Οικονομία

21 Οκτωβρίου 2019 10:19

Βαρουφάκης: ανοησίες τα περί τυπώματος δραχμών στη Μόσχα

Διάβασέ μου το...

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι υπήρξε plan B γιατί «έπρεπε να υπάρχει» και χαρακτήρισε ανύπαρκτο τον Ολάντ, «που πιάστηκε πολλές φορές να λέει ψέματα».

Βαρουφάκης: ανοησίες τα περί τυπώματος δραχμών στη Μόσχα
-

Κατηγορηματικά διέψευσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, τα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες περί σχεδίου τυπώματος δραχμών στη Μόσχα τις κρίσιμες μέρες του 2015, όταν το Grexit, φάνταζε αρκετά πιθανό.

«Όχι σε καμία περίπτωση. Αυτά είναι ανοησίες», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αποδέχθηκε πάντως την ύπαρξη plan B σε περίπτωση που τα πράγματα έφταναν στα άκρα. «Plan B βεβαίως έπρεπε να υπάρχει και υπήρχε. Άλλο αυτό κι άλλο αν ζητήσαμε, το Plan Β είναι τι θα κάνεις εάν χρειαστεί να προβείς στην κίνηση του Grexit, γιατί το Grexit δεν το θέλαμε εμείς. Ο κ. Σόιμπλε μιλούσε για αυτό».

Επανερχόμενος στο θέμα του του αιτήματος να τυπωθούν δραχμές στη Μόσχα, όπως αναφέρει ο κ. Ολάντ σε βιβλίο του, ο κ. Βαρουφάκης είπε, «Κάποιοι από εμάς έχουμε πιάσει τον κ. Ολάντ να λέει ψέματα πολύ συχνά με έναν σκοπό. Να αλλάξει την εικόνα του εαυτού του. Ο κ. Ολάντ ήταν ανύπαρκτος.

Έκανε δύο τρεις προσπάθειες να μας βοηθήσει. Αυτό είναι αλήθεια. Όπως ο κ. Μοσκοβισί, όπως και ο κ. Γιούνκερ. Οι χειρότερες στιγμές που πέρασα στις Βρυξέλλες ήταν όταν ο κ. Ολάντ, ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Μοσκοβισί προσπαθούσαν να μας βοηθήσουν γιατί θύμωνε ο Σόιμπλε και γινόταν ακόμα πιο σκληρός».

Όσο για το εάν η κυβέρνηση Τσίπρα είχε ζητήσει χρήματα από τη Ρωσία ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως «η συζήτηση μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Πούτιν για αγωγούς φυσικού αερίου είχε γίνει με αντάλλαγμα κάποια δισεκατομμύρια προκαταβολή, γύρω στα 5-6 από ό,τι είχα ακούσει».