Κοινωνία

27 Σεπτεμβρίου 2019 13:32 Τελευταία ενημέρωση : 27 Σεπτεμβρίου 2019 20:36

Κατά εκατοντάδες φτάνουν στα νησιά πρόσφυγες και μετανάστες

Διάβασέ μου το...

Περίπου 300 έφτασαν από τα μεσάνυχτα ως το πρωί στα νησιά. Ναυτική τραγωδία με πλοιάριο που ναυάγησε κοντά στις Οινούσσες. Νέα σύσκεψη για το Προσφυγικό.

Κατά εκατοντάδες φτάνουν στα νησιά πρόσφυγες και μετανάστες
-

Συνολικά 289 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα μεσάνυχτα έως τις 11:00 σήμερα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου. Από αυτούς, 111 ήρθαν σε ακτές της Λέσβου, 33 στη Χίο και 145 στη Σάμο.

Χθες, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, οι ροές ήταν ιδιαίτερα αυξημένες. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, σε 24 ώρες πέρασαν 648 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 273 στη Λέσβο, 76 στη Χίο και 299 στη Σάμο.

Σήμερα το πρωί είχαμε μια ναυτική τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών, όπου ένα 4χρονο παιδί κι ένα βρέφος έχασαν τη ζωή τους.

Την ίδια στιγμή, στη δημιουργία περίπου 2.000 νέων θέσεων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι θέσεις προκύπτουν από την επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο προχωρά σε επεκτάσεις των υπαρχουσών δομών σε Καβάλα, Σέρρες και Βέροια. Στις δομές τοποθετούνται κοντέινερ για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο.

Στην κατεύθυνση της δημιουργίας περισσότερων θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών και με στόχο να υπάρξει ευρύτερος συντονισμός για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, οργανώνεται αύριο σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με όλους τους περιφερειάρχες της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί από τους περιφερειάρχες να υποδείξουν περιοχές για τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας, ώστε να υπάρξει κατανομή των καμπς σε όλη τη χώρα, ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ζητήσει να ακούσει και τις θέσεις των τοπικών κοινωνιών γύρω από το ζήτημα.