Πολιτική

03 Ιουνίου 2019 19:36

Εκλογές 2019: Πάνω από 200 Δήμαρχοι χωρίς πλειοψηφία για να διοικήσουν

Διάβασέ μου το...

Ακόμη και για απλά έργα, θα εξαρτώνται από την Αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Εκλογές 2019: Πάνω από 200 Δήμαρχοι χωρίς πλειοψηφία για να διοικήσουν
-

Ένα παράδοξο έχει δημιουργήσει η απλή αναλογική μετά τις Περιφερειακές-Δημοτικές Εκλογές της 2ας Ιουνίου, καθώς σε 7 Περιφέρειες και σε περισσότερους από 200 Δήμους, οι νικητές δεν έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να διοικήσουν στα συμβούλια.

Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και για απλά έργα θα πρέπει να έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας, η οποία θα σχηματιστεί με την αντιπολίτευση. Ένα πρόβλημα που μεγεθύνεται σε περιπτώσεις που ο νικητής της δεύτερης Κυριακής ήταν 2ος στον πρώτο γύρο, με αποτέλεσμα να μην έχει αυτός τους περισσότερους εκλεγμένους συμβούλους, όπως υπογραμμίζει το enikos.gr.

Ζέρβας - εκλογικό κεντρο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος την πρώτη Κυριακή ήρθε δεύτερος (εκλέγοντας 7 συμβούλους), σε αντίθεση με τον πρώτο, Νίκο Ταχιάο, ο οποίος κέρδισε 11 έδρες. Όμως, από 7 έδρες διαθέτουν και ο Γιώργος Ορφανός, που κατατάχθηκε τρίτος, αλλά και η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία βγήκε τέταρτη. Όπως σημειώνεται, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης απαρτίζεται από 49 μέλη, οπότε ο κ. Ζέρβας θα πρέπει κάθε φορά που θα θέλει να προωθήσει μια απόφασή του να βρίσκει 18 δημοτικούς συμβούλους, ώστε να φτάνει τους 25, ώστε να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Άλλο παρόμοιο παράδειγμα είναι ο νέος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος σε σύνολο 44 περιφερειακών συμβούλων διαθέτει 10, οπότε θα πρέπει να έχει τη στήριξη άλλων 13 συμβούλων για να αποκτήσει την πλειοψηφία.

εκλογές - κάλπες

Σκουρλέτης: μεγαλύτερη συνεργασία και διαφάνεια στους Δήμους

«Η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτυπώνει τους πραγματικούς συσχετισμούς και μεταφέρει το κέντρο λήψης των αποφάσεων στα δημοτικά συμβούλια, υπερβαίνοντας το δημαρχοκεντρικό μοντέλο που ίσχυε από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα ωθεί σε συναινέσεις καθώς και στη διαμόρφωση ευρύτερων πλειοψηφιών. Η κουλτούρα των συνεργασιών θα δώσει νέα ώθηση στη λειτουργία των Δήμων καθώς και στην επίλυση των τοπικών ζητημάτων», δήλωσε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εμπνευστής της απλής αναλογικής κατά τη θητεία του στο Υπ. Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, είπε στο CNN Greece ότι «δεν είναι τυχαίο πως η σύνθεση των συνδυασμών στην πλειοψηφία των Δήμων χαρακτηρίζεται από μια πολυσυλλεκτικότητα. Άλλωστε το χρώμα που κυριάρχησε στο πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης είναι το λευκό. Αναμφισβήτητα η απλή αναλογική δημιουργεί όρους διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης στη λειτουργία των Δήμων όταν είναι γνωστό ότι κατά το παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις η Αυτοδιοίκηση είχε ταλαιπωρηθεί από κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια»