Κόσμος

22 Νοεμβρίου 2019 22:16

Βυθίζεται στο χάος η Βολιβία

Διάβασέ μου το...

Νέες αιματηρές συγκρούσεις. Τρομοκράτη χαρακτηρίζει τον Έβο Μοράλες η μεταβατική κυβέρνηση...

Βυθίζεται στο χάος η Βολιβία

 

Η Βολιβία βουλιάζει στο χάος. Νέες αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και υποστηρικτές του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες σημειώθηκαν στη διάρκεια νεκρώσιμης πομπής, θυμάτων των βίαιων επεισοδίων. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 30 με την κατάσταση στην φτωχότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής να έχει βγει εκτός κάθε ελέγχου.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας κατηγόρησε την Παρασκευή τον Μοράλες, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στο Μεξικό, για "στάση και τρομοκρατία" επειδή υποκίνησε τους υποστηρικτές του να στήσουν οδοφράγματα γύρω από τη Λα Πας, αποκλείοντας την πρωτεύουσα, σε ένα ηχητικό μήνυμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές.

"Ζητούμε (να του επιβληθεί) η μέγιστη ποινή για στάση και τρομοκρατία", είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αρτούρο Μουρίγιο, κατά την έξοδό του από το γραφείο του εισαγγελέα όπου υπέβαλε μήνυση.

Το πρωί της Τετάρτης το υπουργείο Εσωτερικών μετέδωσε μια ηχογραφημένη τηλεφωνική συνομιλία, υποστηρίζοντας ότι ακουγόταν ο Μοράλες να μιλάει σε έναν από τους ηγέτες του κινήματος κατά της μεταβατικής κυβέρνησης. "Μην αφήσετε κανένα τρόφιμο στις πόλεις, θα τις μπλοκάρουμε και θα τις περικυκλώσουμε όλες", λέει η φωνή την οποία ο Μουρίγιο αποδίδει στον πρώην πρόεδρο.

Η προτροπή αυτή συνιστά "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", σύμφωνα με τον υπουργό, που προανήγγειλε πως "εντός των επόμενων ωρών θα προσφύγουμε στους διεθνείς θεσμούς".

Στα καταστήματα και τα εστιατόρια της Λα Πας παρουσιάζονται ελλείψεις σε τρόφιμα, επειδή έχουν αποκλειστεί οι δρόμοι που οδηγούν στις αγροτικές περιοχές, στην κεντρική και ανατολική Βολιβία.

Ο Μοράλες παραιτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, αφού τον εγκατέλειψε ο στρατός. Στη συνέχεια ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο στο Μεξικό. Μετά την παραίτησή του, οι υποστηρικτές του διαδηλώνουν καθημερινά στους δρόμους της Λα Πας και σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις.