Οικονομία

04 Δεκεμβρίου 2019 17:42 Τελευταία ενημέρωση : 04 Δεκεμβρίου 2019 18:49

Eurogroup: εγκρίθηκε η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

Διάβασέ μου το...

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την έκβαση της συνεδρίασης. Πως θα εισπραχθούν τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs).

Eurogroup: εγκρίθηκε η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα
-

Της Μαρίας Αρώνη

Την επιστροφή στην Ελλάδα των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κρατούσαν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης (ANFAs και SMPs) ενέκρινε σήμερα το Eurogroup.

 Η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, αφού προηγουμένως λάβει την έγκριση από κάποια εθνικά κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης.

Όσον αφορά την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που επιστρέφονται στη χώρα, είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί το 2020.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ανέφερε ότι υπάρχουν «καλά σημάδια» για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι η έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι θετική.

Σχετικά με τα σχέδια των προϋπολογισμών, ο Μάριο Σεντένο ανέφερε ότι όλες οι χώρες βρίσκονται εντός στόχων.

Ικανοποίηση Σταϊκούρα 

Ικανοποίηση για την έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης των 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κρατούσαν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, η πρόοδος, η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και η θετική δυναμική της και αποφασίστηκε η εκταμίευση του 2ου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού ύψους 767 εκ. ευρώ», δήλωσε ο Χ. Σταϊκούρας, ο οποίος στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Η αποδέσμευση έγινε χωρίς όρους, προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλιότερα και βασίστηκε στη θετική αξιολόγηση της τέταρτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, τη θετικότερη από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες εκθέσεις. Για πρώτη φορά αναδείχθηκε και καταγράφηκε το ζήτημα των κερδών για επενδυτικούς σκοπούς και αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η ελληνική οικονομία προχωράει προς την πλήρη κανονικότητα, με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στήριξη αδυνάμων και μεσαίας τάξης και ισχυροποίηση χώρας».

Στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup γίνεται ειδική αναφορά στην έναρξη των συζητήσεων για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το χρονικό τέλος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

«Το Eurogroup δίνει εντολή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τεχνική επεξεργασία της πιθανής χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), προκειμένου να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ή για να χρηματοδοτηθούν αμοιβαία συμφωνημένες επενδύσεις, στη βάση των δημοσιονομικών στόχων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018».

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, είναι υπό διαπραγμάτευση αν η χρήση των κερδών για επενδυτικούς σκοπούς ισχύσει και για αυτήν την εκταμίευση που αναμένεται τον Ιανουάριο, μετά την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια. Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται επίσης το πώς θα γίνεται η διάθεση των χρημάτων, όπως για παράδειγμα αν όλα ή μέρος τους θα χρησιμοποιούνται για επενδύσεις.