Κόσμος

04 Δεκεμβρίου 2019 16:23

Μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Διάβασέ μου το...

Η προειδοποίηση για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και η αντίδραση στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
-

Την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, εξέφρασε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, αναφέρει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, με πιο πρόσφατα αυτά τον Ιούνιο του 2019.

Το διμερές “μνημόνιο κατανόησης” μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, της 27ης Νοεμβρίου 2019, σχετικά με τη θαλάσσια οριοθέτηση, δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς το περιεχόμενό της. Αναμένουμε ότι το κείμενο θα κοινοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι επιτακτική ανάγκη το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των καλών γειτονικών σχέσεων, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από τα νησιά τους να γίνονται σεβαστά. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ