Υγεία - Περιβάλλον

11 Δεκεμβρίου 2019 07:23 Τελευταία ενημέρωση : 11 Δεκεμβρίου 2019 14:30

Κακοκαιρία “Διδώ”: σημαντικά τα ύψη βροχής στην Αττική

Διάβασέ μου το...

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία "Διδώ" δίνοντας σημαντικές βροχοπτώσεις και κατά τόπους καταιγίδες. Πώς θα κινηθεί το νέο κύμα κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες;

Κακοκαιρία “Διδώ”: σημαντικά τα ύψη βροχής στην Αττική
-

Η κακοκαιρία «Διδώ» επηρέασε κατά τη διάρκεια της Τρίτης το νομό Αττικής και την πόλη της Αθήνας, όπου τις βραδινές ώρες εκδηλώθηκαν τοπικά ισχυρές καταιγίδες.

Στο σύνολο της ημέρας σημειώθηκαν σημαντικά ύψη βροχόπτωσης, όπως διακρίνεται στον παρακάτω χάρτη, σύμφωνα με τις καταγραφές 73 μετεωρολογικών σταθμών του Μετεωρολογικού και Κλιματικού Παρατηρητηρίου Αττικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr:

Ύψη βροχής - Αττική - Τρίτη 10/12

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία οι βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες που εκδηλώνονται στην Αττική προοδευτικά θα σταματήσουν.

Παράλληλα ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Πιερία, στην Ημαθία και στα παράκτια κυρίως τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας. Επισημαίνεται ότι λόγω του πολύ ενισχυμένου ανατολικού ρεύματος που πνέει στο Βόρειο Αιγαίο με εντάσεις 8-9 μποφόρ, τα φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές θα συνεχιστούν κατά τόπους έως το απόγευμα της Τετάρτης.

Στην υπόλοιπη χώρα, την Τετάρτη θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στα νησιωτικά τμήματα του Κεντρικού, Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και μετά το μεσημέρι στη Νότια Ελλάδα. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Διδώ - Τετάρτη 11/12

Στη Βόρεια Ελλάδα, πάντως, το πέρασμα της κακοκαιρίας δεν προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα. Στη Θεσσαλονίκη, ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν τα ξημερώματα μεμονωμένες πτώσεις δένδρων και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για την απομάκρυνση κλαδιών από το οδόστρωμα, χωρίς να αναφερθεί όμως κάποιος τραυματισμός.

Το πολεοδομικό συγκρότημα είναι καλυμμένο από πυκνή νέφωση και βρέχει κατά διαστήματα, ενώ ο υδράργυρος, λίγο μετά τις 8:00, έδειχνε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης τους 11 βαθμούς Κελσίου. Με χαμηλές ταχύτητες διεξάγεται η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης (από ανατολικά προς δυτικά), όπως στην Περιφερειακή Οδό, τη Βασιλίσσης Όλγας και την Εγνατία. Νωρίτερα, το πρωί, στην ΠΑΘΕ, κοντά στα διόδια των Μαλγάρων «δίπλωσε» νταλίκα και ακινητοποιήθηκε στη δεξιά λωρίδα στο ρεύμα προς Κατερίνη.

Βροχερός είναι ο καιρός στις περισσότερες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι μεγαλύτερες ποσότητες νερού έπεσαν στην Πιερία και τη Χαλκιδική, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν ρέματα και ήδη μηχανήματα της Περιφέρειας βρίσκονται επί τόπου για τον καθαρισμό τους. Κλειστά είναι κάποια σημεία επαρχιακών δρόμων της Χαλκιδικής, όπως στους Δήμους Αριστοτέλη (ήδη από προηγούμενα κύματα κακοκαιρίας), Σιθωνίας, Πολυγύρου κ.ά., λόγω συσσώρευσης μεγάλου όγκου νερού.

Χιονοπτώσεις καταγράφηκαν στα ορεινά της Ημαθίας και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες προς το χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου και στην παλιά εθνική οδό Βέροιας-Κοζάνης, μέσω Καστανιάς.


Πηγή: meteo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ