Κόσμος

22 Οκτωβρίου 2019 18:52 Τελευταία ενημέρωση : 22 Οκτωβρίου 2019 21:05

“Παζαρεύουν” το μέλλον της Συρίας Πούτιν και Ερντογάν

Διάβασέ μου το...

O “Τσάρος” και o “Σουλτάνος” συναντήθηκαν στο Σότσι ενώ εκπνέει η εκεχειρία στη ΒΑ Συρία.

“Παζαρεύουν” το μέλλον της Συρίας Πούτιν και Ερντογάν
-

Πλατιά χαμόγελα και εγκάρδιες χειραψίες, στο Σότσι, με φόντο την τουρκική εισβολή στη Συρία που έχει βάλει φωτιά στην γεωπολιτική σκακιέρα. 

 "Τσάρος" και "Σουλτάνος" παζαρεύουν το μέλλον της Συρίας και των Κούρδων. Ο Ερντογάν επιδιώκει να πάρει το ναι του Πούτιν για μια διευρυμένη ζώνη κατοχής στα σύνορα χωρίς κούρδους την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος  θέλει να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της Δαμασκού και να εμποδίσει την αναγέννηση του ISIS. 

Πούτιν - Ερντογάν - συνάντηση - Σότσι

Κατά τα άλλα στη συνάντηση στο Σότσι δεν συζητήθηκε το θέμα της πώλησης των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su35 και Su-57, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας επί θεμάτων στρατιωτικό-τεχνολογικής συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγεφ. 

Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε επίσης ότι Πούτιν και Ερτνογάν δεν συζήτησαν και τη νέα συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής πυραυλικής άμυνας S-400. 

«To θέμα των S-400 βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το ζήτημα των S-400 συνεχίζεται. Αλλά δεν συζητήθηκε». 

Πομπέο: είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί η συμφωνία με την Τουρκία 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εκτίμησε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να κρίνει κανείς την επιτυχία της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία, την οποία διαπραγματεύτηκε με την Τουρκία κι ενώ απομένουν λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της. 

«Έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας, εντούτοις, ότι η επιτυχία της συμφωνίας «δεν έχει ακόμη πλήρως καθοριστεί». 

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια καλύτερη κατάσταση» συμπλήρωσε , την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν την απόσυρσή τους από το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας. «Είναι μια περίπλοκη ιστορία, αυτό είναι βέβαιο» σημείωσε ο Μάικ Πομπέο. 

«Ο πρόεδρος χρησιμοποίησε την οικονομική δύναμη της Αμερικής για να αποφύγει μια ένοπλη σύρραξη με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις με τις οποίες προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ