Κόσμος

20 Οκτωβρίου 2019 21:33

Βόρεια Μακεδονία: “Κλείδωσε” η ημερομηνία των εκλογών

Διάβασέ μου το...

Ορίστηκε η ημερομηνία των εκλογών στη γειτονική χώρα, μετά τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών.

Βόρεια Μακεδονία: “Κλείδωσε” η ημερομηνία των εκλογών
-

Για τις 12 Απριλίου του 2020 ορίστηκαν οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια και την ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ.

Υπήρξε διαφωνία σχετικά με την ημερομηνία, με το SDSM να ζητά να στηθούν οι κάλπες στις 22 ή τις 29 Δεκεμβρίου. Οι εκπρόσωποι του VMRO, από την πλευρά τουςαπαίτησαν να γίνουν οι εκλογές τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Συμφωνήθηκε, τελικά, οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν στις 12 Απριλίου.

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανάφερε ότι στη σύσκεψη αυτή «ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας».

AP - Ζόραν Ζάεφ - tweet

O Zόραν Ζάεφ ζήτησε το Σάββατο να γίνουν πρόωρες εκλογές, μέσω ενός δραματικού διαγγέλματος, λίγες μέρες μετά το βέτο που έθεσε η Γαλλία, με τη στήριξη της Ολλανδίας και της Δανίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ