Πολιτική

09 Δεκεμβρίου 2019 11:17 Τελευταία ενημέρωση : 09 Δεκεμβρίου 2019 15:04

Νέα κόντρα για τα Εξάρχεια, τα ΜΑΤ και την “αστυνομική βία”

Διάβασέ μου το...

Μαίνεται η αντιπαράθεση Κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέει ο Χρυσοχοΐδης, τι απαντά ο Ραγκούσης. Τι ζητά η Διεθνής Αμνηστία. Άμεση εξέταση των καταγγελιών ζήτησε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Νέα κόντρα για τα Εξάρχεια, τα ΜΑΤ και την “αστυνομική βία”
-

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για την στάση αστυνομικών των ΜΑΤ, κατά την διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια, την Παρασκευή, μετά από το τέλος την πορείας για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μετά τις αναφορές για άσκηση «αστυνομικής βίας» από ορισμένα μέλη διμοιριών των ΜΑΤ, κατά την  διάρκεια συλλήψεων, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη και πλήρη έρευνα για τα «καταγγελλόμενα».

Προτεραιότητα στην εξέταση των καταγγελιών ζήτησε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας απο την Ελληνική Αστυνομία, «Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διετάχθη η διερεύνηση από τους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου, των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα επεισόδια στα Εξάρχεια, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι όλο το δημόσιο υλικό, έντυπο και ψηφιακό, είχε το Σάββατο αποσταλεί από το Αρχηγείο στον Συνήγορο του Πολίτη, για τις δικές του κατά νόμο ενέργειες. Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επικοινώνησε σήμερα με τον Συνήγορο του Πολίτη, επισημαίνοντας τη βαρύτητα του θέματος για το Σώμα και ζητώντας την κατά προτεραιότητα εξέτασή του».

συλλήψεις - επεισόδια - Εξάρχεια - ΜΑΤ

Συνέχεια στην πολιτική κόντρα έδωσε με ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

"Ο εξευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας δεν είναι νοητός ποτέ, πουθενά, από κανένα και με οποιαδήποτε δικαιολογία. Τελεία και παύλα. Όταν συμβαίνει, η Αστυνομία -που είναι περήφανο σώμα, που εφαρμόζει το νόμο και κατά συνέπεια οφείλει να προστατεύει και τα ανθρώπινα δικαιώματα- έχει τη δύναμη να το αναδείξει και να το αντιμετωπίσει. Κανένα βίντεο, παρά τη δύναμη της εικόνας δεν θα το αλλάξει αυτό. Πολύ περισσότερο δεν θα περάσει ο φαρισαϊσμός που ξεχείλισε, μετά την πρώτη φορά εορτασμό, χωρίς καταστροφές, των επετείων 17ης Νοέμβρη και 6ης Δεκεμβρίου" τονίζει στο μήνυμά του λίγες ώρες μετά την απάντηση που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ και τις καταγγελίες.


«Δεν υπήρξε ακραία καταστολή» υπογραμμίζει  από την Κυριακή η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συμπληρώνοντας «οι άντρες των ΜΑΤ δεν «εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας», συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότοφ και τις πέτρες στα χέρια. Η διαδήλωση άλλωστε είχε τελειώσει περίπου 2 ώρες πριν».

Τονίζεται ακόμα ότι «στις φετινές επετείους οι εκδηλώσεις και οι διαδηλώσεις έγιναν, αλλά η Αθήνα δεν κάηκε! Οι περιουσίες των πολιτών, η ειρήνη της πόλης διαφυλάχθηκαν αλλά και το κίνημα της νεολαίας περιφρουρήθηκε και δεν αμαυρώθηκε από επεισόδια». Αναφέρει ότι οι 12 που συνελήφθησαν και το βίντεο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις για ακραία βία από πλευράς αστυνομικών, είναι από τα επεισόδια στα Εξάρχεια και όχι από τις διαδηλώσεις. «Με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότοφ. Αν αυτό εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ κίνημα νεολαίας ας το ξανασκεφθεί», επισημαίνει το Υπουργείο και καταλήγει πως «η Αστυνομία και η κυβέρνηση σέβονται τη νομιμότητα. Και την εξασφαλίζουν με μεγάλο κόπο απέναντι σε μειοψηφίες βίας, που άλλοι αναγορεύουν σε κίνημα νεολαίας, δυσφημώντας βαθιά το τελευταίο».

«Η ίδια η αστυνομία με ανακοίνωση της από τις 7 του μήνα, πριν από οποιαδήποτε αντίδραση, έστειλε το υλικό στο Συνήγορο του Πολίτη. Κινεί η ίδια τις διαδικασίες ελέγχου και ζητά από τους πολίτες αν υπάρχει υλικό αυθαιρεσίας, φυσικά αυτό να αξιολογηθεί, να αποδοθούν ευθύνες όπου πρέπει να αποδοθούν γιατί το κράτος δικαίου προστατεύεται από την αστυνομία, αλλά και οι καταστάσεις αυθαιρεσίας επίσης ελέγχονται για να αποδίδονται ευθύνες όταν υπάρχουν» τόνισε από πλευράς του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στο Θέμα 104,6.

 συλλήψεις - επεισόδια - Εξάρχεια - ΜΑΤ

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Το πρωί της Δευτέρας, ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «την ώρα που υποτίθεται πως με ειλικρινή πρόθεση ελέγχου το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη βίντεο και αναφορές αστυνομικής βίας για να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα, η ίδια η κυβέρνηση έσπευσε με τη χθεσινοβραδινή -θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτη-ανακοίνωση του ΥΠΡΟΠΟ και εξέδωσε πόρισμα. Έβγαλε ήδη συμπέρασμα: “Τίποτε δεν συνέβη, όλα -βίντεο, φωτογραφίες, μαρτυρίες από τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου- είναι ψέματα”».

Όπως συμπληρώνει ο κ. Ραγκούσης, «αναμφίβολα, πρόκειται για την πιο επικίνδυνη εκδήλωση φαινομένων κυβερνητικής κακοποίησης του κράτους δικαίου και της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας του Συνηγόρου του Πολίτη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσβάλλει όλων μας τη νοημοσύνη. Πολιτών, Βουλής, κομμάτων, ΜΜΕ. Μετά από αυτές τις πρωτοφανείς πρακτικές είναι πλέον τεκμηριωμένο: Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια ζοφερή κι απολύτως ανησυχητική περίοδο».

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν προσπαθεί να βγάλει ψεύτη μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είδαν τις αποτρόπαιες εικόνες ξυλοδαρμού και βίας το βράδυ της Παρασκευής», δήλωσε στο Πρακτορείο FM, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, συμπληρώνοντας «Το πιο ανησυχητικό είναι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Χρυσοχοΐδης και προς τους κόλπους της ελληνικής αστυνομίας, ότι όσα συνέβησαν δεν αποτελούν πρόβλημα και μπορούν να ξανασυμβούν. Η κυβέρνηση πρέπει να χειριστεί τον πυρήνα του κράτους δικαίου με σοβαρότητα και όχι με την διασπορά fake news». 

Επίθεση της Ελληνικής Λύσης στον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τη στάση της Ελληνικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια επεισοδίων που προκάλεσαν μπαχαλάκηδες το Σαββατοκύριακο στην περιοχή των Εξαρχείων η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επισημαίνει τα εξής: «Μεγαλύτερη "πολιτική αγυρτεία" από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει! Στις Πρέσπες και στη Θεσσαλονίκη άνοιγαν κεφάλια Ελλήνων και έριχναν δακρυγόνα σε μικρά παιδιά. Τότε δεν υπήρχε αστυνομική βία; Τώρα που τα δικά τους παιδιά - λειτουργώντας αντεθνικά- καίνε την Αθήνα,  πρέπει η αστυνομία να τους χαϊδεύει;  Να σας υπενθυμίσουμε, κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι  η  Αστυνομία υπάρχει για να επιβάλει την τάξη και να εξασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών, κι όχι να εξυπηρετεί τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές σκοπιμότητες».  

Όλα αυτά, την ώρα που η Διεθνής Αμνηστία ζητά να υπάρξει και ποινική διερεύνηση για την στάση των ΜΑΤ στα Εξάρχεια.

Σε νέα δήλωση του, ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, αναφέρει «η κυβέρνηση Μητσοτάκη με πρωτοφανή έλλειψη σεβασμού στο κράτος δικαίου επιχείρησε να καθοδηγήσει το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, δηλώνοντας μόλις χθες το βράδυ, πως τίποτε έκνομο δεν συνέβη από αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. στα γεγονότα της Παρασκευής. Σήμερα, και σε πλήρη αντίφαση με τις χθεσινές της δηλώσεις, εξαναγκάστηκε να διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τα συγκεκριμένα γεγονότα αστυνομικής βίας. Πρόκειται για μια ανερμάτιστη και πανικοβλημένη κυβέρνηση σε κατάσταση πλήρους απώλειας ελέγχου».

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει «μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, με τις οποίες κάλυψε πλήρως το όργιο της καταστολής που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας την περασμένη Παρασκευή, η σημερινή δήλωση του αντιπρόεδρου των Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σπύρου Κρικέτου, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι φοβόντουσαν. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Κρικέτος δήλωσε ευθαρσώς ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία "τους έχει λύσει τα χέρια". Είναι πλέον σαφές πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υιοθετήσει την στρατηγική της έντασης ως βασική πολιτική γραμμή. Με αυτές τις άθλιες μεθοδεύσεις, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να ανακόψει τις κοινωνικές αντιστάσεις και διεκδικήσεις και να επιβάλλει το νεοφιλελεύθερο αυταρχισμό του. Τα σχέδια του θα μείνουν στα χαρτιά».  

Εν τω μεταξύ, στην Βουλή μετέφερε το όλο θέμα ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητώντας να μάθει, μεταξύ άλλων, «Πόσες ΕΔΕ και ΠΔΕ έχουν διαταχθεί μέχρι στιγμής για τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και έχουν κοινοποιηθεί στον ΣτΠ ως Εθνικό Μηχανισμό Παρακολούθησης; Πόσες αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛΑΣ για ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν έχουν εκδοθεί κατόπιν καταγγελιών στον στο»;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ