Πολιτισμός

Σήμερα08:05

Εορτολόγιο - Δεκαπενταύγουστος: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Διάβασέ μου το...

Ποιους τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε ποιους πρέπει να ευχηθείτε "χρόνια πολλά".

Εορτολόγιο - Δεκαπενταύγουστος: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
-

Σήμερα, Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024, σύμφωνα με το εορτολόγιο, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμώνται:

  • H θεομητορική εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα:

Παναγιώτης, Πάνος, Πανούσος, Παναγής, Πανάγος, Γιώτης, Τάκης, Πανίκος, Παναγιώτα, Γιώτα, Παναγιούλα, Γιούλα, Παναγούλα, Νάγια, Δέσποινα, Δέσπω, Ντέπη, Πέπη, Ζέπω ,Μαρία, Μαργέτα, Μαριέττα, Μαργετίνα, Μάρω, Μαριώ, Μαριωρή, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μανιώ, Μαίρη, Μαρινίκη, Μιρέλλα, Μυρέλλα, Μάνια, Μάρα, Μαράκι, Μάριος,Γεσθημανή, Ιεσθημανή,Θεοτόκης, Θεοτοκία,Μαριάντζελα,Μαρινέλα,Ελώνα, Ελλώνα, Ελόνα,Ηλιοστάλακτη,Καθολική,Κρυστάλλω, Kρουστάλλω, Κρουστάλω, Κρυσταλία, Κρυσταλλία, Κρουσταλένια,Πρέσβεια, Πρεσβεία,Συμέλα, Σιμέλα, Σουμελά

Ο Δεκαπενταύγουστος ή καλύτερα εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της Εκκλησίας. Συνδέεται άμεσα με τη μοναδικότητα του προσώπου της Παναγίας , αποτελώντας τη μεγαλύτερη από τις γιορτές που καθιερώθηκαν προς τιμή της Παναγίας.

Οι μεγάλες γιορτές της Παναγίας στην Εκκλησιά: Στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε τη γέννησή της Παναγίας. Στις 21 Νοεμβρίου τα Εισόδια της Θεοτόκου στον ναό. Στις 25 Μαρτίου την εορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας, δηλαδή η χαρμόσυνη είδηση της επικείμενης γέννησης του Χριστού, και στις 15 Αυγούστου τιμάμε την Κοίμησή της.

Ποιες Μαρίες εορτάζουν σήμερα

Το έθιμο θέλει σήμερα να εορτάζουν οι ύπανδρες Μαρίες και φυσικά μαζί με αυτές και όλα τα υπόλοιπα θεοτοκωνύμια. Αντιθέτως, στις 21 Νοεμβρίου, δηλαδή ανήμερα των «Εισοδίων της Θεοτόκου» να γιορτάζουν οι «παρθένες» ή ανύπαντρες Μαρίες.

Λέγεται, μάλιστα, ότι το έθιμο ξεκίνησε από την Κρήτη και αργότερα εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, είναι ελάχιστες οι ανύπαντρες Μαρίες, οι οποίες εορτάζουν στις 21 Νοεμβρίου και όταν παντρεύονται τηρούν το έθιμο και αλλάζουν την ημερομηνία της εορτής τους.

Οι πρώτες μαρτυρίες για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου εμφανίζονται τον πέμπτο αιώνα μΧ, γύρω στην εποχή που συγκλήθηκε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος της Εφέσου (451), η οποία καθόρισε και το θεομητορικό δόγμα, ενώ επιπλέον έγινε και η αιτία να αναπτυχθεί η τιμή στο πρόσωπο της Θεοτόκου.

Για πρώτη φορά η Κοίμηση της Θεοτόκου πρέπει να εορτάστηκε στα Ιεροσόλυμα στις 13 Αυγούστου, ενώ απο το 460 και μετά αποφασίστηκε η μετάθεση της εορτής για τις 15 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εορτή εκείνη είχε γενικότερο θεομητορικό χαρακτήρα, χωρίς ειδική αναφορά στο γεγονός της Κοιμήσεως της Παναγίας και ονομάζονταν «ημέρα της Θεοτόκου Μαρίας».

Είναι ακόμη η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Ανατολή ήλιου: 06:40 - Δύση ήλιου: 20:18

Η Σελήνη είναι 10 ημερών.

Πηγή; ekklisiaonline.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Η Ρεάλ Μαδρίτης βασίλισσα και στο Super Cup

Δεκαπενταύγουστος – καιρός: Αίθριος με ενισχυμένους βοριάδες και ζέστη

Σύγκρουση Rafale στη Γαλλία: Νεκροί εντοπίστηκαν οι δυο πιλότοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ