Κόσμος

20 Δεκεμβρίου 2019 14:33

Ιράκ: Ζητά εκλογές ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών Αλί Σιστάνι

Διάβασέ μου το...

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, τόνισε πως ο μόνος τρόπος να επιλυθεί η κρίση που συηκλονίζει τη χώρα είναι οι πρόωρες εκλογές.

Ιράκ: Ζητά εκλογές ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών Αλί Σιστάνι

«Ο πιο γρήγορος και ειρηνικός τρόπος εξόδου από την τρέχουσα κρίση και αποτροπής του χάους και της εσωτερικής αντιπαλότητας είναι να επιστρέψουμε στον λαό πραγματοποιώντας πρόωρες εκλογές, αφού υιοθετηθεί ένας δίκαιος εκλογικός νόμος», τόνισε ο Άμπντελ Μάχντι αλ Κεμπαλάι, εκπρόσωπος του 89χρονου ιερωμένου ο οποίος δεν εμφανίζεται ποτέ δημοσίως.

«Ελπίζουμε ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης δεν θα καθυστερήσει πολύ», πρόσθεσε ο Σιστάνι στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής στην ιερή πόλη της Κερμπάλα.

Το κοινοβούλιο του Ιράκ απέτυχε την Τετάρτη να υιοθετήσει έναν νέο εκλογικό νόμο, βασικό αίτημα των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ο οποίος θα καταστήσει πιο δίκαιη τη διαδικασία των εκλογών, καθώς οι ψηφοφορίες των τελευταίων ετών έχουν αμαυρωθεί από καταγγελίες για νοθεία.

Εξάλλου το αδιέξοδο που επικρατεί στο ιρακινό κοινοβούλιο εμποδίζει την εκλογή μεταβατικού πρωθυπουργού, με τους βουλευτές να χάνουν χθες Πέμπτη τη διορία που είχαν βάσει Συντάγματος να εκλέξουν τον αντικαταστάτη του Άντελ Άμπντελ Μάχντι, ο οποίος παραιτήθηκε τον Νοέμβριο αλλά παραμένει ως υπηρεσιακός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ