Πολιτισμός

30 Οκτωβρίου 2019 23:36

Η εγγονή του Ροκφέλερ στην Αθήνα για την Αρχαία Αγορά

Διάβασέ μου το...

Συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Αριάνα Ροκφέλερ.

Η εγγονή του Ροκφέλερ στην Αθήνα για την Αρχαία Αγορά
-

 

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, δέχθηκε σήμερα την Αριάνα Ροκφέλερ, εγγονή του φιλέλληνα επιχειρηματία Ντέιβιντ Ροκφέλερ.

Η σχέση της οικογένειας Ροκφέλερ με την Ελλάδα είναι μακρά. Ο Τζον Ροκφέλερ, πατέρας του Ντέιβιντ, λάτρευε την αισθητική της αρχαιότητας και όλες τις λεπτομέρειες που αφορούσαν την αρχαία Αθήνα, τον Περικλή και τη δημιουργία της Ακρόπολης. Αργότερα, ο Ντέριβιντ Ροκφέλερ διατήρησε την αγάπη της οικογένειάς του για την Ελλάδα και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ενώ συχνά επισκεπτόταν το Άγιο Όρος.

To Ίδρυμα Rockefeller, χρηματοδότησε ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά τη δεκαετία του ‘30. Συγκεκριμένα, το 1929 το Ίδρυμα διέθεσε κεφάλαια για την ολοκλήρωση του έργου της κατασκευής του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς. Επίσης, χρηματοδότησε υποτροφίες για την εκπαίδευση αρχαιολόγων.

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ - ΑΡΙΑΝΑ ΡΟΚΦΕΛΕΡ

Στη συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Αριάνα Ροκφέλερ πρόσφερε στην Υπουργό έκδοση με τα απομνημονεύματα του παππού της, καθώς και αντίγραφο δωρεάς του Ιδρύματος Rockefeller το 1940, ποσού 150.000 δολαρίων προς την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, με σκοπό τη συνέχιση των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά.

Το πρωτότυπο έγγραφο βρίσκεται αρχειοθετημένο στο Αρχείο του Ιδρύματος Rockefeller στη Νέα Υόρκη.  Η κ.Ροκφέλερ διαβεβαίωσε την Υπουργό ότι θα συνεχίσει να δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον με εκείνο του προγόνου της για τα ελληνικά θέματα, καθώς αναλαμβάνει το σχετικό τμήμα του Ιδρύματος Rockefeller.