Πολιτική

07 Οκτωβρίου 2019 12:01 Τελευταία ενημέρωση : 07 Οκτωβρίου 2019 15:33

Τουρκία: Mέχρι αύριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Διάβασέ μου το...

Την έναρξη των εργασιών του Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ προαναγγέλλει ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας. Ισχυροποιείται το μέτωπο κατά της Τουρκίας.

Τουρκία: Mέχρι αύριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο
-

Την έναρξη των γεωτρήσεων στα νοτιοδυτικά της Κύπρου σήμερα ή αύριο προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, η οποία φαίνεται να αγνοεί όλες τις «φωνές» που προσπαθούν να την... νουθετήσουν.

Σύμφωνα με τον Φατίχ Ντονμέζ, «όλες οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί και το Γιαβούζ θα ξεκινήσει την εξόρυξη σήμερα ή αύριο». Το γεωτρύπανο, άλλωστε βρίσκεται σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από τα νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Με τις σχέσεις τις με τις ΗΠΑ να έχουν πάρει άλλες διαστάσεις, αφού τις τελευταίες ώρες ο Λευκός Οίκος έδωσε το «πράσινο φως» στην Άγκυρα να αναλάβει τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης του ISIS από τη Συρία, οι νουθετήσεις από πλευράς Αμερικής, πέφτουν στο κενό.

Από την άλλη πλευρά γίνεται προσπάθεια δημιουργίας ισχυρού μετώπου κατά της τουρκικής αυθαιρεσίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας βρίσκεται ήδη στη Λευκωσία, με σκοπό την ενημέρωση του Κύπριου ομολόγου του, αλλά και το συντονισμό των δύο πλευρών ενόψει τόσο τις τριμερούς με την Αίγυπτο, που ξεκινά αύριο, όσο και της Ευρωπαϊκής συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, πυκνώνουν οι φωνές που καλούν την Τουρκία να παραμείνει στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και να λύσει τις όποιες διαφορές της με διάλογο. Μεταξύ αυτών που καταδικάζουν τις παράνομες κινήσεις της, συγκαταλέγονται πλέον και οι Ρώσοι, οι οποίοι μέσω της πρεσβείας τους στην Κύπρο, κάλεσαν την Άγκυρα να ..λογικευτεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ