατοντάδες καταστήματα
-

Δημοσιοποιήθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας ο απολογισμός των ελέγχων για τον αντικαπνιστικό νόμο, από την έναρξη της περιόδου επιβολής προστίμων σε όλη την επικράτεια, δηλαδή για το διάστημα 20 Νοεμβρίου - 29 Δεκεμβρίου, στις εξής περιοχές: Δήμος Αθηναίων (Κολωνάκι, Πλ. Αγίας Ειρήνης ,Μοναστηράκι ), Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Σμύρνη, Καισαριανή, Πειραιάς, Περιστέρι (κέντρο και Μπουρνάζι), Λ. Συγγρού, Λ. Πειραιώς, Δήμος Θεσσαλονίκης (κέντρο και περιφέρεια), Σέρρες, Καβάλα, Λάρισα, Βόλος, Φάρσαλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πρέβεζα, Ναύπακτος, Αγρίνιο, Πάτρα, Ρίο, Πύργος, Τρίπολη, Καλαμάτα, Άργος, Ναύπλιο, Ηράκλειο, Χανιά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία:

  • Από το σύνολο των 568 καταστημάτων που ελέγχθηκαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 75% των περιπτώσεων.
  • Στα 568 καταστήματα που ελέγχθηκαν, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 21 φυσικά πρόσωπα (καπνίζοντες), γιατί κάπνιζαν σε χώρο που δεν επιτρέπονταν.

Σε ότι αφορά την ενημέρωση, υπό μορφή συστάσεων, το διάστημα 2-14 Νοεμβρίου:

  1. Από το σύνολο των 230 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, στο 49% των περιπτώσεων οι υποδειχθέντες ως εξωτερικοί χώροι ενέπιπταν στους περιορισμούς του αντικαπνιστικού νόμου καθώς ήταν στεγασμένοι και περίκλειστοι.
  2. Στο 59 % διαπιστώθηκε είτε πλήρης απουσία είτε ελλιπής σήμανση για την απαγόρευση του καπνίσματος.
  3. Στο 35 % των καταστημάτων διαπιστώθηκε απουσία μέτρων αποτροπής του καπνίσματος (κυρίως ύπαρξη σταχτοδοχείων). 

Όπως επισημαίνεται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, «το τελευταίο τρίμηνο του 2019 έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα στη μάχη κατά του καπνού. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, η ετοιμότητα του ελεγκτικού μηχανισμού, αλλά πάνω απ’ όλα η συμμετοχή των πολιτών κατέδειξαν, πως η ελληνική κοινωνία ωριμάζει και υποστηρίζει ενεργά τις πρωτοβουλίες ενάντια στις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Ο νόμος, η εφαρμογή του οποίου αποτέλεσε στοίχημα και αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, όχι μόνον εφαρμόζεται αλλά έχει και εντυπωσιακά αποτελέσματα με πρωτόγνωρα ποσοστά αποδοχής».

«Ο απολογισμός των ελέγχων που διενήργησαν τα κλιμάκια των ΕΑΔ-ΕΛ.ΑΣ, σε όλη την επικράτεια, σε καταστήματα όπως εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, παιδότοπους, ιντερνέτ καφέ, κυλικεία θεάτρων αλλά και νυχτερινά κέντρα έως το τέλος τους έτους καταγράφουν τη συμμόρφωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και επιχειρηματιών. Οι πολίτες αγκάλιασαν την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας αναγνωρίζοντας το θετικό αντίκτυπο αυτής της προσπάθειας στην καθημερινότητα όλων μας. Η προστασία της δημόσιας υγείας, η διασφάλιση της ισότιμης λειτουργίας των επιχειρήσεων, η βελτίωση της κοινωνικής ευεξίας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας και ειδικότερα του δικαιώματος των νέων, των εγκύων, των μητέρων, των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων να απολαμβάνουν την βόλτα τους απαλλαγμένοι από τις δυσάρεστες συνέπειες του παθητικού καπνίσματος είναι μόνο λίγα από τα οφέλη του αντικαπνιστικού νόμου», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Αρχής.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ