Οικονομία

05 Δεκεμβρίου 2019 16:16 Τελευταία ενημέρωση : 05 Δεκεμβρίου 2019 16:32

Άλμα στην ανάπτυξη έφερε η αναθεώρηση στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ

Διάβασέ μου το...

Σημαντική αύξηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης για τα πρώτα δύο τρίμηνα του έτους ανακοίνωσε η Αρχή.

Άλμα στην ανάπτυξη έφερε η αναθεώρηση στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ
-

Μια σημαντικά διαφοροποιημένη εικόνα για την ελληνική οικονομία δείνει η ΕΛΣΤΑΤ, με την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα αποφαίνεται ότι η ανάπτυξη ήταν 0,6% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2019 (τριμηνιαία), ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2018 η ανάπτυξη φτάνει το 2,3% (ετήσια).

Το εντυπωσιακό ωστόσο στοιχείο είναι ότι με την αναθεώρηση των στοιχείων για τα πρώτα δύο τρίμηνα, η χώρα εμφανίζεται να τρέχει με ρυθμό 2,1% τα τρία πρώτα τρίμηνα (πάνω από την εκτίμηση για 2% που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός). Προκύπτει δε ότι η κορύφωση της ανοδικής πορείας ήταν το β' τρίμηνο (ετήσιος ρυθμός 2,8%) και το τρίτο καταγράφεται ένα μικρό φρενάρισμα στο 2,3%.

Αναλυτικά, η στατιστική αρχή προχώρησε σε σημαντικές αναθεωρήσεις των στοιχείων των προηγούμενων τριμήνων:

  • Με βάση την προηγούμενη ανακοίνωση, ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο ήταν 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 1,1% σε ετήσια, αλλά τώρα αναθεωρείται σε 0,4% και 1,4% αντίστοιχα.
  • Σε ό,τι αφορά το β' τρίμηνο, η αρχική εκτίμηση ήταν για αύξηση ΑΕΠ 0,8% σε τριμηνιαία βάση και 0,9% σε ετήσια, αλλά τώρα αναθεωρείται σε 0,8% και 2,8% αντίστοιχα.

Με τα νέα δεδομένα, ο ρυθμός ανάπτυξης στα τρία πρώτα τρίμηνα φτάνει το 2,1% και κινείται υψηλότερα από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

  1. Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019.
  2. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019.
  3. Αύξηση κατά 4,5% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,7%.
  4. Αύξηση κατά 0,6% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,0% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,1%.

Ετήσιες μεταβολές

  1. Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,5% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2018.
  2. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2018.
  3. Αύξηση κατά 9,5% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 14,5%.
  4. Μείωση κατά 2,9% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,6%.

Τσακαλώτος: τώρα πρέπει να ξαναγράψει την ομιλία του ο Σταϊκούρας

Σε δήλωση του, ο Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρει "η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα αναθεώρησε την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου του έτους από 1,1% στο 1,4% και του δεύτερου τριμήνου από το 1,9% στο 2,8%. Συμπάσχουμε με τον κύριο Σταϊκούρα που τώρα πρέπει να ξαναγράψει από την αρχή την ομιλία του και να σβήσει όλα όσα θα έλεγε για την αναιμική ανάπτυξη που του παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τώρα η ΝΔ ισχυριζόταν ότι από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός όλα πάνε καλύτερα ως δια μαγείας, ακόμη και το δήθεν δημοσιονομικό κενό που βρήκαν εξαφανίστηκε χωρίς κανένα δικό τους μέτρο.

Βέβαια κανείς δεν αμφιβάλει για τις ικανότητες του κ. Μητσοτάκη. Παρακολουθήσαμε άλλωστε και ένα εκπληκτικό ρεπορτάζ σε χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων που τις ανέλυε με βάση την φυσιογνωμία του. Τώρα φαντάζομαι θα ισχυριστούν ότι οι πολίτες έχουν ορθολογικές προσδοκίες για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη και έτσι επηρεάστηκαν και τα δύο πρώτα τρίμηνα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ