Πολιτική

10 Δεκεμβρίου 2019 15:32

“Μαλλιά κουβάρια” στην Βουλή για τα επεισόδια στα Εξάρχεια

Διάβασέ μου το...

«Πυρά» αντάλλαξαν Μάκης Βορίδης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ η ένταση συνεχίστηκε και με την παρέμβαση του Κυριάκου Βελόπουλου.

“Μαλλιά κουβάρια” στην Βουλή για τα επεισόδια στα Εξάρχεια
-

«Μαλλιά κουβάρια» έγιναν στη Βουλή με αφορμή τα επεισόδια στα Εξάρχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδίδει περιστατικά αστυνομικής βίας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επανακτήσει το ακροδεξιό της ακροατήριο.  

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και όχι για αυτονόμηση των σωμάτων ασφαλείας και ζήτησε καταδίκη των βασανιστηρίων. “Το αδιέξοδο της κυβέρνησης στο προσφυγικό και η διάρρηξη της σχέσης με τα ακροδεξιά ακροατήρια σας έκανε να  επιλέγετε τον εύκολο για σας αλλά κατάπτυστο δρόμο της ακραίας καταστολής για να επαναπροσδιορίσετε την πολιτική αυτή σχέση”, είπε, συνδέοντας την υπόθεση αυτή με την ανάγκη επίτευξης συναίνεσης στα ελληνοτουρκικά. “Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει συνεχώς διπλό πρόσωπο. Να εμφανίζεται ο κ. Δένδιας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής να ζητά συναίνεση και κοινό βηματισμό σε αντιμετώπιση πραγματικού προβλήματος και ο κ. Χρυσοχοΐδης να παριστάνει τον μετεμφυλιακό χωροφύλακα», είπε. 

Στον κ. Τζανακόπουλο απάντησε ο παριστάμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης που με αρκετή δόση ειρωνείας χαρακτήρισε “συγκλονιστική” την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. “Να πάρω την δική σας θέση και να πω: άρα αυτό που έγινε μας εμποδίζει να συνεννοηθούμε στα Ελληνοτουρκικά; Είστε σοβαροί στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι είναι αυτά που λέτε;”, σχολίασε ο Μάκης Βορίδης. “Είναι δυνατόν να υπάρχει κόμμα που να λέει ότι επειδή υπήρξαν έκνομα περιστατικά δεν προσέρχεστε για να οικοδομηθεί συναίνεση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και απειλές;”, πρόσθεσε. 

“Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ”, είπε ο Μάκης Βορίδης. Στην αίθουσα επικράτησε ένταση που συνεχίστηκε όταν ανέβηκε στο βήμα ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.  

Κ. Βελόπουλος:  Είπατε για βασανιστήρια. Σιγά μην κάνουμε εδώ και φάλαγγες και τιμωρίες τύπου Ες Ες. Στις Πρέσπες τι κάνατε εσείς; Δεν έδειραν εκεί κόσμο τα ΜΑΤ, δεν έσπασαν κεφάλια; Αλλά τότε η βία ήταν του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν καλή. Ήταν ωραία βία. Φτάνει πια με τους μπαχαλάκηδες και τους άπλυτους, γιατί περί άπλυτων πρόκειται.  Στον ΣΥΡΙΖΑ έχετε εμμονη με την αστυνομία. Όταν η αστυνομία δέρνει αυτούς με τους οποίους διαφωνείτε είναι καλή. Όταν η αστυνομία δέρνει αυτούς που αγαπάτε είναι κακή. Σοβαρευτείτε επιτέλους στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήσασταν κυβέρνηση για 5 χρόνια. Δείρατε κόσμο σε εργατικές πορείες και στις Πρέσπες και για να κάνετε σόου τρέχετε και φωνάζετε τώρα στα κανάλια. Εσείς κ. Βορίδη γιατί απολογείστε; Γιατί διακατέχεστε από αριστεροφοβία. Όλο το κοινοβούλιο. Έχουμε ένα τάχα αριστερό κόμμα που δέρνει τον κόσμο όταν το βολεύει και μαζεύει του πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. 

Λίγο αργότερα, οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι όταν ο κ. Τζανακόπουλος ζητούσε το λόγο για να απαντήσει. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε διαστρέβλωση των λεγόμενων του. “Είπα ότι η ΝΔ δεν μπορεί να τορπιλίζει το εσωτερικό πολιτικό κλίμα και να ζητά συναίνεση. Την συναίνεση στα ελληνοτουρκικά την επιδιώκουμε και το έχουμε αποδείξει. Η στάση Ιανού της κυβέρνησης διχάζει στο εσωτερικό και από την άλλη με υπουργούς όπως ο κ. Δένδιας επιλέγει να είναι συναινετικός δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή τη διπλή στρατηγική η κυβέρνηση”, είπε. 

Από την πλευρά του, ο Κλέων Γρηγοριάδης με... θεατρικό τρόπο, από το βήμα της Βουλής θέλησε να αναπαραστήσει τον πολίτη που δέχθηκε επίθεση από τα ΜΑΤ το βράδυ της Παρασκευής, στα Εξάρχεια, μετά την πορεία στη μνήμη για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 έβαλε τα χέρια πίσω από το κεφάλι και φώναξε τουλάχιστον τρεις φορές «παραδίνομαι» για να στηλιτεύσει τους χειρισμούς της Αστυνομίας.