Ζώδια

20 Οκτωβρίου 2019 07:45

Ζώδια: τι είναι στην πραγματικότητα ο Ωροσκόπος

Διάβασέ μου το...

Είναι η συνηθέστερη αστρολογική ερώτηση μετά το τι ζώδιο είσαι, αλλά γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι;

Ζώδια: τι είναι στην πραγματικότητα ο Ωροσκόπος
-

Διαβάζουμε και ακούμε πολλά για τον Ωροσκόπο και στους περισσότερους από εμάς αρέσει ιδιαίτερα να τον γνωρίζουμε και να τον λέμε όταν μας ρωτούν σε διάφορες παρέες. Παρόλο λοιπόν που αποτελεί ένα από τα βασικότερα πράγματα στον αστρολογικό μας χάρτη, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό και τα βιβλία δίνουν πολλές διαφορετικές, ακόμη και αντιφατικές περιγραφές, ενώ τον συνοδεύουν πολλοί αστρολογικοί αστικοί μύθοι.

Καταρχάς πρόκειται για μαθηματικό σημείο. Δεν έχει υλική υπόσταση όπως οι πλανήτες. Είναι το σημείο που η εκλειπτική τέμνει τον ανατολικό ορίζοντα σε έναν συγκεκριμένο τόπο μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Ο Ωροσκόπος είναι το σώμα. Όχι όμως μόνο με την υλική του υπόσταση! Η αντίληψή μας λειτουργεί μέσω του σώματος και των αισθήσεων. Ακόμη λοιπόν και σκέψεις ή συναισθήματα ή ακόμη και οράματα για παράδειγμα, μέσω των νευρώνων, άρα και μέσω του σώματος, γίνονται αντιληπτά.

Ο Ωροσκόπος εκφράζει επίσης το πρωτογενές «εγώ», μόλις ο άνθρωπος αρχίζει να αντιλαμβάνεται στην παιδική ηλικία πως αποτελεί ξεχωριστή οντότητα.

Τα παιδιά όταν είναι πολύ μικρά, μιλούν για τον εαυτό τους σε τρίτο πρόσωπο. Δεν θα πουν «εγώ θέλω». Θα πουν «ο Γιωργάκης θέλει». Το παιδί αισθάνεται την ενότητα με τον κόσμο και δεν υπάρχει ακόμη η διαφοροποίηση της συνείδησης. Ο Ωροσκόπος εκφράζει αυτή τη διαφοροποίηση του «εγώ» έναντι του κόσμου που το περιβάλλει.

Καταρχάς μαζί με τον Ήλιο και τη Σελήνη αποτελούν τα τρία πιο σημαντικά (και ισότιμα) στοιχεία του αστρολογικού χάρτη.

Συνοπτικά να πούμε πως ο Ήλιος εκφράζει την Ουσία μας, τον ανώτερο εαυτό μας ενώ η Σελήνη αποτελεί το κέντρο της προσωπικότητας, δηλαδή της αυτόματης μηχανικής συμπεριφοράς μας, που υποκινείται από τον συναισθηματισμό και δημιουργεί τους συνειρμούς.

Ο Ωροσκόπος είναι η Τρίτη (η συνθετική) δύναμη ανάμεσα στα άλλα δύο.

Φανταστείτε τον κύκλο του αστρολογικού χάρτη με όλους τους πλανήτες μέσα σε αυτόν. Ο Ωροσκόπος είναι μια πύλη από την οποία εισέρχονται όλες οι εντυπώσεις που προσλαμβάνει ο άνθρωπος από το περιβάλλον. Αυτές τις «επεξεργάζεται» δια μέσου των στοιχείων του χάρτη. Ουσιαστικά αντιλαμβάνεται τα πράγματα υποκειμενικά, μέσα από τις δυνατότητες ή τους περιορισμούς που βάζουν αυτά τα στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά. Τα κυριότερα από αυτά είναι η θέση των πλανητών σε ζώδια και οίκους, όπως επίσης και οι γωνίες που σχηματίζουν μεταξύ τους.

Από την ίδια πύλη εξέρχονται οι αντιδράσεις του ατόμου προς το περιβάλλον δημιουργώντας τη δική του επίδραση σε αυτό. Άρα αυτή η πύλη έχει εν δυνάμει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως «φίλτρο» για το τι θα μπει ή θα βγει από αυτήν. Οι άνθρωποι λειτουργούν απόλυτα μηχανικά, χωρίς να έχουν ελευθερία βούλησης, δια μέσου της προσωπικότητας που εκφράζεται από το σύνολο του αστρολογικού χάρτη και βασικός της πόλος είναι η Σελήνη. Όλη αυτή η διαδικασία είναι μη συνειδητή ή χαμηλής συνειδητότητας!

Σε αυτήν την περίπτωση ο Ωροσκόπος λειτουργεί με τέτοιον τρόπο ώστε να πριμοδοτεί την προσωπικότητα και τη μηχανική συμπεριφορά. Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τα κατώτερα χαρακτηριστικά του Ωροσκόπου του για να διευκολύνει τα αιτήματα της Σελήνης, επιδιώκοντας ό,τι του είναι εύκολο και ευχάριστο. Αν όμως ο άνθρωπος μπει σε μια προσπάθεια εξέλιξης, τότε μπορεί να λειτουργήσει αυτή την πύλη με τέτοιον τρόπο ώστε να φιλτράρει και να πριμοδοτεί μόνον ότι προάγει αυτήν την εξελικτική πορεία, που απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη της Ουσίας, δηλαδή του Ήλιου. Αυτό γίνεται ενεργοποιώντας τα ανώτερα χαρακτηριστικά του ζωδίου του Ωροσκόπου, που με τη σειρά τους «εκπαιδεύουν» την Σελήνη-προσωπικότητα ώστε να συνταχθεί μαζί τους και να μην μπλοκάρει το έργο.

Αυτό είναι το λεπτό σημείο που κάνει τον Ωροσκόπο έννοια απροσδιόριστη και δύσκολα κατανοητή.

Αν θέλαμε λοιπόν να περιγράψουμε τον Ωροσκόπο με μία μόνο περιεκτική φράση, θα λέγαμε το εξής:

Στον μη συνειδητό άνθρωπο, ο Ωροσκόπος «ταΐζει» τη Σελήνη. Στον συνειδητό άνθρωπο, ο Ωροσκόπος «θρέφει» τον Ήλιο! 

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Ωροσκόπος είναι το «όπλο» ή το «εργαλείο» του ανθρώπου για να αποκτήσει ελεύθερη βούληση! Άρα είναι αυτό που του δίνει τη δυνατότητα για ανάπτυξη της συνείδησης!

Πηγή: Astrologos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ