Κοινωνία

20 Δεκεμβρίου 2019 06:00 Τελευταία ενημέρωση : 20 Δεκεμβρίου 2019 08:58

Κατεπείγουσα έρευνα για αστυνομική βία στο Κουκάκι

Διάβασέ μου το...

Την έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Αγρια κόντρα Χρυσοχοϊδη - ΣΥΡΙΖΑ.

Κατεπείγουσα έρευνα για αστυνομική βία στο Κουκάκι
-

Την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, μετά τις καταγγελίες για αστυνομική βία στη διάρκεια των επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ στο Κουκάκι, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βαγγέλης Ιωαννίδης. 

Η παραγγελία του εισαγγελέα προς τον λειτουργό που θα αναλάβει την έρευνα, είναι να συγκεντρώσει και να μελετήσει όλα τα στοιχεία με στόχο την διακρίβωση τυχόν αδικημάτων εκ μέρους των αστυνομικών, ανάμεσα στα οποία και αυτό της σωματικής βλάβης. 

Παράλληλα, πληροφορίες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών αναφέρουν, πως κατά την επιχείρηση της Αστυνομίας για την εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι βρίσκονταν τρεις εισαγγελείς που ήταν παρόντες στις κατ΄οίκον έρευνες, οι οποίες διενεργήθηκαν σύμφωνα με τον νόμο.


Ο Ραγκούσης δημοσιοποίησε φωτογραφίες με τον Ινδαρέ τραυματία

«Εάν μία φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις, τότε ιδού δύο φωτογραφίες, δηλαδή 2.000 λέξεις ως απάντηση στα κατ’ εξακολούθηση ψεύδη του κ. Χρυσοχοΐδη», αναφέρει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, σε ανακοίνωσή του απαντώντας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο Κουκάκι.

Ο Γιάννης Ραγκούσης έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες σημειώνοντας στην ανακοίνωσή του πως «πρόκειται για τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη κ. Δημήτρη Ινδαρέ, όπως τον έστειλε στο νοσοκομείο η έκνομη κι αντισυνταγματική αστυνομική βία που του ασκήθηκε μέσα στο ίδιο του το σπίτι χωρίς ίχνος εισαγγελικής νομιμοποίησης» 

«Ιδού λοιπόν το έργο Χρυσοχοΐδη-Μητσοτάκη», συνεχίζει στη δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ιδού λοιπόν ποιος κατέχει στην Ελλάδα τα πνευματικά δικαιώματα εκπροσώπησης του Γκέμπελς».

Δημήτρης Ινδαρές - τραυματισμός

Δημήτρης Ινδαρές - τραυματισμός

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πάλι ψέματα. Στα υποτίθεται αμείλικτα -όπως πομπωδώς τα χαρακτηρίζει- ερωτήματα που θέτει σήμερα με ανακοίνωση του, οι απαντήσεις είναι απλές και έχουν ήδη δοθεί. 

  1. Το είπαμε από χθες. Στην επιχείρηση για την εκκένωση της κατάληψης στη Ματρόζου η εισαγγελέας ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή στις 6:30 το πρωί. Υπογράφει δυο εκθέσεις. Μια για κατ’ οίκον έρευνα σε διπλανή της κατάληψης οικία και μια για το κτήριο της κατάληψης. Παρόντες ήταν εισαγγελικοί λειτουργοί και στις άλλες δυο εκκενώσεις. Συμπέρασμα. Η παραβίαση ασύλου σε ταράτσες ή ισόγεια δεν υπάρχει, δεν υπήρξε, είναι γκεμπελικό εφεύρημα ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Για τη χρήση ελαστικού σφαιριδίου και όχι πλαστικής σφαίρας, όπως ψευδώς υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκαν ήδη απαντήσεις από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Αλλά για να μην εκπλήσσεται δήθεν το κόμμα αυτό, σημειώνουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει στη διάθεση της τα ίδια υλικά και μέσα που είχε και επί των ημερών διακυβέρνησης του.

Το μόνο αμείλικτο λοιπόν στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εμμονή στη στήριξη της ανομίας. Τελικά όσοι πετάνε τούβλα και μολότοφ έχουν μόνο δικαιώματα και είναι υπεράνω του νόμου;».

Αγρια κόντρα Χρυσοχοϊδη - ΣΥΡΙΖΑ

Με δύο ανακοινώσεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ βάλλει κατά του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Όπως αναφέρεται στην πρώτη εξ αυτών, «Ο κ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας χθες στον κ. Αλιβιζάτο, είχε το θράσος να κάνει λόγο για ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να πείσει το πανελλήνιο πως οι εικόνες που είδε από την αντισυνταγματική εισβολή σε σπίτι - άσχετο με την κατάληψη - τον ξυλοδαρμό και τη σύλληψη αθώων πολιτών, ήταν στη φαντασία του. Ωστόσο, για κακή του τύχη, σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας η καταχώρηση των ιατρών στο βιβλίο συμβάντων του νοσοκομείου «Ελπίς», σύμφωνα με την οποία νεαρή γυναίκα, που διακομίστηκε με χειροπέδες και συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς, μετά τη σύλληψή της, έφερε τραύμα από πυροβολισμό εξ’ επαφής με πλαστική σφαίρα, στο αριστερό στήθος. Ο κ. Χρυσοχοίδης οφείλει να αφήσει τα ψέματα και να δώσει απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που δημιουργούνται:

  • • Δεδομένου ότι η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει προμηθευθεί επισήμως οπλισμό με πλαστικές σφαίρες, έχει δώσει εντολή για εξαγορά σχετικού οπλισμού;
  • • Τι απαντά στην επίμαχη καταγγελία για πυροβολισμό με όπλο με πλαστικές σφαίρες;
  • • Ο ίδιος ήταν ενήμερος για την εντολή εισβολής σε οικία χωρίς εισαγγελική παραγγελία και για την χρήση πλαστικών σφαιρών;

Οι σημερινές συγκλονιστικές αποκαλύψεις αλλά και ο ξυλοδαρμός χθες των τριών μελών της οικογένειας Ινδαρέ μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, μετά από αντισυνταγματική παραβίαση του οικιακού ασύλου, δεν διαψεύδουν απλά τον κ. Χρυσοχοΐδη. Επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση απάτη του κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν νοιάζεται για την ασφάλεια των πολιτών και το Σύνταγμα, αλλά με τον αυταρχισμό της γεννά την ανασφάλεια και το φόβο».

Σε νεότερη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, αναφέρεται «η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ επιβεβαιώνει αυτό που προσπάθησε να κρύψει ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά κατήγγειλε από το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή η ΕΛ.ΑΣ έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών τις οποίες όμως ονομάζει «ελαστικές μπάλες». Εάν οι χειρισμοί τους δεν ήταν επικίνδυνοι για την ασφάλεια των πολιτών, θα ήταν απλά γελοίοι. Η αντισυνταγματική εισβολή σε σπίτι του σκηνοθέτη κ. Ινδαρέ χωρίς εισαγγελική παραγγελία, ο ξυλοδαρμός του ίδιου και των παιδιών του μέσα στο σπίτι τους και οι πυροβολισμοί με πλαστικές σφαίρες στο ψαχνό, τελικά δεν είναι ψέματα, όπως ισχυρίστηκε για να εξαπατήσει με άθλιο τρόπο τον κ. Αλιβιζάτο ο κ. Χρυσοχοΐδης. Οι κκ Μητσοτάκης και Χρυσοχοίδης έχουν καταστρατηγήσει τους θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου και του Συντάγματος. Επιβεβαιώνουν πως είναι μια αναξιόπιστη, ακραία δεξιά κυβέρνηση σε πανικό, που δεν σέβεται ούτε το Σύνταγμα, ούτε τους πολίτες και ούτε φυσικά την ασφάλειά τους».

Νωρίτρα, η Ελληνική Αστυνομία απάντησε στις καταγγελίες για τραυματισμό συλληφθείσας κατά την επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης από πλαστική σφαίρα. Την καταγγελία έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, μέσω του ΑΝΤ1.

Εν τω μεταξύ, ελεύθεροι μέχρι να δικαστούν την Παρασκευή αφέθηκαν οι συλληφθέντες κατά τις επεισοδιακές καταλήψεις στο Κουκάκι, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικά με αναφορές σε Μ.Μ.Ε. για τραυματισμό με πλαστική σφαίρα ημεδαπής γυναίκας, η οποία συνελήφθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

  • είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα,
  • η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες,
  • σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin , οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.

Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων.

Για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες.

Τι υποστηρίζει ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Ότι είχαν περάσει στην ταράτσα του σπιτιού τους από την ταράτσα της κατάληψης οι δύο συλληφθέντες γιοι της οικογένειας στο Κουκάκι, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος, «αναγνωρίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις ότι πέταγαν πέτρες από την ταράτσα της κατάληψης» και στη συνέχεια πέρασαν στην ταράτσα του διπλανού κτηρίου, το οποίο στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν το πατρικό τους. «Όμως η έρευνα είναι σε εξέλιξη και θα εξεταστεί το γενετικό υλικό μέσα από την κατάληψη», συμπλήρωσε.

Ο Θοδωρής Χρονόπουλος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έγινε χρήση βίας κατά τη σύλληψη των τριών μελών της οικογένειας. «Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση βία και είμαι απόλυτος σε αυτό», είπε σχετικά, σημειώνοντας πως «η δύναμη που χρησιμοποιήθηκε από τους αστυνομικούς είναι ανάλογη με αυτήν των ατόμων που επρόκειτο να συλληφθούν». 

Μιλώντας για το ίδιο θέμα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κ.Καλλιακμάνης, τόνισε πως «καταρρίπτονται ένα- ένα τα όσο λέγονται», φέρνοντας ως παράδειγμα του ότι δεν υπήρξε αστυνομική βία ότι, αρχικά είχε ειπωθεί ότι σε φωτογραφία από την επιχείρηση ήταν γυναίκα με κουκούλα, ενώ επρόκειτο για άνδρα και το ένδυμα ήταν η μπλούζα του. Περιγράφοντας το πώς έγινε η επαφή με την οικογένεια, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. είπε πως «σε πρώτη φάση έγινε επικοινωνία με τον πατέρα, ρωτώντας τον αν υπάρχει επικοινωνία με το διπλανό κτήριο. Σε δεύτερη φάση εμφανίστηκε η γυναίκα της οικογένειας, με παρουσία εισαγγελέα και ζητήσαμε να περάσουμε στο σπίτι». Διαφορετική ήταν ωστόσο η περιγραφή του δικηγόρου της οικογένειας, Θοδωρής Μαντάς, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και σε ταυτόχρονη σύνδεση με τον Θ.Χρονόπουλο. Όπως εκείνος υποστηρίζει, «είχε προηγηθεί περιστατικό. Η ΕΛ.ΑΣ. προσπάθησε να μπει στην κατάληψη, χωρίς να τα καταφέρει. Ξημερώματα χτύπησε την πόρτα του όμορου κτηρίου, ώστε να περάσουν οι αστυνομικοί μέσα από το σπίτι στην ταράτσα του διπλανού σπιτιού. Τη στιγμή που χτυπά η Αστυνομία την πόρτα, είναι ο πατέρας και τα δύο παιδιά στο σπίτι τους. «Δεν σας επιτρέπω την είσοδο στο σπίτι μου, φέρτε μου ένα χαρτί εισαγγελέα», υποστηρίζει ότι απάντησε ο πατέρας, που σύμφωνα με τον Θ.Μαντά, «δεν αρνήθηκε την είσοδο, αλλά ζήτησε- όπως προβλέπει η νομοθεσία -παρουσία ή εντολή εισαγγελέα».

«Πράγματι σε δεύτερο χρόνο άκουσαν ποδοβολητά στην ταράτσα, για να δουν τι συμβαίνει», είπε ο δικηγόρος της οικογένειας, ενώ απαντώντας στον ισχυρισμό της Αστυνομίας ότι ο εντολέας του επιχείρησε να αρπάξει το όπλο αστυνομικού και ότι τα παιδιά ήταν στην ταράτσα της κατάληψης πετώντας πέτρες, απάντησε πως «μία φωτογραφία ή ένα βίντεο είναι 1000 λέξεις», «δείχνοντας» στην ουσία τις εικόνες από την επιχείρηση, αφού όπως λέει, σε βίντεο – αποκλειστικό του ΑΝΤ1 – οι δύο νεαροί δεν ήταν στην ταράτσα, αλλά στο μπαλκόνι της κατάληψης, όταν πετούσαν αντικείμενα στους αστυνομικούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ