Οικονομία

21 Ιουνίου 2019 18:45 Τελευταία ενημέρωση : 21 Ιουνίου 2019 18:46

Επίθεση Δραγασάκη στη ΝΔ για το πρόγραμμα ανάπτυξης

Διάβασέ μου το...

Τα "πυρά" τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη στρέφουν και άλλοι υπουργοί, "συγκρίνοντας" τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

Επίθεση Δραγασάκη στη ΝΔ για το πρόγραμμα ανάπτυξης
-

«Η Νέα Δημοκρατία, παρουσιάζοντας σήμερα ένα “πρόγραμμα” για την ανάπτυξη, εντελώς αποσπασματικό και περιορισμένο, αποδεικνύει ότι, όχι μόνο δεν κατανοεί τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά έλκεται από λογικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία».

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

Την ώρα που το «αναπτυξιακό πρόγραμμα» της ΝΔ συνοψίζεται σε 2 σελίδες, η Ελληνική Κυβέρνηση για πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες αδράνειας, έχει διαμορφώσει την ολιστική Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, η οποία ήδη υλοποιείται στη βάση 100 προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και 40 ποσοτικοποιημένων στόχων με σαφή χρονοδιαγράμματα (KPIs).

Ενδεικτικά υπενθυμίζεται από το Υπουργείο, ότι από αυτήν την Κυβέρνηση ψηφίστηκε:

  1. Ο νέος νόμος για τις Στρατηγικές Επενδύσεις
  2. Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος
  3. Ο νόμος για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Παράλληλα, στην κατεύθυνση του ποιοτικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας εφαρμόστηκε το εκσυγχρονισμένο πλαίσιο για το υπαίθριο εμπόριο και η ηλεκτρονική ίδρυση επιχειρήσεων, θεσμοθετήθηκε το Φόρουμ Βιομηχανίας, ενώ έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για τον ριζικό μετασχηματισμό και μετεξέλιξή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, όπου και εισάγονται όλες οι σύγχρονες τεχνικές σχεδιασμού και συντονισμού της χρηματοδότησης.

Χρήματα - Λεφτά

«Η επόμενη τετραετία είναι καθοριστική για την ελληνική οικονομία, τη δυναμική και τις προοπτικές της. Το προοδευτικό μεταρρυθμιστικό εγχείρημα των μεγάλων μετασχηματισμών πρέπει να συνεχιστεί. Το έλλειμμα της Νέας Δημοκρατίας να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα ή η απροθυμία της να παρουσιάσει τις πραγματικές προτάσεις της, ουσιαστικά σημαίνει επιστροφή στις πρακτικές του παρελθόντος, στις πρακτικές της, αυτές της χρεοκοπίας», όπως σημειώνεται.

Επίσης, αναφέρεται ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης υλοποιεί έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμών για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την απώλεια του 25% του ΑΕΠ μεταξύ 2010-2014, το “λουκέτο” 300.000 επιχειρήσεων και την εκτόξευση της ανεργίας στο 27%. Με γνώμονα τη στήριξη της μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης και τον απεγκλωβισμό της από τη μέγγενη του ιδιωτικού χρέους, την ενίσχυση της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

«Πρόκειται για πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που προέκυψαν μέσα από αξιόπιστο διάλογο και συνεργασία με τους παραγωγικού φορείς, άρα διαθέτουν ευρεία νομιμοποίηση, και θέτουν τις βάσεις για ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα. Πολλές από αυτές για δεκαετίες προτείνονταν από τους παραγωγικούς φορείς, αλλά δεν εισακούγονταν από παλαιότερες κυβερνήσεις» όπως σημειώνει το Υπουργείο.

Μητσοτάκης - Νέα Δημοκρατία - κυβερνητικό πρόγραμμα ΝΔ

Κριτική και της Ξενογιαννακοπούλου για το πρόγραμμα της ΝΔ

Σε δήλωση της, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημειώνει ότι: 

  • «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για απλοποίηση και  ψηφιοποίηση διαδικασιών. Στην πραγματικότητα αντιγράφει πλήρως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου. Να του υπενθυμίσουμε ότι ήδη υλοποιούνται σημαντικά έργα στον τομέα της απλοποίησης διαδικασιών και έχει ήδη δρομολογηθεί το  Ψηφιακό ΚΕΠ, με το οποίο οι πολίτες από το 2020 θα εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά από το σπίτι, το γραφείο και τις φορητές συσκευές τους.
  • Αναφέρθηκε σε νέο πλαίσιο επιλογής προϊσταμένων. Μετά από χρόνια, το 2016,  η χώρα απέκτησε ένα απολύτως αξιοκρατικό και αντικειμενικό σύστημα επιλογής προϊστάμενων, με συμμετοχή κατά πλειοψηφία εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Έχουν ήδη επιλεγεί πάνω από 200 Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές σε όλο το δημόσιο. Τι λέει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης;  Ότι θα καταργήσει το  υπάρχον  σύστημα επιλογής. Προφανώς έχει σκοπό να επαναλάβει πρακτικές του 2014 όταν δια νόμου παύθηκαν οι προϊστάμενοι όλων των οργανικών μονάδων του δημοσίου, και τοποθετήθηκαν νέοι προϊστάμενοι με απλή διοικητική πράξη υπουργού χωρίς καμία διαδικασία αξιολογικής κρίσης. 
  • Αναφέρεται στην Αξιολόγηση, τη στιγμή  που ήδη αυτή  εφαρμόζεται από το 2017 με το νέο δημοκρατικό και πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα. Μιλά για επιβράβευση. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης υπονοεί εκ νέου διαχωρισμό των υπαλλήλων και επαναφορά του τιμωρητικού συστήματος αξιολόγησης με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις ανεπάρκειας, που ο ίδιος εγκαθίδρυσε σε μια προσπάθεια δημιουργίας  πάγιας δεξαμενής  διαθεσιμότητας και απολύσεων στο δημόσιο.
  • Αναφέρεται σε συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα και τονίζει  απερίφραστα την εκχώρηση λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης σε ιδιώτες. Είναι φανερό ότι στοχεύει στην ενίσχυση εργολαβικών συμφερόντων και ανοίγει διάπλατα το δρόμο σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. 

Συμπέρασμα: ?η επανίδρυση του κράτους? που επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης συνίσταται σε τρία πράγματα:  

  • Πρώτον στην εξαγγελία  έργων εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, που  ήδη υλοποιούνται από την παρούσα Κυβέρνηση.

  • Δεύτερον,  σε σκληρές νεοφιλελεύθερες εμμονές για μείωση του δημόσιου τομέα και εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Δηλαδή σε αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος, που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην κατεδάφιση της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας και συνολικά του κοινωνικού κράτους.
  • Τρίτον αποσιωπά τις προθέσεις του στο κρίσιμο ζήτημα των αναγκαίων προσλήψεων στο δημόσιο.

Ερωτάται ο. κ. Μητσοτάκης εμμένει στην επιστροφή του μνημονιακού 1:5 στις προσλήψεις, που σημαίνει καμιά πρόσληψη στην υγεία και την παιδεία; Ποια η θέση του για τις προσλήψεις που ήδη υλοποιούνται φέτος σύμφωνα με τον κανόνα 1:1, οι οποίες καλύπτονται δημοσιονομικά από τον Προϋπολογισμό του 2019, όπως έχει εγκριθεί από την Ευρωζώνη;».

Εξάρχεια - αστυνομία - καταλήψεις

Επίθεση της Γεροβασίλη στον Μητσοτάκη για την Ασφάλεια

«Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για το αυταρχικό κράτος είναι το μόνο τμήμα του προγράμματός του, που διατυπώνει με πάθος και σαφήνεια χωρίς να χρειάζεται το μεταφραστικό τμήμα της ΝΔ. Προαναγγέλλει σκληρή καταστολή, φυλακές τύπου Γ’ και αντιμεταναστευτική πολιτική τύπου Σαλβίνι», αναφέρει σε δήλωσή της η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Όπως συμπληρώνει η Όλγα Γεροβασίλη, «όΌσο για τα άλλα, υπόσχεται αυτά που ήδη υλοποιούμε. Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η παραλαβή 1.300 οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια μηχανών και αλεξίσφαιρων γιλέκων, ενώ οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες ήδη εφαρμόζονται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ