Οικονομία

10 Δεκεμβρίου 2019 12:02

Βρούτσης: ανοίγει η πλατφόρμα για το “brain gain”

Διάβασέ μου το...

Πότε αναμένονται οι πρώτες επιστροφές Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό. Τι προβλέπει το πρόγραμμα “Ελλάδα Ξανά”.

Βρούτσης: ανοίγει η πλατφόρμα για το “brain gain”
-

Ως πρωτοποριακή παρέμβαση που δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν αρκείται στις διαπιστώσεις όσον αφορά το πρόβλημα του "brain drain" χαρακτήρισε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Εργασίας, την δράση «Ελλάδα Ξανά» για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων ηλικίας 25-40 ετών με ελάχιστη αμοιβή 3.000 ευρώ.

Όπως εξήγησε o Γιάννης Βρούτσης, αρχικός στόχος του προγράμματος που θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους είναι «να γυρίσουν πίσω πολύ σύντομα οι πρώτοι 500 Έλληνες υψηλής εξειδίκευσης που βρίσκονται στο εξωτερικό». Σημείωσε ότι το ελληνικό κράτος μέσα από τους ευρωπαϊκούς πόρους θα καταβάλλει για έναν χρόνο το 70% της αμοιβής των επαναπατρισθέντων Ελλήνων επιστημόνων με τις επιχειρήσεις να δεσμεύονται ότι θα τους κρατήσουν έναν χρόνο ακόμα με τον υπ. Εργασίας να δηλώνει τη σιγουριά του ότι «η επιχείρηση θα τον κρατήσει για πάντα έναν τέτοιο επιστήμονα».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλουν τη ζήτησή τους οι επιχειρήσεις και την προσφορά τους οι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού θα ανοίξει μέσα στον Δεκέμβριο. «Έχουμε μιλήσει με τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις. Κάποιοι μας έλεγαν ήδη ότι "1-2 άτομα τα έχω ανάγκη". Πιστεύω ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να έχουν επιστρέψει κάποιοι» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες επιστήμονες που θα επιστρέψουν θα πρέπει να έχουν τίτλους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς και τουλάχιστον δύο χρόνια εργασιακή εμπειρία.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων ο κ. Βρούτσης είπε πως έγινε ό τι έπρεπε να έχει γίνει και πως « ο ΕΦΚΑ αποφάσισε και κάτω από την πολιτική στήριξη και κάτω από την καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Εργασίας να σταματήσει αυτή την ανελέητη ταλαιπωρία, αβεβαιότητα και αγωνία των συνταξιούχων, οι οποίοι θύματα και χειραγωγούμενοι δυστυχώς από δεκάδες δικηγορικά γραφεία γύρω γύρω απομυζούσαν και χρήματα και τους έστελναν συνεχώς να κάνουν αγωγές για πράγματα ανυπόστατα για πράγματα τα οποία δεν ίσχυαν, για πράγματα που μπορεί να ισχύουν, όλο αυτό όμως είχε δημιουργήσει μία τεράστια ταλαιπωρία κι οφείλαμε ως ελληνικό κράτος να οργανώσουμε με έναν τρόπο όλη την αντιμετώπιση αυτού του απαράδεκτου φαινομένου, οπότε εφαρμόσαμε την ονομαζόμενη πιλοτική δίκη, η οποία θα εκδικαστεί από το συμβούλιο της Επικρατείας και ενσωματώσαμε μέσα σε αυτή όλα τα ζητήματα που έχουν εγερθεί για τα αναδρομικά των συνταξιούχων».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις που τις χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα ο υπουργός, ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει με έναν διπλό τρόπο να το αντιμετωπίσουν, « ο πρώτος τρόπος είναι με το ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου σε καλύτερα επίπεδα οργάνωσης, ήδη έχουμε πάρει πρωτοβουλίες, ενδυναμώσαμε τους χώρους απονομής συντάξεων με 86 άτομα επιπλέον, δεύτερον μειώσαμε τον χρόνο απονομής κατά δύο μήνες οριζόντια σε όλη την Ελλάδα γιατί τακτοποιήσαμε οργανωτικά το θέμα των υπογραφών τους, τρίτον απαγορεύσαμε να φύγει οποιοσδήποτε από τον ΕΦΚΑ, παγώσαμε δηλαδή την κινητικότητα και τη δυνατότητα να φύγει κάποιος από τον ΕΦΚΑ υπάλληλος, αυτό είναι το ένα το οργανωτικό. Το ουσιαστικό κομμάτι όμως, αυτό που θα αντιμετωπίσει για πάντα το ζήτημα είναι η ψηφιακή σύνταξη ΄΄ΑΤΛΑΣ΄΄ ,δηλαδή είναι αυτό που έχουμε αναγγείλει ότι την 1η Ιουνίου του 2020, θα εκδοθούν οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις των ελλήνων. Τέλος του ’20 το 90% των νέων συντάξεων θα βγαίνουν ψηφιακά και αυτό σημαίνει από τη στιγμή που θα έχουμε ψηφιακή δυνατότητα απονομής συντάξεων, το ανθρώπινο δυναμικό που θα απελευθερώνεται θα ασχοληθεί μόνο με τις δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις που μας κληρονόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ κι έλεγε ψέματα και τα έκρυβε και κορόιδευε τους έλληνες και δεν απαντούσε σε ερωτήσεις».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι συνεχώς γιατί η αμυντική ισχύς είναι η πιο καλή διαπραγματευτική δύναμη. Σημείωσε τέλος, ότι δεν μπορεί να μειώσει την ανησυχία του κόσμου και πως και ο ίδιος παρακολουθεί τα γεγονότα με θλιβερό τρόπο να εξελίσσονται οι απειλές της Τουρκίας και οι παράνομες διεκδικήσεις της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ