Δωδεκανήσα

22 Ιουλίου 2023 17:16 Τελευταία ενημέρωση : 22 Ιουλίου 2023 18:47

Φωτιά στην Ρόδο: Στις φλόγες ξενοδοχεία, εκκενώσεις δια θαλάσσης (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο. Εκκενώθηκαν οικισμοί και ξενοδοχεία. Δραματικές εικόνες απο την απομάκρυνση εκατοντάδων κατοίκων και τουριστών. Στάχτη χιλιάδες στρέματα δάσους.

Φωτιά στην Ρόδο: Στις φλόγες ξενοδοχεία, εκκενώσεις δια θαλάσσης (εικόνες)
-

Ανεξέλεγκτη για πέμπτη μέρα παραμένει η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών.

Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Το βασικό μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Λαέρμων και Λάρδου.

Επιτάσσονται όλα τα τουριστικά σκάφη από το Λιμεναρχείο Ρόδου, ενώ παράλληλα ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, προκειμένου να μεταφερθούν οι τουρίστες από το Κιοτάρι, όπου μαίνεται η πυρκαγιά, σε ασφαλές σημείο. Ήδη έχουν μεταφερθεί αρκετοί τουρίστες από το πλωτό του Λιμεναρχείου Ρόδου και με ιδιωτικά σκάφη που έσπευσαν να βοηθήσουν την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου έχουν επιταχθεί όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι και με αυτά μεταφέρονται οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία που εκκενώνονται, από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο στην παραλία Καλάθου.

Αντίστοιχα, ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και ο στόλος θα κατευθυνθεί προς τη νότια Ρόδο προκειμένου να παραλάβει τουρίστες και κατοίκους.

Ρόδος - φωτιά

Τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή Κιοτάρι της νότιας Ρόδου έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, που εξακολουθεί να καίει στο νησί.

Τα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτά και γίνεται προσπάθεια για να μην επεκταθεί η φωτιά.

Στους απεγκλωβισμούς παίρνει μέρος και το λιμενικό.

Ρόδος - φωτιά

Ρόδος - φωτιά

Ρόδος - φωτιά

Όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός. η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με 5 οχήματα

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα ώστε να συνδράμει στην περιοχή και αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων από παραλία των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδος.

Για προληπτικούς λόγους νωρίς το μεσημερι αποφασίστηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδου και Πυλώνας και πριν από λίγο η εκκένωση της κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοτάρι από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικό μήνυμα έφτασε στα κινητά των κατοίκων από το 112 και τους κατευθύνει προς την περιοχή Γεννάδι.

Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο μέρος του νησιού είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο πλαίσιο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος αφού για λόγους προστασίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.

Απεγκλωβίστηκαν οι πυροσβέστες στη Μονή Υψενής

Στη Μονή Υψενής εγκλωβίστηκαν νωρίτερα πυροσβέστες, μεταξύ τους και ο διοικητής της Πυροσβεστικής, καθώς οι καλόγριες της Μονής δεν ήθελαν να την εγκαταλείψουν. Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πυροσβέστες και οι καλόγριες κατάφεραν να απεγκλωβιστούν και είναι καλά στην υγεία τους.

Να σημειωθεί ότι στη Μονή Υψενής αναπτύχθηκαν νωρίτερα πολλά οχήματα βαρέως τύπου σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν τη Μονή ενώ δύναμη της Πυροσβεστικής είχε παραταχθεί περιμετρικά της Λάρδου για τον ίδιο λόγο.

πηγή βίντεο: και από tempo24.com

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιές - Κυριακή: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε 6 Περιφέρειες (χάρτης)

Βύρωνας: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή με δαγκωματίες από σκυλιά

Καύσωνας: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για τις υψηλές θερμοκρασίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO