Πολιτισμός

25 Σεπτεμβρίου 2024 06:21 Τελευταία ενημέρωση : 25 Σεπτεμβρίου 2024 07:09

Εορτολόγιο - 25 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Διάβασέ μου το...

Την μνήμη ποιων αγίων τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε ποιους πρέπει να πείτε "Χρόνια Πολλά".

Εορτολόγιο - 25 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
-

Σήμερα, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με το εορτολόγιο, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμώνται:

Οσίων Ευφροσύνης και Παφνουτίου

Η ανατολή του ήλιου έγινε στις 07:15 και η δύση του ηλίου θα γίνει στις 19:17.

Η Σελήνη είναι 22.7 ημερών.

Ο βίος της Οσίας Ευφροσύνης

Δώδεκα χρονών η Ευφροσύνη έμεινε ορφανή από μητέρα, και ο πατέρας της αφοσιώθηκε ακόμα πιο φιλόστοργα στην επιμέλεια της κόρης του. Όταν η Ευφροσύνη έφθασε στο 18ο έτος της ηλικίας της, ο πατέρας της θέλησε να την παντρέψει με ένα νέο υψηλής κοινωνικής τάξης.

Όμως την ψυχή της Ευφροσύνης είχε καταλάβει ο θείος έρωτας. Ο γάμος και οι κοσμικότητες θα της ήταν εμπόδιο να αφιερωθεί συστηματικά στην ελεημοσύνη και στην υπηρεσία του πλησίον. Γι’ αυτό κάποια μέρα, αφού διαμοίρασε τα υπάρχοντά της στους φτωχούς, έφυγε κρυφά από το σπίτι, και μετά από πολλές περιπέτειες, κατέληξε μεταμφιεσμένη ανδρικά σε κοινόβιο ανδρικό μοναστήρι. Εκεί πήρε το όνομα Σμάραγδος και όλοι οι μοναχοί θαύμαζαν τον πνευματικό της αγώνα και τη διακονία που πρόθυμα πρόσφερε σε όλους.

Έζησε στο μοναστήρι 38 χρόνια. Στο τέλος της ζωής της συναντήθηκε και με τον πατέρα της, όταν και αυτός έγινε μοναχός στο ίδιο μοναστήρι.

Συχνά την επισκεπτόταν ο πατέρας της για να της ζητήσει συμβουλές, μη γνωρίζοντας ότι είναι η κόρη του. Λίγο πριν από το θάνατό της το 470 αποκαλύφθηκε ενώπιόν του κι εκείνος αποφάσισε να εγκατασταθεί στο κελί της ως μοναχός για το υπόλοιπο του βίου του.

Τμήματα των λειψάνων της Οσίας Ευφροσύνης βρίσκονται στη Μονή Κύκκου Κύπρου και στο παρεκκλήσιο της Οσίας Ξένης της Ρωσίδος στη Μάνδρα Αττικής.

Πηγηekklisiaonline.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβάρδισε προάστιο της Βηρυτού

Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Γαλλίας: Η ηλεκτρική διασύνδεση στο “τραπέζι” της συνάντησης

 Θεσσαλονίκη: Εκκένωση της κατάληψης Libertatia


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ