Πολιτισμός

20 Οκτωβρίου 2019 10:39 Τελευταία ενημέρωση : 20 Οκτωβρίου 2019 13:23

Πέθανε η Τιτίκα Νικηφοράκη

Διάβασέ μου το...

Θλίψη στο ελληνικό θέατρο. Έφυγε η μεγάλη δασκάλα του θεάτρου, Τιτίκα Νικηφοράκη. Συλλυπητήρια του ΥΠΠΟ για την σπουδαία ηθοποιό.

Πέθανε η Τιτίκα Νικηφοράκη
-

Έφυγε από την ζωή, πλήρης ημερών, η μεγάλη δασκάλα του θεάτρου Τιτίκα Νικηφοράκη. Την θλιβερή είδηση του θανάτου της μεγαλύτερης εν ζωή Ελληνίδας ηθοποιού έκανε με ανάρτησή του στα social media ο Σπύρος Μπιμπίλιας.

Τιτίκα Νικηφοράκη

«Εφυγε η μεγαλυτερη εν ζωή ηθοποιος μας στα 105….Η Τιτικα Νικηφοράκη με την.οποια πρωτοσυνεργαστηκα στο θεατρο με τον θίασο Χατζίσκου Νικηφορακη στον ΟΙΔΙΠΟΔΑ ΤΥΡΑΝΝΟ του Σοφοκλη.Σε περιοδεια στα αρχαια θέατρα και στο θέατρο.ΚΑΒΑ που χαροπαλευει στην Σταδίου. Μαθητης ακομα στην Δραμ.Σχολή Πειραικου Συνδεσμου 1976 ….στον χορό της τραγωδίας.. Μια σπουδαια κυρια κ σημαντική καλλιτεχνης… Περυσι την τιμήσαμε στο λευκωμα ημερολόγιο του 2019 απο το Τασεη.Ας ειναι η αγάπη μας να την συνοδευει στο ταξίδι της αιωνιότητας» έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Τιτίκα Νικηφοράκη

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Υπήρξε σύζυγος του θιασάρχη Νίκου Χατζίσκου όπου εκείνη για μια περίοδο διετέλεσε ως συνθιασάρχης στο πλάι του. Πρωτοεμφανίστηκε ως ηθοποιός στο «Εθνικό Θέατρο», στη θεατρική παράσταση του Ερρίκου Ίψεν με τίτλο «Πέερ Γκυντ».

 Η Τιτίκα Νικηφοράκη πέθανε στα 105 της χρόνια έχοντας τους μαθητές της να της κρατούν το χέρι.

Ο ηθοποιός και μαθητής της Δημήτρης Καραβιώτης ήταν μαζί της την ώρα που έφυγε από τη ζωή και έκανε την εξής συγκινητική ανάρτηση:

Τιτίκα Νικηφοράκη

Συλλυπητήρια του ΥΠΠΟ για την σπουδαία ηθοποιό

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού , Λίνα Μενδώνη, τόνισε σε δήλωση της πως η Τιτίκα Νικηφοράκη προσέφερε πολλά στη θεατρική έρευνα.

“Η Τιτίκα Νικηφοράκη, ακόμη και μετά τα 100 της χρόνια, εξακολούθησε να είναι ένα πνεύμα ζωηρό, ανήσυχο, δημιουργικό, η αγαπημένη δασκάλα εκατοντάδων μαθητών του Εθνικού Θεάτρου, που ξεχώριζαν την προοδευτική διδασκαλία της και την περιέβαλλαν με αγάπη μέχρι το τέλος. Υπήρξε μια μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, μια σπουδαία ηθοποιός και μεταφράστρια. Μαζί με τον σύζυγό της, Νίκο Χατζίσκο, πρόσφεραν πολλά στη θεατρική έρευνα, ιδρύοντας το θέατρο «Κάβα», καθώς και άλλες σκηνές, πρωτοποριακές για την εποχή τους. Δίδαξε τα κλασικά έργα, αλλά και δραματοποιημένα τα κείμενα του Παπαδιαμάντη, του Ροΐδη, του Μακρυγιάννη, εισάγοντας νέες μεθόδους διδασκαλίας. Η συμβολή της είναι ανεκτίμητη στο ελληνικό θέατρο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους της”.