Τεχνολογία - Επιστήμη

12 Δεκεμβρίου 2019 11:08

Παπαδόπουλος: αποσταθεροποιείται το ελληνικό σεισμικό τόξο

Διάβασέ μου το...

Η γένεση σειράς σεισμών βάθους στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και του ΝΔ Αιγαίου μάλλον δεν είναι τυχαία, αναφέρει ο σεισμολόγος.

Παπαδόπουλος: αποσταθεροποιείται το ελληνικό σεισμικό τόξο
-

Για αποσταθεροποίηση του ελληνικού σεισμικού τόξου προειδοποιεί ο σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕ και της UNESCO κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» τονίζει πως η αθροιστική επίδραση του ισχυρού σεισμού στην Αλβανία μεγέθους 6,4 στις 26 Νοεμβρίου και του επίσης ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,1 στα δυτικά της Κρήτης σποσταθεροποιεί το σύστημα ρηγμάτων στην περιοχή μας.

"Η γένεση σειράς σεισμών βάθους στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και του ΝΔ Αιγαίου μάλλον δεν είναι τυχαία", γράφει ο σεισμολόγος και εξηγεί ότι με τον σεισμό στις 27 Νοεμβρίου μεγέθους 6,1 η αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα προέλασε από τη Μεσόγειο προς τα βορειοανατολικά και προχώρησε κατά μερικά εκατοστά κάτω από την περιοχή Δ. Κρήτης – Αντικυθήρων.

"Είναι αρκετά πιθανό ότι αυτή η μετακίνηση αύξησε την πίεση κατά μήκος του ελληνικού σεισμικού τόξου. Η πίεση αυτή προκαλεί τη σεισμική δράση που παρατηρούμε μετά τον ισχυρό σεισμό στις 27/11/2019" πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

"Τους σεισμούς δεν πρέπει να τους βλέπουμε ως στατικά φαινόμενα αλλά με τη ματιά που η δυναμική των ίδιων των φαινομένων επιβάλλει. Αυτό διδάσκει η διεθνής έρευνα, αλλά και στην Ελλάδα όπου στο παρελθόν είδαμε πολλές φορές να υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σεισμών. Με αυτή την έννοια θα ήταν ίσως επιπόλαιο να υποθέσουμε ότι η παρούσα φάση της σεισμικής έξαρσης έληξε. Το ενδεχόμενο και άλλων σεισμών, έστω και μετρίου μεγέθους, είναι ανοιχτό. Συνεπώς από την επιστημονική κοινότητα απαιτείται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση της εξελισσόμενης σεισμικής δράσης" καταλήγει ο σεισμολόγος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ